ESSE – Energetic Synthesis of Structural Embodiment és EMT

Az önsegítő módszerek egy újabb érdekes eszközét tanulhattam meg az Access Consciousness világában, amelyet a továbbiakban mutatok be nektek.

Az ESSE (ejtsd: essze) – egy egyedi eszköz, mely összekapcsolja az Access Consciousness ™ eszközeit és Body processzeit kombinálja kézrátételes technikákkal és a testben mindenhol jelen lévő fasciarendszert célozza, annak változását segíti elő. “A fasciarendszer a testet átszövő háromdimenziósfolytonos hálózat, ami lágy, kollagéntartalmú és laza vagy sűrű rostos kötőszövetet tartalmaz.” – idézet forrása a Fascia Research Society (FRS), 2017, Pegán Attila fordítása. Mivel az egész testünket átszövi, bárhol dolgozva vele, oldva a merevségeket a fasciarendszeren keresztül, az egész testre kihat.

Az ESSE-t úgy alakították ki, hogy változásokat hozzon létre az energetikai blokkok lehetséges feloldásával. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a fascial rendszer (kötőszövet) reagál egy kérdésekre. A fasciáról itt láthattok egy angol nyelvű videót (figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas műtéti képeket láthatsz!). Az Access Consciousness ™ eszközei arra bíztatnak, hogy az életed minden területén légy kérdésben, kérdezésben, így a tested vonatkozásában is. Az ESSE elősegítheti:

  • a test szerkezetének és formájának megváltoztatását,
  • a testfunkciók teljesebb működését,
  • szétszedi az ítélkezés ragasztóját az egész testben“*, azaz a testben tárolt testi és lelki traumák ill. testi és lelki  sérülések okozta merevséget segíthet oldani, így
  • hozzájárulva ahhoz, hogy könnyedségünk legyen a mozgással, a testi funkciókkal és a test más lehetőségeivel.

A test minden területe „megérinthető” ezzel a finom manuális és energetikai lehetőséggel.

2 mm-rel a bőrünk alatt egy erős, csúszós, nyálkás réteg van. Ez a testet teljes mértékben körülvevő és pókhálószerűen átszövő, korábban erősen mellőzött szövet, a fascia. Sűrű kollagén és elasztin rostokból áll, amelyek behálózzák, átjárják az izmokat, csontokat, idegeket, vérereket, szerveket. Elválasztanak és összetartanak. A fascia véd és tartást is ad egyben. Minden belső szervedet körülveszi, elválasztja őket és segíti mozgáskor az egymás mellett történő akadálymentes elmozdulásukat. Az izmokat is körülveszi, így védve őket a túlnyúlástól, szakadástól – mivel feszesebb azoknál. Mobillá, hajlékonnyá, rugalmassá teszi a testedet. A fasciát először 1889-ben Dr. Andrew Still, az Oszterpoátia Medicina alapítója írta le.

„A fascia a mozgás/stabilitás egyenletének hiányzó eleme” – mondja Tom Myers az Anatomy Trains könyv (ISBN13: 9780702046544) szerzője. Myers az elsők között volt, akik a fasciával komolyabban foglalkozni kezdtek és elkezdték vizsgálni és megérteni a mozgásszervi problémák holisztikus mivoltát. „Amíg a klasszikus anatómia 600 különböző izomról beszél, addig sokkal helyesebb azt mondani, hogy egy izom oszlik 600 zsebre a fascia hálón. Az izmok szétválasztásának illúziója a sebészkésektől ered, hiszen ott a fascia síkok mentén vágnak. Ez azonban nem szabad, hogy elterelje a figyelmünket az egységes egészről!”- az idézet forrása

A fascia szó szerint formát ad testünknek, fejünktől lábujjainkig összetart minket, és fontos feladata van, az érzékelés. Ez a kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet körülveszi az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogja. A fascia – a kötőszövet egy különleges formája – elsősorban a test funkcionális egységei között képez hidat: a koponyától a talpig. Ugyanakkor biztosítja a belső tagozódást, mivel egyenként beburkolja az organizmus alkotóelemeit és így rétegekből, kamrákból álló labirintusra osztja azt. Ezzel megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését. Ha egy varázspálcával mindent eltávolíthatnánk az emberi testből (bőr, belső szervek, csontok, érhálózat, idegek stb.), csak a kötőszövetet (fascia) hagynánk meg, akkor egy pontos, a szervek és izmok formájával térben elrendezett testet kapnánk, ami pontosan olyan alakú, mint mi magunk (csak a szerveink és stb. nélkül). Magyar nyelven, magyar szerző tollából is megszületett egy könyv a fasciáról: Pegán Attila – Fascia, a testtartás szervrendszere

*A traumák, a lestrapálás, öregedés, az ítélkezések és fix nézőpontok hatására a fascia megvastagszik, letapad és kötöttséget hoz létre, melyek kihatással lehetnek a test egészére. A kötöttségek energetikai elengedésében segíthet az EMT/ESSE. Így segíthet lehetővé tenni a mozgás könnyedségét, szabadságát és jobb testtartást.

 

Az ESSE alkalmazása nem jelenti, hogy szükségtelen vagy elhagyható az orvosi kezelés, terápia! Nem gyógymód, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem diagnosztizál! Az ESSE/EMT saját felelősségre alkalmazható, kérdezze meg előtte kezelőorvosát! Ha Ön beteg vagy mozgásszervi rendellenességben szenved, feltétlenül forduljon orvoshoz és kérje ki tanácsát!

Ida Rolf* egyéni mélymasszázs-módszert fejlesztett ki (Rolfing® módszer): extrém erős, koncentrált nyomással foglalkozott először a fasciával és szabadította fel mellesleg a benne rejlő “emlékeket/lelki blokkokat” is.
Suzy Godsey a Rolfinggal foglalkozott korábban és munkája során lovakon dolgozva Gary M. Douglassel és Dr. Dain Heerrel az Access energiákkal kombinálva tudását született meg az ESSE.
Dr. Glenna Rice manuálterápiás szakember is csatlakozott az ESSE csapatához a módszer kidolgozása során – Dr. Glenna 12 éve kezdett a fasciával dolgozni manuálterapeutaként és Accesst használni.

A módszer kifejlesztője Suzy Godsey, én Dr. Glenna Ricetól (Dr Rice honlapját itt találod) tanultam 2017. novemberében majd nála tanultam az  az Energetic Manual Therapy (EMT)-t is és alkalmaztam magamon többször sikerrel.

 

*A Rolfing® egy masszázs-terápiás rendszer, amit az amerikai Ida Pauline Rolf hozott létre az általa alapított „Rolf Institute of Structural Integration” (RISI) keretében 1971-ben. Rolf és intézete szerint ez egy holisztikus rendszer, amely a lágy szövetek kezelését és az egész test mozgásának oktatását a gravitáció messzemenő figyelembe vételére alapozza. A rolfing-módszert más néven strukturális integrációnak is nevezik. Ez tulajdonképpen ún. egyéni mélymasszázs-módszer, mely extrém erős, koncentrált nyomással dolgozik, melyet ujjal, könyökkel vagy az összezárt kéz csontjait használva alkalmaz bizonyos pontokra. Ez a nyomás a kötőszövetre és minden olyan szövetre hat, ami az izomrostokat beburkolja. Ennek következtében állítólag a megrövidült, vagy szakadt izmok ismét eredeti alakjukat nyerik vissza. Ameddig a nyomás tart, a betegnek olyan érzése van, mint amikor a vidám hangulat után elszomorodik. Gyakran gyermekkori emlékek merülnek fel a tudatban.

 

Ha szeretnél feliratkozni a hírlevelemre, azt erre a linkre kattintva megteheted!

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.