EMT / ESSE – Energetikai Manuál Terápia / Energetic Synthesis of Structural Embodiment

Az Energetikai Manuál Terápia (EMT) – régebben (ESSE – ejtsd: essze) – egy egyedi testkezelés, mely összekapcsolja az Access Consciousness ™ eszközeit és testkezeléseit kombinálja kézrátételes technikákkal és a testben mindenhol jelen lévő kötőszövetet célozza.

 

Az ESSE-t úgy alakították meg, hogy változásokat hozzon létre a test szerkezetében és formájában, ami könnyedséget hoz a mozgásban, a funkciók ellátásában és az energetikai testben. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a fascial rendszer (kötőszövet) reagál egy kérdésekre. Az Access Consciousness ™ eszközei arra bíztatnak, hogy az életed minden területén légy kérdésben, kérdezésben, így a tested vonatkozásában is.

A kezelés alkalmazható a köv. esetekben:

 • mozgás könnyedségének visszaállítására,
 • izomfájdalomra, húzódásra, rándulásra,
 • testben lévő feszültség oldására (akár izomcsomóknál is),
 • baleseti hegek és sebek oldására,
 • izom- és szövesszakadásoknál,
 • műtéti hegeknél,
 • ahol a test kéri, hogy strukturálisan helyreállhasson,
 • fascia réteg (kötőszövet) oldására,
 • fájdalmak elmúlására,
 • a test bármely részén, ami fájdalmas, kemény, forró, tömör, vibráló, ahol “probléma” van,
 • testtartás javításra.

 

2mm-rel a bőrünk alatt egy erős, csúszós, nyálkás réteg van. Ez a testet teljes mértékben körülvevő és pókhálószerűen átszövő, korábban erősen mellőzött szövet, a fascia. Sűrű kollagén és elasztin rostokból áll, amelyek behálózzák, átjárják az izmokat, csontokat, idegeket, vérereket, szerveket. Elválasztanak és összetartanak. A fascia véd és tartást is ad egyben. Minden belső szervedet körülveszi, elválasztja őket és segíti mozgáskor az egymás mellett történő akadálymentes elmozdulásukat. Az izmokat is körülvesiz, így védve őket a túlnyúlástól, szakadástól – mivel feszesebb azoknál. Mobillá, hajlékonnyá, rugalmassá teszi a testedet. A fasciát először 1889-ben Dr. Andrew Still, az Oszterpoátia Medicina alapítója írta le.

„A fascia a mozgás/stabilitás egyenletének hiányzó eleme” – mondja Tom Myers az Anatomy Trains könyv (ISBN13: 9780702046544) szerzője. Myers az elsők között volt, akik a fasciával komolyabban foglalkozni kezdtek és elkezdték vizsgálni és megérteni a mozgásszervi problémák holisztikus mivoltát. „Amíg a klasszikus anatómia 600 különböző izomról beszél, addig sokkal helyesebb azt mondani, hogy egy izom oszlik 600 zsebre a fascia hálón. Az izmok szétválasztásának illúziója a sebészkésektől ered, hiszen ott a fascia síkok mentén vágnak. Ez azonban nem szabad, hogy elterelje a figyelmünket az egységes egészről!”- az idézet forrása

A fascia szó szerint formát ad testünknek, fejünktől lábujjainkig összetart minket, és fontos feladata van, az érzékelés. Ez a kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet körülveszi az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogja. A fascia – a kötőszövet egy különleges formája – elsősorban a test funkcionális egységei között képez hidat: a koponyától a talpig. Ugyanakkor biztosítja a belső tagozódást, mivel egyenként beburkolja az organizmus alkotóelemeit és így rétegekből, kamrákból álló labirintusra osztja azt. Ezzel megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését. Ha egy varázspálcával mindent eltávolíthatnánk az emberi testből (bőr, belső szervek, csontok, érhálózat, idegek stb.), csak a kötőszövetet (fascia) hagynánk meg, akkor egy pontos, a szervek és izmok formájával térben elrendezett testet kapnánk, ami pontosan olyan alakú, mint mi magunk (csak a szerveink és stb. nélkül).

Itt egy magyar feliratos videót láthatsz a fasciáról.

A traumák, a lestrapálás, öregedés, az ítélkezések és fix nézőpontok hatására a fascia megvastagszik, letapad és kötöttséget hoz létre, melyek kihatással lehetnek a test egészére.  A kötöttségek elengedése energetikai és kézrátétes technikákkal lehetőséget adnak a testnek, hogy újra rendeződjön. Így téve lehetővé a mozgás könnyedségét, szabadságát, csökkenetett fájdalomérzetet és jobb testtartást.

A test minden kötőszöveti része, a szinttől a nagyobb szervrendszerekig, befolyásolható ezzel a kézrátétes energetikai terápiával, hiszen a test minden része összeköttetésben áll a fasciával. Az ESSE testkezelés a változó fascia változását segíti sejtszinttől a nagyobb szervrendszerekig. Az ESSE-t akár mélyszöveti munkának, de energetikai munkának is felfoghatjuk, mely összekapcsolódik a test változását mikroszkopikustól makroszkopikus szintig megvalósító mozgásokkal.

Az ESSE csodája abban van, ami minden Access testkezelésnek is különlegessége: képes a testben, a sejtekben tárolt traumák (sejtmemória) kioldására, így mintegy mellékhatásként elindulhat a test saját öngyógyítása, változása egy ”trauma mentes”, egészséges állapot felé. A kezelő ne erőltet semmit. A kezelés olyan változást hoz létre a kliensnél, amire ő és a teste hajlandóak.

Az ESSE alkalmazása kezelés nem jelenti, hogy szükségtelen vagy elhagyható az orvosi kezelés, terápia. Az ESSE az orvosi kezelés kiegészítő terápiájaként alkalmazandó, nem önálló gyógyód.

A módszert én Dr. Glenna Ricetól (Dr Rice honlapját itt találod) tanultam 2017. novemberében.

 

Az általam alkalmazott módszerek és én sem diagnosztizálok és nem gyógyítok. Nem vagyok orvos, nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál. Az általam leírt vagy mondott információk nem helyettesítik a szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Amennyiben a honlapon található információ bármely részét saját életében alkalmazza, semmilyen felelősséget nem vállalok az Ön tetteiért. A kezeléseken, konzultációkon elhangzottakat saját felelősségre és döntésre fogadja vagy nem fogadja meg.