Miért jó Bach-virágeszenciákat használni szülés után?


Egy gyermek születése csodás esemény főleg, ha várják és a család (anya) készül a gyermek születésére. Ha mindez fennáll, szerencsés helyzet. Az élet azonban nem klisék alapján működik, nem mindig ilyen örömteli vagy könnyed a helyzet. Hogyan lehetne, hogy mégis meglássuk a helyzetben a szépséget, örömöt a nehézségektől való félelem helyett? Van pár eszencia, ami segíthet akkor is, ha minden örömteli és csak kósza gondolatok hoznak aggodalmas pillanatokat. És akkor is van megoldás lelkünk könnyítésére, a mindennapok könnyedebbé tételére, ha ennél bonyolultabb vagy épp teljesen ködös a helyzet. Lássuk!

 

WALNUT (Dió) eszencia a segítség, ha a helyzet változása több kellemetlenséget is felhoz, legyen szó akár testi nehézségekről, amikor zavar már minket a nagy pocak a szabad mozgásban, alvásban vagy a ruhák kényelmetlensége megy az agyadra. De akkor is segítségül hívhatjuk e cseppet, ha kapcsolataink kezdenek átalakulni nekünk nem igazán kedvező módon. Ismerős a tesó vagy anya, aki sok jótanáccsal lát el – te pedig meg sem mered említeni, hogy a sírni hagyás vagy a tápszer pont nem jutott eszedbe vagy épp ellenkezőleg, nincs ellenedre? A párkapcsolat is alakulhat, változhat ezekben a hónapokban, hisz nagy átalakulás előtt állunk, aminek pontos mibenlétéről még fogalmunk sincs… Egy a biztos, a létszám eggyel nőni fog. 😊

A Walnut (Dió) eszencia ilyenkor segít abban, hogy a helyzet változásában a nehézségek helyett észrevegyük a lehetőségeket és pozitívumokat. A gyógyír abban is támogat, hogy megvédjen minket a külső hatásoktól. Az azért nem rossz, ha nem vesszük magunkra a külvilág véleményét, amikor épp azt fejtegetik, mennyit nem kellett volna híznunk vagy majd mennyi feladatunk lesz, ha megszületik a gyerek és kárörömmel vagy épp rémült tekintettel emlegetik fel, hogy ők „milyen keveset aludtak a hasfájós baba miatt, hát majd mi is így járunk…”

 

CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) gyógyírt a „hiszti” eszenciaként is emlegetik, mert abban segít, hogy enyhítse azokat a helyzeteket, amikor olyasmit teszünk felfokozott idegállapotunknak köszönhetően, amit nem szoktunk – fogd a hormonokra! 😊 Ha gyakran fakadunk sírva vagy feszültebbek esetleg érzékenyebbek vagyunk, jó szolgálatot tehet ez a gyógyír!

Mechtild Scheffer tökéletes leírást ad arról, hogy az eszencia mikor tud segíteni: „a felgyülemlett ambivalens érzések a tudatba törnek, így érzelmi káosz jön létre, amiből nincs kiút – legalábbis átmenetileg úgy tűnik”. Amikor új helyzetbe kerülünk, amiben nincs tapasztalatunk és nem vagyunk teljesen biztosak önmagunkban, akkor jöhet a bizonytalanság és a szorongás az öröm mellett, amikor anyaként olyan helyzetbe kerülünk, amit még nem tapasztaltunk és ötletünk sincs, mit kéne tenni – a gyerekek ugyebár nagy előszeretettel teremtenek ilyen helyzeteket, akár első, akár negyed szülöttek 😊 Challenge indul!

 

OLIVE (Oliva) eszencia a kedvencem volt várandósság alatt, mert jobb volt, mint a kávé, amit sajnos nem bírtam meginni pocakosan. Sokszor annyira fáradt voltam, hogy jól esett volna valami, ami segít éberebb lenni. Az Olive (Oliva) eszencia ilyenkor aranyat ér! Olyan intelligens, hogy ha nincs módunk aludni, akkor segít és olyan a hatása, mint a kávénak: éberebbé tesz. Ám ha van mód 5 perc szundikálásra is, akkor bizony elaltat, hogy fel tudjon töltődni a szervezet. Amikor volt egy kicsi mellettem és a pocakban egy még kisebb, akkor egy-egy kisvakond epizód alatt olyan mélyen el tudtam szundítani a gyerkőc mellett 5-10 perce, mintha órákat pihentem volna – életet mentett! 😊

Az Olive (Oliva) eszencia segít az elvégzett fizikai vagy mentális munka után, ha kimerültek vagyunk, újra erőre kapni. Kiegyenlítettebb lesz a napunk, ha használjuk: a nappalok éberebbek, az éjszakai alvások pedig pihentetőbbek. Segít akkor is, ha sokat éjszakázunk a babával vagy nem tudunk aludni nappal, ha a gyerkőc végre alszik s jó lenne az alvási mínuszokból kicsit lefaragni.

 

MIMULUS (Bohócvirág) eszencia a félelmekre hat. A félelem megbénít, ezért ha meg tudjuk nevezni félelmük tárgyát (pontosan mitől is félünk), használjuk ezt az eszenciát! Ha félünk egyedül fürdetni a babát vagy a fertőzésektől, a szomszéd véleményétől, mert sír a kicsi stb., vegyük elő az eszenciát és használjuk!

Pozitív Mimulus állapotban bizakodással fogadjuk a helyzeteket, mert érezzük, meg tudjuk állni a helyünket. A félelmek többé nem uralkodnak rajtunk, nem hátráltatnak bennünket abban, hogy élvezzük az életünket!

 

És ha már a félelmekről van szó, itt a RED CHESTNUT (Vörös vadgesztenye) eszencia, ami a „Hhííí!” mamiknak való 😊 Amikor minden helyzetről a legrosszabb jut eszünkbe: jaj, le fog esni, túl melege lesz, ez tuti valami komolyabb betegség tünete stb., használd ezt az eszenciát! A negatív Red chestnut (Vörös vadgesztenye) állapotban annyira aggódunk szeretteinkért, hogy az már nekünk is sok, fárasztó. Addig nem tudunk nyugodtan aludni, amíg a légzésfigyelő, a takaró, a párásító és miden nincs rendben a gyerek körül és akkor is mint a nyúl, minden neszre felébredünk éjjel, úgy aggódunk. De ha ez így marad, hosszú távon nagyon kimerülünk az „állandó készenlét” állapottól.

A RED CHESTNUT (Vörös vadgesztenye) virág-eszencia segít visszaszereznünk a belső bizalmunkat abban, hogy a szeretteink képesek vigyázni magukra és ezáltal mi is nyugodtabbak leszünk. Ha kicsit később jön a férjünk, nem látunk rögtön autóbalesetet a szemünk előtt és ha nem büfizik a baba, akkor sem várjuk a nagy sírást és szenvedést a bent szorult levegő miatt egész éjjel. Bízunk abban, hogy a dolgok természetes rendje jól működik, nem kell aggódnunk a családunk miatt.

 

LARCH (Vörösfenyő) eszencia az első gyermeküket váró anyáknak is nagy segítség lehet, de bárkinek, akinek nincs elég önbizalma. Ha jellemző rád, hogy nem mersz nekikezdeni dolgoknak, mert „úgy sem fog sikerülni”, akkor biztosan segítségedre lesz ez az eszencia a baba érkezése után is. Ha szükségét érzed, hogy mindig legyen melletted valaki „vész esetére”, próbáld ki az eszenciát!

A Larch (Vörösfenyő) gyógyír segít az önkorlátozó gondolatok helyett arra fókuszálni, hogyan tudjuk megoldani a helyzetet – mert meg tudjuk! Valahogy lazábban szemléljük a dolgokat az eszencia segítségével, mert megjön az az érzés, hogy egyszerűen ott belül tudjuk, hogy képesek vagyunk megoldani, bármit is adjon nekünk az élet: legyen szó egy folyton kifolyó pelusról (ez nem vicc, századszorra bizony ez is lehet kimerítő vagy elkeserítő) vagy egy komolyabb horderejű dologról.

 

Ezek mind csak öltetek, lehetőségek arra, milyen eszenciák és miben tudnak nekünk segíteni a babák, gyermekek mellett. Szóba jöhet még, ha traumatikus élmény volt a szülés a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) vagy akár ha a szoptatás kudarcot vall a Gentian (Tárnics) eszencia és ha emiatt még lelkiismeret-furdalásod is van, jöhet a Pine (Erdei fenyő) is és még sorolhatnám.  A Neked megfelelő, egyedi összeállítású keverékért keress fel egy Bach-virágterápiás tanácsadót! Várlak szeretettel, ha úgy érzed, tudok neked segíteni!

 

Az eszenciákat 1930 óta használják és eddig mellékhatásról nem érkezett hír. Én várandósság és szoptatás alatt is használtam őket. További információkért keressétek fel a gyártót: https://www.nelsons.net/en