Múlt és honvágy elengedése Honeysuckle (Jerikói lonc) Bach-virág eszenciával

Honeysuckle / Jerikói lonc eszencia

„Azoknak, akik inkább a múltban élnek, talán egy nagyon boldog időszakban vagy egy elveszett barát emlékében, vagy egy cél elérésében, mely sohasem teljesült. Nem számítanak már olyan boldogságra, mint amilyenben korábban részük volt.” – Dr. Edward Bach

 

Halottak napja. Virágba borulnak a temetők, mécsesek és emberek mindenhol. Csak azok nincsenek ott, akikre most emlékezünk. Gondolataink a múltba révednek szeretteinkhez, barátainkhoz és emlékeinkhez. Sajnáljuk az elmulasztott pillanatokat és lehetőségeket. Van, amit másként csinálnánk, ha még lehet… mert az idő kerekét visszaforgatni, nem tudjuk. Ilyenkor a múlt színesebbnek, intenzívebbnek és valóságosabbnak tűnhet számunkra, mint a jelen. Ebben a lelkiállapotban segít nekünk a Jerikói lonc, avagy a Honeysuckle Bach-virág eszencia.

De nem csak ilyenkor, halottak napján vagy egy szerettünk elvesztésekor lehet szükségünk erre az eszenciára. Azoknak a gyerekeknek is segít, akik szomorúak, ha a nagymamával maradnak (vagy honvágyuk van a nyaralás alatt): Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban lehetnek éppúgy, mint maga a nagymama is, amikor nosztalgiával gondol vissza arra a időre, amikor ő hatéves volt.

Aki gondolataiban a múltban él és nem a jelenben, az a jelen minden cselekedetével és gondolatával csak a múltat idézi fel, hogy visszatérjen abba a valóságba, ahogyan valaha volt. Valaki egyszer azt mondta, hogy az életünkben nincs valódi múlt vagy jövő, mert életünk minden második pillanatában történik. Ez a Honeysuckle / Jerikói lonc gyógyír lényege. Az eszencia pozitív hatása az, hogy segítsen nekünk a múltból való tanulásban és visszaemlékezésben anélkül, hogy újra kellene élnünk azt. A lényeg, hogy a jelenbe fejlődhessünk és örömünket leljük jelenünkben, a mai napban. A Honeysuckle / Jerikói lonc nem arról szól, hogy felejtsük el az akkor történt eseményeket – legyen az megítélésünk szerint jó vagy rossz -, hanem az, hogy a múltunkat gyümölcsöző módon használjuk fel, amely intenzívebb örömöt és tudatosságot hoz a jelen pillanatba.

 

Összehasonlítás

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Walnut (Dió) – Ezeknek a Bach-virág eszenciák hasonlóak abban az értelemben, hogy mindkettő pozitív hatásai a jelenre való összpontosításhoz kapcsolódnak. A különbség az, hogy a Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban egyáltalán nem próbálunk „itt és most” lenni: az agyunk a múltba és az emlékeinkbe van zárva, és hajlamosak vagyunk arra, hogy bennük ragadjunk. Walnut (Dió) állapotban – vagy amikor ezt az eszenciát érdemes választanunk az az, amikor – sokkal inkább „jelen vagyunk” abban, hogy megpróbálunk változtatni, előre lépni és alkalmazkodni (mi magunk is); ha a régi gondolkodási vagy cselekvési szokások vissza is tartanak minket.

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Clematis (Erdei iszalag) – Hasonló különbség van a Honeysuckle (Jerikói lonc) és a Clematis (Erdei iszalag) között. Mindkettő negatív állapotában nem vagyunk „jelen”. A különbség az, hogy a Clematis (Erdei iszalag) állapotban alternatív valóságokba repülünk (ahogyan lehetett volna) vagy a jövő fantáziáiba (milyen lehet a holnap). A Clematis (Erdei iszalag) állapotban nem a múltban vagyunk (nem azon töprengünk, mi volt); de a Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban igen.

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Star of Bethlehem (Ernyős madártej) – Egy másik lelkiállapot, amely néha a múlt függvénye, a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) állapot. Ha a múltban valamilyen traumát vagy sokkot éltünk át, akkor érezhetjük, hogy az elmúlt történések továbbra is rezonálnak velünk a jelenben: befolyásolják jelenlegi érzelmi állapotunkat. Bár a legfontosabb különbség az, hogy hol élünk. A múltban? – átmenni az eseményen, átélni azt, érezni, ahogyan akkor éreztük magunkat? – ez a Honeysuckle (Jerikói lonc).
Vagy a jelenben élünk, a mai napra összpontosítunk, de még mindig idegesek és zavartak vagyunk egy múltbeli trauma miatt? – ez a Star of Bethlehem (Ernyős madártej).

Természetesen ezek apró különbségek és ha mindkét állapot jelen van, akkor mindkét eszenciát belekeverhetjük keveréküvegünkbe.

 

A bejegyzés egyes bekezdéseinek forrása: The Bach Centre hírlevele, 2018.07.