A modern mesékbe rejtett “bölcsességek” 1.


A régi népmesék, mesék szerinem fontos részei életünknek. Valóban olyan archetípusokat, megoldási sémákat, alapkaraktereket és hitet rejtenek, ami segít megbirkózni az élet feladatival. Bölcsességek, tanácsok, tapasztalatok és bennünk rejlő képességek tárházai, melyek segítenek (ha sokszor nem is konkrét tettekre sarkallva, csak gondolatban elaboráni) feldolgozni azt, ami velünk történt. Persze sokat lehetne erről mesélni még. Akit érdekel a mesék tudományos háttere csak gondolatébresztőnek két könyv:

  • Boldizsár Ildikó: Meseterápia, Magvető Kiadó, 2019
  • Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek, Corvina Kiadó, 2018

De mi van, ha az estimese ár nem jön be? Mi van, ha vannak olyan mesék a tévében, amik szintén hordoznak mélyebb mondanivalót a szórakoztatáson vagy csak a szimpla hülyeségen kívül? Mi sok olyan mesét fedeztünk fel, amikben elhangoznak olyan alapigazságok, melyek nekünk felnőtteknek is útravalót vagy elgondolkodtató nézőpontokat adhat.

Egy olyan rajzfilmről írnék, ami kicsit kilóg a sorból. Az Eszeveszett Birodalom 2. Kronk, a király – ráadásul második részről (az első is megér egy misét és róla is írok majd, de hadd kezdjem ezzel). Ezen epizód főszereplője az első rész egyik mellékszereplője, a melák Kronk – a gonosz Yzma egykori szolgája. Kronk most álmai foglalkozását űzheti: főszakácsként dolgozik és vezetheti a kismókusok cserkésztáborát. Ám egy nap levelet kap apukájától, aki arra készül, hogy hosszú évek után meglátogassa kicsi fiát. Kronkra még soha nem lehetett büszke, hiszen a melák még soha nem vitte semmire – édesapja szerint-, éppen ezért a látogatás hírére Kronk pánikba esik. Vajon büszke lenne az apukája arra, hogy ő husikákat sütöget és mókusokkal játszadozik?

Bár ez egy sok poénnal és vicces jelenetekkel teletűzdelt, szórakoztató mese (2005-ből! mindössze egy évvel a facebook indulása után), mégis ott van benne korunk egyik legnagyobb ikonja utáni vágy: a felemelt hüvelyujj 👍 iránti vágy. Kronk egész életében erre vágyott az apukájától. És mielőtt apa megérkezik, ahogy a film elején látjuk nagyon is boldog és jól érzi magát, a hírre mégis pánik lesz úrrá rajta: meglátogatja őt az, akitől mindig is várta volna a  👍-t, de sosem volt elég jó…

Hát megint egy mese arról, amit az emberek többsége biztosan nem élt át 😉😀😄… Amíg a gyerekekkel nézi az ember, elgondolkodhat saját életén. Az elvárásokon, az azoknak megfelelni akarásról, a megfelelési vágy “következményeiről” és hogy vajon kiknek vagy minek sikerült vagy nem sikerült megfelelnünk… és mi mit is akartunk valójában?

Az önismeret útját járva ismeri fel az ember, hogy vannak dolgok, amik nem az övéi: nézőpontok, vélemények, szokások, ítéletek, prefereciák stb. Ám ehhez őszintének kell lennünk önmagunkkal, hogy ami gyerekként vagy tíz éve még fontos volt, az valóban fontos-e most is vagy úgy gondolom-e még. Sokszor egy lelki “válság”, életesemény során jutunk el oda, hogy ezeket átgondoljuk, bevalljuk magunknak azt, amiről eddig nem akartunk tudni vagy legyintettünk. Sokszor legyintünk a kis “belső hangra”, de mi a van, ha éppenséggel olyat mond, ami számunkra örömtelibb választás lenne? Ja, csak az szembe megy… mivel is? Elvárásokkal? Szokásokkal? Nézetekkel? … De ezek kinek a sztenderdjei, szokásai, szabályai?

Gondold át, hogy ami hajt, amit kergetsz, amire vágysz, az:

  • valóban a tied?
  • tényleg ez kell neked?
  • ha megkapod valóban boldog leszel? Vagy ez csak egy újabb pipa? És kinek a listája ez valójában?
  • tényleg vágynod “kell” rá vagy lehet, hogy ez már itt is van – csak félsz elismerni, mert akkor hol marad a vágyakozás / vagy mi hajt akkor majd előre?
  • ha ezek nem a te álmaid, akkor mik a tieid?
  • kinek az elvárásrendszerében szereplő dolgoknak kell megfelelned (kipipálni a lista elemeit), mielőtt azt választhatod végre, amire TE VALÓBAN vágysz?

Az engedélyre várakozás azon az elképzelésen alapul, hogy valaki más ítéletének van értéke arról, hogy milyennek kellene lennünk, mit kellene tennünk, vagy hogyan kellene kinéznünk. Miért gondolod, hogy ennek lenne értéke?” *
– Gary M. Douglas, az Access Consciousness™ alapítója

Amikor arra várunk, hogy egyszer teljesülnek a saját álmaink is (mert jó esetben felderítjük, mi mire vágyunk valójában), akkor az egyszer az a soha. Amíg az egyszerre vársz, addig parkoló pályán vagy. Mindig lesz valami fontosabb, aminek előtte még teljesülnie kell, mielőtt az lehetne, amit szeretnénk és ahogy sorra pipálódnak a lista elemei, úgy nő tovább a lista új, a mi vágyainknál fontosabb elemekkel. Nem önzőségről írok most, hogy hagyj ott mindent és éld ki magadat – aki ezt választja, nincs szüksége erre a cikkre. Arról írok, amit Kronk mutat a mesefilmben: ha “elfelejtem”, hogy mások mit várnak tőlem, akkor lehet, hogy tudni fogom, mi tesz boldoggá és meg is merem élni (?😉). Ám amikor édesapja ír, hogy meglátogatja már tudja, hogy ő nem ezt várná tőle és eddigi boldog élete titkolni valóvá válik.

  • Meddig várja még Kronk, hány éves koráig “fél” attól, hogy elkezdje önálló, felnőtt életét,
  • ami lehet, hogy nem az, amit az apukája elképzelt neki?
  • Meddig várja még, hogy megkapja az elismerést, a 👍-t, hogy ő elég jó?

Mi kellene ahhoz, hogy tudd:

  • elég jó vagy,
  • szerethető vagy,
  • jogod van a saját álmaidhoz, vágyaidhoz, választásaidhoz, véleményedhez – és ezt nem kell mindeki orrára kötnöd,
  • nincs szükséged senki engedélyére arra, hogy az légy, aki vagy,
  • azt válaszd, ami neked működik – még ha ez nem is az, ami másoknak működik,
  • nem kell tökéletesnek lenned (aki tökéletes, az már nem itt a Földön van… nagy fény kíséretében szokat elhagyni ezt a terepet😀 )
  • hogy nem vagy rossz vagy hibás, mert más vagy.

Indulj el az önismeret útján! Ismerd meg önmagad, mit szeretsz és nem szeretsz, mi az , ami működik neked vagy nem és mi az, ami ebből valóban a tied és nem egy család, társadalmi osztály, nemzeti / vallási / társadalmi csoport értékei! Azok sem rosszak, csak lehet, hogy pont neked pot ott vagy akkor épp nem passzolnak. És mi van, ha ez kiderül? Semmi.Válassz egyszerűen mást! 😊

*A teljes cikket angolul az alábbi képre kattintva vagy itt olvashatod: https://garymdouglas.com/the-approval-trap/?fbclid=IwAR1H00FP_c29byGeQzwYxBGmaagOBDw6u-JvLUjReA6d3OMqrjzDQuRmcyg

The Approval Trap

Dr. Dain Heer az Access Consciousness™ társalapítójának van pár eszköze arra, hogy kikerülj a tökéletességmániából, itt olvashatsz róluk:
http://www.vasaseszter.hu/blog/bach-virag/bizonyitas-megfeleles-es-tokeletesseg-mania/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely önfejlesztő módszerek hosszan tartó használatán alapul.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.