A jóslás és a jövő – filmajánló: Encanto c. aminációs családi film


Az Encanto c. animációs filmről rengeteg bejegyzést lehetne készíteni, rendkívül sok témát felhoz, most mégis csak egyet vennék elő: a jóslatot. A Madrigal család tagjai, akikről a film szól, mind varázserővel rendelkeznek. Egyikük, Bruno bácsi, képes a jövőbe látni és jóslatai nem mindig pozitívak (itt egy kis bevágás arról, hogy ez mit váltott ki az emberekből és a saját családjából is). Unokahúgáról Mirabelről is van egy régi jóslat (lásd a képet a bejegyzéshez), melyben az látható, hogy Mirabel a családi otthon előtt áll, amin repedések vannak. A jóslat olyan, mint egy holografikus kép (megfoghatod), ha mozgatod, akkor egyszer repedt a családi ház, ha kicsit megdöntöd, akkor eltűnnek a repedések a házon Mirabel mögött. A jóslat nem egyetlen kép, hanem inkább kettő. Nem egy biztos pont…

Haladva a történettel Mirabel megkéri Brunot, hogy ismét tekintsen a jövőbe és lássa meg a jóslat többi részét is. Egy ideig ugyanazok a képek jönnek, ám idővel lesz folytatása is… és ahogy Bruno megjegyzi, a képek sorrendje sem lineáris. És végül ahogyan bekövetkezik a jövő, az valahogy egészen mást ad, mint ahogyan az a jóslat leolvasásakor volt – vagy mégsem…

A jóslás számomra mindig is valami félreértett dolog volt és amikor ThetaHealing tanfolyamon szóba jött, megértettem, miért. A jövő leolvasásához a következő dolgok kötődnek:

 1. egy adott időpontban olvassuk le
 2. az abban a pillanatban legvalószínűbb jövőt (az egyik streamingszolgáltató Westworld c. sorozatában is felbukkan ez a téma: a jövő valószínűségének állandó változása az események történésének függvényében)
 3. egy személy szubjektív szűrőjén keresztül
 4. amit az, aki hallja úgy értelmez, ahogyan ez az ő világában megjelenik (a saját szubjektív szűrőjén keresztül).
 5. És akkor a szabad akaratról (lásd erről a Sorsügynökség c. 2011-es filmet Matt Damonnal), a szándékok és események megváltozásáról pillanatról-pillanatra nem is beszéltünk, ami mint egy pillangóhatás megváltoztatja a pillanatnyilag legvalószínűbb jövők bekövetkezési valószínűségét.
 6. Ha valaki leolvasta neked a jövőt, akkor mennyire kezded azt megteremteni ahelyett, hogy szabadon választhatnál, mit szeretnél a jövődben látni? (önbeteljesítő jóslat)

Hogyan lehetne egy ilyen sok bizonytalan tényezőn alapuló dolog fix? Éppen száz helyen mehet félre a dolog… ahogy ez az Encentoban is bebizonyosodik. Mit emelnék ki ebből, mint érdekes homokszem? A kikövetkeztetéseket, ítéleteket és elvárásokat.

Az Access Consciousness™ alapítója, Gary M. Douglas szerint “Az ítélet bármilyen rögzített nézőpont vagy meggyőződés, hogy valakinek vagy valaminek egy bizonyos módon kell lennie.” – írja Projections, Expectations, Separations, Judgements and Rejections c. könyvében (Access Consciousness™ Publishing LLC, 2018). Amikor a jövő eseményeit a múltra építve kikövetkeztetem, kiszámítom, akkor megítélem és lesz egy elvárásom azzal kapcsolatban, hogy hogyan is fog az történni. Ekkor a még nem szilád jövőt látom vagy azt a jövőt, amiről a múlt alapján eldöntöm és befixálom, hogy milyen lesz (szerintem, az én múltbéli tapasztalataim alapján). És itt megint több dolog is felmerül:

 1. Amikor a múltban szerzett tapasztalatokból építkezem, akkor a múlt újrateremtését, ismétlődését várom. Van egy képem a harcsapaprikásról és amikor egy balatoni étteremben azt rendeltem, akkor számítottam egyfajta állagú és kinézetű ételre. És mivel ez egy “jobb” étterem volt, bizony messze másként nézett ki, amit felszolgáltak… a séf szerint ez volt a harcsapaprikás és a túróscsusza. Én a múltbéli tapasztalatom alapján elvárásokkal mentem be és nem tettem fel a kérdést, hogy egy ilyen étteremben vajon olyanok-e az ételek, mint “hagyományosan” vagy ahogy azt megszoktuk? Az elvárások, kivetítések és kiszámítások sokszor így vezetnek csalódáshoz… illetve ahhoz, hogy a dolgok nem változnak.
  Ismét egy idézet Gary M. Douglas korábban említett könyvéből: “A múltra a múlton keresztül tekintünk és mintha tapasztalataink egyenlőek lennének a tudatossággal – de nem azok. Tehát el kell különítened, megítélned és el kell utasítanod a jelenlétet, a tudatosságot és a kérdést, hogy megszerezd ezt a tapasztalatot vagy a múltat.” Kiemelném: “megszerezd ezt a tapasztalatot” – én is azt a harcsapaprikást vártam…
 2. Amikor kikövetkeztetek, kiszámítok vagy megítélek valamit és nem vagyok hajlandó azt látni, ami valójában van, akkor az nagy eséllyel vezet csalódáshoz: mást várok, mint amit a valóságban kapok.
 3. Az elvárásaim az én múltam alapján kikövetkeztetett és megítélt dolgok – ha valaki azonban Afrikában él vagy máshol nőtt fel (más kultúrában), annak valami teljesen más lesz a múltból hozott tapasztatai csomagja, mint az enyém. És ő teljesen mást fog várni.

Szóval az én értelmezésem szerint nincs fix jövő illetve a legnagyobb valószínűség leolvasását is erősen torzítja az olvasó és a hallgató szűrője (a szándékáról már ne is beszéljünk).

Mi az a szabadság, amit megadhatsz magadnak, ha hajlandó vagy azt látni, ami valójában van?

Mi más lenne még lehetséges, ha önmagunkat és a lehetőségeinket választanánk mások jóslatai helyett?

Az Accessszel és a ThetaHealing technikával képes vagy dolgozni azon, hogy éber légy arra, mi kikövetkeztetés, kiszámíts, ítélet vagy kivetítés és nem az, ami valójában van és valójában lehetséges. Ha nem kéne a történelmet újra játszanunk, akkor mi válna lehetségessé?

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely a különböző önismereti,  önsegítő és más módszerek több, mint 23 éve tartó használatán alapul.
A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.