Miért nem kell tökéletesnek lenned? – Dr. Dain Heer (cikk)


Az alábbi bejegyzés Dr. Dain Heer, az Access Consciousness™ társalapítójának cikke, mely a Conscius Living honlapján jelent meg.

Próbálsz tökéletes lenni? Hogy helyes csináld? Hogy ne értsd félre? Arra törekszel, hogy úgy csináld a dolgokat, ahogyan kell, hogy jól érezd magad?

Sokunknak az a nézőpontja, hogy tökéletesnek kell lennünk.

  • Ha szüleink tökéletességet követeltek;
  • ha tanáraink más tanulókhoz hasonlítottak minket, vagy mindig rámutattak, hol tévedtünk;
  • ha a barátaink gúnyolódtak azon, amit tettünk,

akkor lehet, hogy bevettük az a gondolatot, hogy tökéletességre van szükség.

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a tökéletességre való törekvés jótékony hatású – valahogy jobbá tesz. Valójában ez nem igaz*. A perfekcionizmus** (törekvés a tökéletességre) káros. A perfekcionizmus állandó ítélkezés állapotában tart bennünket, mindig próbálunk elég jók lenni, miközben azt hisszük, hogy nem vagyunk azok. Mindig próbáljuk úgy érezni, hogy megfelelnünk/megfelelőek vagyunk, miközben azt hisszük, hogy rosszak vagy hibásak vagyunk.

Mi lenne, ha nem kellene tökéletesnek lenned? Mi lenne, ha egyszerűen csak önmagad lennél? Mi van akkor, ha attól, hogy te önmagad vagy, sokkal nagyszerűbb leszel, mint az összes igyekezetedtől, hogy megpróbáld jól csinálni?

Nem számít, mennyi ideig voltál beragadva a tökéletesség csapdájában, az alábbi három eszköz segítségével megváltoztathatod:

 

  1. Amikor észreveszed, hogy ítélkezel önmagad feletted – HAGYD ABBA!

Abba tudod hagyni az ítélkezést. Lehetséges és egy választással kezdődik.

Abban a pillanatban, amikor észreveszed, hogy ítélkezel önmagad feletted, képzelj magad elé egy stoptáblát vagy egy kezet. Ez a stoptábla vagy kéz arra emlékeztet, hogy hagyd abba az ítélkezést. Most pedig tedd fel ezt a kérdést:

Mi a helyes bennem, amit nem veszek észre?

Abban a pillanatban, amikor felteszed ezt a kérdést, az ítélet szertefoszlik, és elkezded érzékelni önmagad ajándékát, nem pedig a rosszaságodat.

 

2. Nagyszerűség nem tökéletesség

Az az elképzelés, hogy a tökéletesség keresése jobbá tesz bennünket, nem igaz. A tökéletesség keresése benne tart minket a „soha nem elég” önfenntartó körforgásban; soha nem vagy elég megfelelő, soha nem elég jó, soha nem vagy elég sikeres. Nem számít, milyen jó vagy, az soha nem elég.

A tökéletességre való törekvés helyett törekedj a nagyszerűségre:

  •  A nagyszerűségben megengeded magadnak, hogy nagyszerűbb legyél, mint tegnap voltál, és nem ítéled meg önmagadat azért, mert nem vagy elég.
  • A nagyszerűségben felismered, hogy az elkövetett „hibáid” valójában hozzájárulnak ahhoz, hogy ma nagyszerűbb legyél, mint tegnap.
  • A nagyszerűségben látod, hogy minden választás, amit valaha meghoztál, teremtette meg azt a személyt, aki ma vagy.

A tökéletesség ítélkezés önmagad felett. A nagyszerűség önmagad ajándéka, amely mindannyiótokat magában foglal, és egyikötöket sem ítél meg. Válaszd a nagyságot!

 

3. Kezd el élni az életedet MA/MOST!

Hol korlátozod önmagad? Vannak olyan helyek az életedben, ahol azt mondod: „Ha ez megtörténik, akkor meg tudom azt csinálni…”? Például: “Ha lefogyok, akkor tudok randizni.” Vagy: „Amikor megszerzem a főiskolai diplomámat, elérhetem azt a karriert, amelyre vágyom.

Amikor elmész otthonról, megvárod, amíg az összes lámpa zöldre vált, mielőtt elindulsz? Nem! Kilépsz a házból, beülsz az autóba, vezetsz és menet közben navigálsz.

Kezdd el így élni az életed! Előfordulhat, hogy nem mindegyik lámpa zöld, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy elindulj! Indulj most! Hová szeretnél eljutni az életben? Mit szeretnél csinálni? Mit lenne számodra szórakoztató teremteni?

Ha nem hagyod, hogy a tökéletességre törekvés irányítson, bármit megváltoztathatsz. Nem kell mindent kitalálnod. Kezd el, indulj el, válassz és navigáljon az úton.

Tedd fel magadnak a kérdést:

„Mi az a választás, amelyet ma meghozhatok, hogy azonnal elkezdhessem az általam vágyott életet?”

Tökéletes nem létezik. Kérdezz meg mindenkit, aki valaha is írt könyvet vagy készített műalkotást, épített épületet vagy egy parkot – az sosem elég tökéletes. Egyszer csak úgy döntöttek, hogy elengedik, és a teremtésük ajándék lesz a világban.

Ha elengeded a tökéletesség illúzióját, akkor elveszíted az ítéletedet is önmagad felett, ami lehetővé teszi, hogy önmagad nagyszerűsége legyél, mert a nagyságodban nincs ítélet, nincs helytelenség és nincs korlátozás. A nagyszerűségedben ott van a könnyedség és az öröm, és az élet szabadsága. Ez egy választással kezdődik. Egy kérdéssel kezdődik:

 Mi a jó/helyes veled kapcsolatban, amit nem veszek észre?

Dr. Dain Heer

A cikk nem az Access Consciousness™ hivatalos fordítása, hanem az enyém. Célom, hogy akiknek problémát okoz az angol nyelv, ők is elolvashassák.

 

Ajánlom még Dr. Dain rövid, angol nyelvű interjúját is a Great Day Washington műsorában: Eszközökről a verseny és a konfliktusok kezelésére címmel.

A hitelesség volt a téma, mely során megtaláltam Dr. Dain fenti cikkét és videóját. A hitelességről a következő kérdések jutottak eszembe, amiket ha felteszel, kivehet téged abból a térből, hogy “rossznak” érezd magad vagy “nem elég okosnak”, hitelesnek:

  • Kinek a nézőpontjából hiteles valaki vagy valami? Ki határozza meg, mi/ki hiteles?
  • Mit definiáltál hitelesnek? Ki határozza meg, mitől hiteles valami?
  • Kinek kell “elfogadnia” hitelesnek Téged?

Ha nem vagy hiteles (így ítélnek meg), az arra jó, hogy rosszá tegyenek/tedd magadat. Tényleg rossz vagy?

Ki hitelesebb? Aki idősebb? Többet olvasott? Régebb óta dolgozik valamin? Akit kitüntettek? Melyik alma hitelesebb a másiknál? 😉

*A maximalizmus sötét oldaláról, a maladatív perfekcionizmusról és megoldási javaslatokról olvashatsz ebben a cikkben.

**A perfekcionizmusról avagy a tökéletességre törekvésről, annak jeleiről olvashatsz a femcafe.hu honlapján egy rövid cikket.