A Bach-virágeszenciák és a mesék (folytatás)


A bejegyzés első rész itt olvasható: A Bach-virágeszenciák és a mesék 1.

Van egy nagyon jó kis könyv azoknak, akiket érdekel a Bach-virágeszenciák rendszere. Nem szeretnének vele hivatás szerűen foglalkozni, de szívesen használnák önmagukon vagy családjukon – ahogy ezt Bach doktor, a rendszer megalkotója is szerette volna. A könyvet egyébként a Dr. Edward Bach Alapítvány hagyta jóvá, mely alapítvány 1955 óta Bach doktor munkájának tiszteletben tartása és fenntartása mellett kötelezte el magát arra, hogy Bach doktor kérésének megfelelően viszik tovább a munkásságát, fenntartják Bach doktor rendszerének egyszerűségét, teljességét valamint időtlenségét és terjesztjük az általa megalkotott virágeszencia rendszerről szóló üzenetét.

A könyv Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák  – Titkok nélkül sorozat, Scolar Kiadó, Budapest 2008. Sokat forgattam, mikor tanultam az eszenciákat és a mai napig szívesen veszem elő. A könyvben talált kis fejezet ihletett meg, hogy pár eszencia működését a meseszereplőkön keresztül mutassam be.  Remélem, segíthetek azoknak, akik maguk szeretnék használni az eszenciákat. Vagy a könyvből vagy tanfolyamon, előadásokon gyarapítják tudásukat, ezek kis (sokszor saját tapasztalaton is alapuló) szösszenetek remélem, hozzájárulnak az eszenciák rejtelmeiben és lehetőségeiben való elmélyülésben.

 

CERATO – Kékgyökér eszencia

Negatív Cerato állapotban az ember hajlamos arra, hogy folyton mások megerősítését keresi. Mint a gonosz mostoha, aki állandóan a tükröt kérdezte, hogy ő e a legszebb…

Akinek segíthet ez az eszencia, az nem bízik saját ítéletében, döntéseiben. Mások tanácsait igényelheti folyamatosan. Sok embert megkérdez, mielőtt valóban döntene. Kikéri tanácsukat, mert nem bízik önmagában. Gyakran változtatja nézőpontjait (ma igen a válasz, de holnap nem), mert látja, mit kellene tennie, már eldöntötte, de amikor cselekedni kellene, de nem biztos saját döntése helyességében és másoktól vár megerősítést. Gondoljuk az eszenciára akkor is, ha gyerekünk az agyunkra megy azzal, hogy folyton megerősítést igényel, jó-e ez a ruha vagy valóban okos-e ő. Aki bizonytalan saját véleményében is, annak is segíthet ez az eszencia.

Az eszencia segíthet biztonságot adni az önálló gondolkodáshoz és a saját döntések felvállalásához. Milyen más lett volna a Hófehérke mese is, ha a mostoha egy kis Cerato eszenciát szed – mondjuk neki más eszenciát is javasoltam volna féltékenységére ?. Bővebben itt olvashatsz az eszenciáról: Cerato, a megérzés virága

 

ASPEN – Rezgőnyár eszencia

Több meseszereplő is hasznát vette volna ennek az eszenciának, amikor a sötét erdőben bolyongtak és minden olyan félelmetes, baljós volt.

Akkor érdemes elővennünk, ha félünk és félelmünk okát, nem igazán tudjuk megnevezni. Illetve ha rossz, rémálmok gyötörnek. A kisgyerekek, de mi felnőttek is szenvedünk néha visszatérő rémálmoktól. Én is gyakran használom gyerekeimnél és minden alkalommal nagyon hálás vagyok az eszenciának, hogy ilyen gyorsan (1-2 nap) hat és elűzi a rossz álmot.

„…Nora Weeks azon közlését ismerjük, miszerint a doktor úr minden egyes új eszencia elkészítése előtt egy konkrét érzelmi állapotot élt át, s az vezette el őt a megfelelő ellenszert tartalmazó fához vagy virághoz.”* Az Aspen (Rezgőnyár) eszenciát Bach doktor úgy jellemezte, hogy „Meghatározhatatlan, ismeretlen félelem, amelyre nincs magyarázat vagy indok. Rettegés egy valamilyen bekövetkező borzalmas dologtól, de pontosan nem tudni, hogy mi az. Ezek a határozatlan, megmagyarázhatatlan félelmek kísérthetnek nappal és éjszaka. Az ettől szenvedők gyakran félnek elmondani problémájukat másoknak.”.
Például gyerekek esetében éppen a megmagyarázhatatlan, látszólag ok nélküli félelmek esetén segítség lehet a gyógyír tapasztalatom szerint. Emlékezzünk, milyen félelmetesek voltak éjjel a szobánkban az árnyak vagy milyen félelmetes volt kimenni este a sötétben a mosdóba. Mitől is féltünk? Mumustól? Vagy ki tudja, mi rejtőzik a sötétben… Hajdanán az őseinket ez a félelem mentette meg attól, hogy az éjjel vadászó vadállatok áldozataivá váljanak. Még mindig bennünk ez az ősi ösztön, ami miatt nem szerettünk gyerekként egyedül aludni, egyedül lenni otthon vagy éjjel kikelni az ágyból.
Talán az sem véletlen, hogy a félős emberre is azt szoktuk mondani, hogy „Reszket, mint a nyárfalevél!”. Milyen beszédes közmondás erre az eszenciára, az Aspen (Rezgőnyárra)!

Bővebben itt találsz cikkeket: Szülőség, gyerekeknek, iskolában/óvodában

*Julian Barnard: Bach-virágterápia – A növényi forma szerepe a gyógyításban, BIO-ESZENCIA KFT, Budapest, 2009

 

HOLLY – Magyal eszencia

A gonosz boszinak bizony nem ártana ebből az eszenciából adni néha… Az irigység, féltékenység, rosszindulat, gyanakvás és gyűlölet néha akkor is eluralkodhat az emberen, ha amúgy ezek az érzelmek állnak legmesszebb tőlünk. Ezek nem szerves részei személyiségünknek, egyszerű hangulatok – ám annál zavaróbban vagy pusztítóbbak lehetnek, ha nem sikerül úrrá lennünk rajtuk. Ahogy Bach doktor ír az eszenciáról a Tizenkét gyógyító c. művében: “…A haragos nyugtalanság különböző állapotaira. Belül sokat szenvedhetnek, pedig gyakran nincs is valódi okuk a boldogtalanságra.” Ahogy Julian Bernard fogalmazott Bach-virágterápia c. könyvében: ” Régi keletű szóval azt mondhatnánk, hogy az illető zsémbeskedővé válik miattuk…”.

A harag igencsak mérgező érzés tud lenni. Persze van, amikor arra tudjuk használni a keletkező erős érzelmi töltetet, hogy megtegyünk valamit (véget vessünk valaminek, aminek normál idegállapotban nem tudunk), de ha ez a hangulat tovább tart, hordozzuk, életben tartjuk, akkor nem a barátunk, hanem ellenségünk lesz. Bővebben itt olvashatsz az eszenciáról: A magyal és a kémcsövek

A Holly (Magyal) eszencia hatására olyan változások állhatnak be, hogy képesek lehetünk viszonzás elvárása nélkül adni, szeretetteljesebbek és így boldogabbak lehetünk. Felülkerekedhetünk a féltékenységen és gyanakváson.

 

CENTAURY – Kis ezerjófű eszencia

Ismeritek a mesékből a hű szolgát, a serény, jó lelkű lányt. Mind hordozzák magukban a Kis ezerjófű eszencia lényegét: jóindulatúak, bárkinek bármit megtesznek. Nem szeretnek senkinek kellemetlenséget okozni vagy megbántani, megsérteni embereket, így folyamatos körforgásban látják el mindenki más igényeit, közben elhanyagolva saját magukat. Gyakran csendesek, szerény emberek, akiknek nehéz hangot adniuk igényeiknek, kiállni magukért és az érdekeikért vagy ellenállni a hatalomnak. Nehezen tudnak nemet mondani. Ennek eredményeként könnyű célpontjai olyan hatalmaskodó, domináns emberek számára, akik könnyen manipulálhatják a Centaury (Kis ezerjófű) típusú ember hajlandóságát. – e sorokat a The Bach Centre alapítvány 2016.12-i hírlevele ihlette.

Az eszencia segíthet, hogy képesek legyünk kiállni magunkért és nem elnyomni saját igényeinket és vágyainkat. Megtanulhatjuk, mikor adjunk és mikor vegyünk el. Sikerülhet tudni meghúzni a határokat és csak annyit vállalni a munkából vagy segítségből, hogy saját életünket, életcélunkat ne hanyagoljuk el. Van, hogy az életben nem jön a jóság jutalma, amíg meg nem tanuljuk a leckét: nem csak másokat tiszteljük, hanem önmagunkat is.

Az eszenciáról bővebben itt olvashatsz: A Centaury és a nárcisztikus emberek, Centaury és a megfelelési vágy

 

LARCH – Vörösfenyő eszencia

A királyfinak nem mindig van erre szüksége, hiszen sokan bátrak (főleg a legkisebb királyfik ?), ám ha a félelem mégis eluralkodna rajtuk a sárkány láttán – vagy a bátyjain -, akkor mielőtt megfutamodna, érdeme lenne cseppentenie a Larch / Vörösfenyő eszenciából ?, hogy önbizalmuk ismét a helyén lehessen.

Azoknak, akik nincsenek megelégedve önmagukkal, a környezetükben élőknél kisebb tehettségűnek érzik magukat. Szinte várják a kudarcot, úgy érzik, soha nem lesznek sikeresek, s ezért soha nem is tesznek a sikerhez elegendő erőfeszítést.” – Dr. Edward Bach, A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1936. Vagy ahogy Julian Barnard fogalmaz Bach-virágterápia c. könyvében: “Még ha látják is, mit kellene megtanulniuk, akkor is attól tartanak, hogy próbálkozásaik eleve kudarcra vanna ítélve.”. Ez nagyon jellemző hozzáállás: úgysem sikerülne.

No, ha a királyfik mind így álltak volna hozzá, másként végződnének a mesék! Mi se álljuk így éltünkhöz. A Vörösfenyő az újra próbálkozás szere. Ahogy Thomas Alva Edison fogalmazott híres idézetében: “Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.”. Ennyi. Hogy menj és csináld, bízhass önmagadban, használd a Larch (Vörösfenyő) eszenciát, hogy segíthessen benne! Én már sokszor megtapasztaltam, milyen (bátorító – de nem a hülyeségre ?) ereje van !

 

VERVAIN – Vasfű eszencia

Azoknak, akik szilárd elképzeléseik vannak az életről, amelyek meggyőződésük szerint helyesek, s amelyek csak nagyon ritkán változnak. Legfőbb vágyuk, hogy a körülöttük élőket is megtérítsék saját életszemléletüknek. Erős akaratúak és bátrak, mivel mindig biztosak abban, amit tanítani akarnak.” – Dr. Edward Bach, A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1936. Talán a legtalálóbb példa erre Miguel de Cervantes Saavedra regényalakja, Don Quijote. Aki hisz és tesz – elvakultan. Ezért akiknek segíthet az eszencia, azok talán makacsok – de közben kitartóak is. A saját útjukat járják és ha ezt túlzásba viszik, már más is látja, hogy amit csinál, az nem oda vezet (még ha magasztos eszmék is vezérlik – erős az igazságérzete), ahová menne, sőt… akkor segíthet ez az eszencia.

Ha túlzásba visszük a hitet és kitartást, akkor az elvakultsághoz és igazságtalansághoz, mások véleményének elutasításához vezethet. Az eszencia segíthet figyelembe venni mások nézőpontjait azáltal, hogy segíthet szellemileg rugalmasabbá válni. Lelkesedését nem viszi túlzásba, rengeteg energiáját nem engedi, hogy fanatizmussá váljon. Megtanulhat szünetet tartani, bölcsen élni energiájával – nem két végén égetni a gyertyát. Észre veheti, ha szélmalom harcot vív és teremtő energiáit másfelé irányíthatja a szűklátókörűség, prédikáció, erő és türelmetlenség nélkül – szelíden és türelemmel.

 

WILD ROSE – Vadrózsa eszencia

Sokan nevezik Csipkerózsika eszenciának is: szegény Csipkerózsika csak alussza éber álmát, tetteiben passzív, vár…. hogy majd eljön a herceg és megmenti, de ő maga ezért nem tesz semmit. Hát ilyen, ha valaki negatív Wild rose (Vadrózsa) állapotban van.

Van egy kedves ismerősöm, aki sokszor elmesélte, mi mindent csinálna, ha máshol élhetne… ha tehetné. Róla mindig a Wild Rose (Vadrózsa) eszencia jut eszembe.  Mintha belefagyott volna egy időpillanatba és ezért mozdulni sem tudna, csak a tudata éber: ébren álmodó. Nem mozdulnak a végtagok (nem tesz semmit saját boldogsága érdekében), csak tűri, ami van és szenved benne. Néha nehéz beazonosítani ezt az állapotot, mert elsőre fel sem tűnik, hogy valójában az illető a lendület és nyíltság mögött nem tesz semmit azért, hogy javítson helyzetén.  Ahogy Bach doktor írta: “Az élet harcaiban ellenállás nélkül adják meg magukat.“.

Kicsit kisarkítottam az eseteket, de látható az alap motívum: ahelyett, hogy örömmel engedné át magát az életnek, a negatív Wild-Rose állapotban rögzült rezignációnak, belső és külső apátiának, negatív elvárásoknak adta meg magát. Nem tesz semmit, hogy helyzetén változtasson annak ellenére, hogy nem érzi jól magát, mert azt hiszi, nem tud változtatni a körülményein, sorsán. Tudatilag tompa, kimerült lehet ilyenkor az ember, motiváció hiány jellemezheti.

A Wild Rose (Vadrózsa) eszencia segíthet visszanyernünk az életörömet életünkben. Ismét érdeklődővé válhatunk az élet iránt, felismerhetjük, hogy kezünkbe vehetjük az irányítást és módunkban áll változtatni: hogy álmaink ne csak álmok maradjanak!

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Az eszenciák abban segítenek, hogy megtaláljuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait. Az eszenciák támogatnak bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket.

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

Képek forrás: www. pixabay.com

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.