A felelősségről a Bach-virágeszenciákon keresztül


A felelősség komoly szó…  Az online Lexikonban (A magyar nyelv értelmező szótára) szerint: „Erkölcsi, jogi v. hivatalos kötelezettség, amelynek alapján vki, vmely testület v. közösség vkiért v. vmiért felelős, számot adni tartozik.” Huh, nem könnyű érzés, ha végigolvassuk. Nem is csoda, ha sokszor nehéz érzésünk van, ha mindarra gondolunk, amiért felelősek vagyunk. Mit kezdhetünk ezzel az érzéssel?

Vannak Bach-virágeszenciák, amik segíthetnek ezen a hangulaton változtatni. Persze attól függően, hogy pontosan mit érzünk, más-más eszenciát érdemes kipróbálnunk.

 

Ez az utolsó csepp:

Azoknak, akik jó, kiváló munkát végeznek, akik követik életcéljaikat és akik hiszik, hogy fontos dolgokat visznek véghez, melyek talán az egész emberiség számára hozzájárulást jelentenek. Néha azonban erőt vesz rajtuk a levertség és úgy érzik, vállalt feladataikat véghez vinni emberi erővel képtelenség.

Edward Bach, Tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1936 

Az Elm (Szil) típusú emberek általában elégedettek életükkel. Megbízhatóak, vidámak és élvezik a munkájukat. Gyakran felelősségteljes munkát végeznek, beosztottakért is felelős pozícióban.

Lehet, hogy éppen ez az aspektusa az Elm (Szil) típusú természetnek az, amely miatt megjelenik a negatív lelkiállapotot az amúgy általában megbízható és vidám személyeknél. Nagy nyomás vagy abnormális terhelés, illetve növekvő felelősség esetén jelennek meg ezek a negatívba fordult lelkiállapotok. Amikor ez megtörténik, a többletkövetelmények következtében elveszítik örömüket munkájukban és megrendül bizalmuk önmagukban, elveszítik a hitünk képességeikben.

Ez a tendencia gyakran összefüggésben van a munkakörülmények megváltozásával – pl. olyan munkahely esetében, amely vállalkozás/cég sikeres lett és a kereslet növekedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a beosztottakra, dolgozókra stb. De ilyen helyzet a magánéletben is felléphet, gondoljunk csak a gyermekek felnevelésének felelősségére, lakásfelújításra, karrierváltásra vagy költözésre stb. Szinte bármi lehet a szikra, amely kiváltja az Elm (Szil) jellemnél a negatív aspektust. A lényeges momentum, hogy hirtelen úgy érzik, még egy lapáttal rátettek eddig is felelősségteljesen végzett feladataikra és ettől a “kis plusztól” torpannak meg.

Az Elm (Szil) eszencia segíthet nekünk visszanyerni (ön)bizalmunkat, segíthet pozitívabban szemlélni megváltozott helyzetünket. Így képessé válhatunk átgondolni és újra tervezni stratégiánkat a megváltozott körülményeknek és igényeknek megfelelően. Segíthet bennünket abban is az eszencia, hogy megtanuljuk tiszteletben tartani a korlátainkat, és tudatosítani, hogy mit és mennyit tudunk vállalni, hogy legközelebb ne terheljük magunkat.

Az Elm rész forrása: Newsletter from the Bach Centre, 2017. december 18.

 

Ha félünk a felelősségtől:

A felelősség gyakran félelmet keltő szó, ugyanis benne van az, hogy nekünk kell felelni, ha rosszra fordulnak a dolgok. Nem csoda, ha sokan félnek felelősséget vállalni – pedig a felelősség nem csak teher, de potenciál és lehetőség is arra, hogy kezünkbe vegyük a sorsunkat.

A félelmeinkre való koncentrálással a félelmek tárgyának adunk energiát és gúzsba kötjük magunkat a sok „szabállyal”: mit milyen félelem miatt nem teszünk meg, pedig szeretnénk. Míg ha sikerül megSZABADulni a félelmektől, kitárulnak előttünk olyan kapuk, melyek boldogságunk felé vezetnek minket.

A Mimulus (Bohócvirág) eszencia segíthet, ha konkrét félelmek gyötörnek: fogorvos, kutya, tanító néni vagy éppen a felelősségtől félünk stb. Az eszencia segíthet szembenézni a mindennapi kételyekkel, félelmekkel és segíthet, hogy ha nem is konkrét bátorságpróbán vegyünk részt, de legalább beszéljük félelmeinkről. Sokszor csak az, hogy megbeszéljük mással, már teljesen új nézőpontot ad és az eddig ijesztő dolgokban megláthatjuk a lehetőségeket is. “Az eszencia felébreszti a rejtett bátorságot és megerősíti az emberek önmagukba vetett hitét.  … Telítődik az ember önbizalommal és tetterővel.” – Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák  – Titkok nélkül sorozat, Scolar Kiadó, Budapest 2008.

 

Más a felelős

Van olyan helyzet szinte mindenki életében (főleg gyerekeknél figyelhető meg), amikor az önsajnálat lesz úrrá rajtunk, akkor a fájdalmunk okát kívülre helyezzük: megbántottak minket. Nem mi vagyunk a hibásak, hanem a külvilág, a boltos, a szomszéd, a főnök, az após vagy az anyánk… csak mi nem.

Szélsőséges esetekben van, aki úgy érzi, az egész világ ellene fordult. Ismerős ez a fogatókönyv? Van, akitől mást sem hallunk, mint hogy ő mennyire „szerencsétlen”, szenved, mert X.Y. vagy Z.ZS. így vagy úgy viselkedik vele. „De mi lenne, ha beszélnél vele?”. Erre a válasz gondolkodás nélkül: „Áááá, azt nem lehet, mert „…. és sorolja az indokokat százával. Pedig mi nem látjuk ennyire reménytelennek a dolgot. Ám az ő nézőpontjából a dolgok változtathatatlanok.

Amikor a felelősséget kívülre tesszük a megbántottság, az elfojtott düh miatt és a tehetetlenség érzésébe süllyedünk, akkor feladjuk az életünk irányításának lehetőségét is egyben. Mert ha mi „áldozatok” vagyunk, tehetetlennek érezzük magunkat, akkor bizony nem áll módunkban javítani a helyzeten.

A Willow (Fűz) eszencia segíthet ezen az érzésen. Segíthet feloldani magunkban a sértettség és önsajnálat érzését, hogy ismét meglássuk a lehetőségeket arra, hogy változtathatnánk az életünkön. Átlépünk az érzelmek által létrehozott korlátokon, amik elzárnak attól a tetterőtől, hogy kézbe vegyük a sorunkat és változtassunk.

 

Amikor mások miatt is mi érzünk felelősséget

Vannak olyan emberek, akik tekintélytisztelő gondolkodásuk miatt kisebbrendűségi érzéstől szenvednek. Ezért van, hogy önmagukkal szemben nagyon kritikusak, magasak az elvárásaik, mindig igyekeznek a tökéletességre törekedni. Lelkiismeret furdalás gyötri őket, ha úgy érzi nem voltak képesek elég jól teljesíteni. Soha nem elégedettek munkájukkal. Mások hibája miatt is önmagukat érzik felelősnek. Úgy érzik nem elég értékesek, ezért túlságosan alázatossá válnak. Bűntudatuk van és nem tudnak semmiért megbocsátani maguknak.

A Pine (Erdeifenyő) Bach-virágeszencia segítségével sikerülhet megbocsátani önmagunknak és tudatosítani, hogy megérdemlik a szeretetet, méltók a szeretetre. Az eszencia segíthet oldani a lelki blokkokat és feldolgozni a bűntudatot – amit mások tettei vagy véleménye miatt is éreznek gyakran. Segíthet képessé válni az életöröm, az ajándékok és a dicséret befogadására.

Gondoljuk a gyerekekre is, ha hasonlóan nem értékelik az ötöst és a rosszabb jegyeknél kiborulnak. Ha olyanokat mondanak, hogy „nem elég, amit megtesznek” vagy ők kevesek egy-egy feladat vagy versenyhez.

 

A Bach-virágeszenciák abban segítenek, hogy megtaláljuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait, így a felelősség érzését is. Az eszenciák támogatnak bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.