Az engedély-csapda – Gary M. Douglas (cikk)


Az alábbi bejegyzés Gary M. Douglas, az Access Consciousness™ alapítójának cikke, mely saját honlapján jelent meg.

“Tanítottak Téged arra, hogy mások jóváhagyását, engedélyét keresd?

Érezted valaha azt, hogy nem lehetsz „jó” anélkül, hogy egy külső forrás rá ne bólintana?

Ez az engedély-csapda, és azt látom, hogy rengeteg csodálatos lény életét korlátozza vagy rombolja, aki nem tudja, hogy pusztán azzal, hogy önmaga, a legnagyobb ajándék, amit a világnak adhat! Az engedélyre várakozás azon az elképzelésen alapul, hogy valaki más ítélete arról, hogy milyennek kellene lennünk, mit kellene tennünk, vagy hogyan kellene kinéznünk, az értékes.

Miért gondolod, hogy ennek van értéke?

Milyen messzire kell mennünk attól, ami igaz számunkra, ahhoz, hogy valaki más ítéletét nagyobbá  tegyük a mienknél? Sokan azért keresik a jóváhagyást, hogy beilleszkedjenek, vagy csak azért, mert senki nem mondta nekik, hogy lehet másképp is. Van egy barátom, aki gyerekkorától kezdve túlsúlyos volt. Arról beszélt, hogy a jóváhagyásra várakozást arra használta, hogy mások számára ez kihívás vagy egy teszt legyen:

  • Kedvelni fogsz a méreteim ellenére?
  • Leszel a barátom annak ellenére, hogy mennyire rosszul nézek ki?

Vegyük észre, hogy már eleve ott volt egy ítélet, hogy valami baj van vele és a testével. Ahogy kezdte elhagyni önmaga és a teste megítélését és bírálását, minden erőfeszítés nélkül elkezdte leadni a felesleges kilóit. Valójában a jóváhagyás keresése mögötti ítélet tartotta fenn a súlyát.

 

Az engedélyre várakozásra egy másik általános ok, hogy azt szeretnénk, hogy jó kislánynak/jó kisfiúnak” tekintsenek bennünket. Ez gyakran kisgyermekkorban alakul ki, amikor a gyerekek még érzékenyek és sebezhetőek a szülők megjegyzéseire, követeléseire vagy akár büntetéseire. Volt olyan valaha, hogy eldöntötted, hogy a túlélés egyetlen módja, ha „jó” vagy? Vagy talán azt, hogy ha „jó” vagy, az sok bajtól megmenthet, és jutalmat is kapsz? Legtöbben azért választottuk ezt, mert úgy tűnt, ez a legkönnyebb és legokosabb, amit tehetünk. És akkor lehet, hogy így is volt. A nehézséget az okozza abban, ha a jóváhagyás elnyerésére hangoljuk magunkat, hogy elvesztjük azt, akik valójában vagyunk, és azt is megkívánja, hogy a kereső valami olyanná zsugorítsa össze és torzítsa el magát, ami nem ő.
Ami gyermekként jó stratégia volt, most már lehet, hogy nem az!

 

Az engedélyre várakozás arról szól, hogy nem tudjuk, hogy értékesek vagyunk, hacsak másvalaki nem mondja. Az is hozzátartozik, hogy valaki önkényes értékrendje alapján méred magad, és ennek még talán a tudatában sem vagy. Az igazság az, hogy az egyetlen személy, aki engedélyt adhat neked, az te magad vagy! Te vagy az egyetlen, aki tudhatja, hogy aki vagy, vagy amit teszel vagy mondasz, az működik-e neked, és összhangban van-e azzal, aki szeretnél lenni.

A jóváhagyás keresése erőteljes szokás, de könnyebb kiszállni belőle, mint gondolnád. Amit akár azonnal megtehetsz, hogy megkérdezed:

„Milyennek szeretném teremteni az életemet és létezésemet?” ahelyett a kérdés helyett, hogy: „Kinek a jóváhagyására várok most?”.

Ha elkezdesz ránézni arra, hogy mit szeretnél teremteni, és lépéseket is teszel az irányába, kiléphetsz a jóváhagyás-keresés csapdájából.

Figyelem: lehetnek olyan emberek az életedben, akik az engedélyeikkel kontrolláltak téged. Ahogy elkezdesz szétkapcsolódni tőlük, leválni róluk, érezhetsz nyomást arra, hogy térj vissza a régi viselkedéshez. Néhány kérdés, amit ilyenkor feltehetsz:

  • Valóban szükségem van ennek a személynek az engedélyére?
  • Mi az értéke annak, hogy hatalmasabbá, nagyszerűbbé, értékesebbé teszem őt/őket magamnál?
  • Mennyivel lenne örömtelibb az, hogy önmagam vagyok, mint, hogy valaki olyanná formálom magam, akinek valaki más szeretne?

 

Egy másik nagyszerű eszköze az Access Consciousness-nek, amit használhatsz, ha valakinek a jóváhagyását keresed, az „érdekes nézőpont”. Ez segít jönnöd az ítéletből, amikor engedélyre vársz. Ha nem teszed jelentőségtelivé ezt a viselkedést, akkor sokkal könnyebb megváltoztatni, és valami mást választani. Tehát, ha azt veszed észre, hogy vársz valakinek a jóváhagyására, csak mondd ezt:

„Érdekes nézőpont, hogy Mária jóváhagyására várok. Mi mást is választhatok most?”

 

Van valami, ami úgy néz ki, mint a jóváhagyás, de valójában nem az, és ez az elismerés. Az elismerés nem az ítélet meghozataláról szól, hanem annak kimondásáról, ami van. Amikor valaki elismeri, ami van, akkor azt el- és befogadhatod, és a dolgok elkezdenek javulni. Ha a jóváhagyásra várakozás teréből tekintesz ki, mindig meg kell ítélned, hogy megkaptad-e vagy sem. Mindig van egyfajta töltés vagy energetikai működési hiba vagy energetikai zavar abban, amikor jóváhagyást kérnek vagy adnak, mert ez azon a hazugságon alapul, hogy az ítélet, amely megalapozza ezt (az engedély megadásának vagy nem megadásának jogosságát), az igaz. Az elismerésben nincs rejtett/hátsó szándék. Az elismerés csak megállapítja, ami van – kijelenti, mi az.

Az engedélyre várakozásból való kilépés nagyszerű módja annak, hogy elkezdj magadról többet megtudni, és létrehozni azt az életet, amire valójában vágysz. Arról is szól, hogy azzá az ajándékká válj, aki a világnak lehetsz. A világnak nincs szüksége még egy olyan lényre, aki elnyomja magát, hogy Józsinak, Katinak, Anyunak vagy Apunak okozzon örömet, hanem a kivételes TE kellesz neki!”

Írta: Gary M. Douglas

A cikk nem az Access Consciousness™ hivatalos fordítása, hanem az enyém. Célom, hogy akiknek problémát okoz az angol nyelv, ők is elolvashassák.

Ha kicsit többet szeretnél érzékelni ebből, nézd meg az Eszeveszett Birodalom 2. c. animáció filmet!