Beszoktatást támogató Bach-virágeszenciák


Nagy lépés a bébihordótól a benti cipős korszakig! Amikor a gyerekek először közösségbe mennek (bölcsibe vagy oviba), nagyon érdekes élmény számukra – és sokszor számunkra is. Sok gyerek, sok játék, nem is tudják, mihez kapjanak. Aztán múlik a varázs, amikor rájönnek, Anya bizony elmegy és ez már csak így marad. Ez persze egy olyan dolog, ami az élet velejárója, de miért ne könnyíthetnénk meg? Hiszen még gyerekek, még csak most tanulják, milyen az elválás, az alkalmazkodás másokhoz és az új helyzetekhez.

Bizony van, akinek az elválás nagyon nehezen megy Anyától – vagy vagyunk páran, akiknek nem könnyű az elválás a gyerkőctől. Néha mi is pityeregve leskelődik az ovi ablakban, amikor ott kell hagyni a bömbölő csemetét – és titokban mi is bömbölünk belül . Ha a Te gyereked is így érez (vagy akár te magad), akkor segíthetsz neki Bach-virágeszenciákkal, hogy a külön töltött idő minden perce örömteli esemény maradjon és a nap végén is mosolygós gyerkőc fusson feléd, amikor érte mész!

HONEYSUCKLE (Jerikói lonc)

Ezen eszencia egyik jó tuljdonsága, hogy képes lehet a honvágy okozta szenvedést enyhíteni. Amikor a gyerkőc haza akar menni, mert ott jó volt anyával, jusson eszünkbe ez az eszencia! Segíthet, hogy megtalálja az örömet a jelen pillanataiban is (játékokat, új kis pajtásokat) és ne a “múlt” vagyis anya és az otthon hiányérzetétől szenvedjen – de a benned ébredő hiányérzést is csillapíthatod vele,

A Honeysuckle (Jerikói lonc) jó szolgálatot tehet, ha a nyári élmények elmúlása vagy a nagyszülők hiánya miatt érez szomorúságot a manó vagy épp az ovis társak hiányoznak már most, pedig még el sem kezdődött az ovi. Az eszencia segítségével a múlt zavaró eseményei lassan tényleg a múltba veszhetnek – tapasztalatom szerint. Nem lesznek részei a hétköznapoknak, elengedhetjük az emlékeket és csak a jelenre tudunk majd végre koncentrálni. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is nehéz lehet az első hét szeptemberben, ezért használhatjuk mi magunk is az eszenciákat bátran!

WALNUT (Dió) eszencia

A változás nem mindig könnyű. Sokszor várjuk, de olykor félelmetes is. A gyerekek számára sem könnyű, amikor az élet változik körülöttük. Ilyenkor segít a Walnut (Dió) eszencia, mely segíthet a számunkra nehéz változást könnyebben átélni. Megjelenhet az örömteli várakozás: vajon mit hoz a mai nap? Igaz lehet ez a szülőkre egyaránt: amikor az elválás visel meg minket, akkor is jó szolgálatot tehet a Dió eszencia nekünk is, segítve feldolgozni és meglátni a lehetőségeket a változásban. Segíthet a fókuszt a veszteségek helyett a nyereségekre tereli, így támogatva meg a folyamatot bennünk.

CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) eszencia

Amikor erős érzelmi felindultságunkban majdnem elsírjuk magunkat – nem csak a kismanó, de bizony mi is érezhetjük, hogy sírni kéne… Érdemes kipróbáli az eszenciát: így sikerülhet a kontrollt megtartanunk, míg átvészeljük a gyerkőc (és a mi) érzelmi viharát. Segítségedre lehet, ha eltörik a mécses vagy esetleg színre lép a “hiszti”, mert az eltúlzott érzelmi reakciókat segítheti enyhíteni ez az eszencia – és nem csak a gyerkőcnél. Vagy a hisztit segíthet kibírnunk épp ésszel vagy az elválás okozta ézelmi hullámvasutat, hiszen mi is tudjuk a fejünkkel, hogy csak pár óráról van szó, amit külön töltünk, mégis néha mi magunk is pityergünk.

GENTIAN (Tárnics) eszencia

Ha egy-egy kis barátban csalódik a manó, könnyen kiborul. Sajnos ilyenkor még más alapokon nyugszanak a barátságok, és könnyen mondják ki a pajtások egymásra, hogy „Soha többé nem leszek a barátod!”. Ilyenkor hasznos lehet a Gentian eszencia, mely segíthet, hogy az elkeseredett megtorpanásból ismét felálljon a gyerek és könnyebben léphessen túl a bántó eseményen és nyithasson más gyerekek felé. Vagy ha mi érezzük úgy, hogy (következetes) szülőként kudarcot vallottunk a beszoktatás alatt, próbáljuk ki ezt az eszenciát, hogy elengedhessük ezt a kudarc érzést.

LARCH (Vörösfenyő) eszencia

Volt olyan kisfiú, aki szedte a keveréküvegében az eszenciát és azt mondta, úgy kezdte érezte magát, hogy “ő egy oroszlán” – olyan bátor lett. Ha aggódunk, hogy hogy is fogjuk mindezt intézni – a beszoktatást, főzést, altatást, munkát stb. -, illetve ha a gyerkőc esetleg félősebb, nehezen áll ki magáért, érdemes lehet tenni egy próbál az eszencival. Segíthet, ha úgy érzi, nem mer megtenni valamit: közeledni a többiekhez, elkérni a játékot – azaz bizonytalan önmagában.

MIMULUS (Bohócvirág) eszencia

Ha félős a gyerkőc (esetleg mi magunk is) vagy konkrét félelmek gyötrik (a mosdózás vagy öltözés), akkor gondoljunk erre az eszenciára. Sokszor tapasztaltam, hogy segített oldani a félelmeket. Segíthet a “félős” gyerekeknek is, hogy feltalálják magukat és találhassanak új pajtásokat. De ha fél a gyermek a bölcsitől vagy óvodától, akkor  is a Mimulus (Bohócvirág) lehet segítségére. Ha a félelmünk okát meg tudjuk nevezni, akkor ez lehet a megfelelő eszencia, hogy enyhítse az érzést, mely eltávolít a reális érzékeléstől. Segítségével bizakodóbban tudjuk majd kezelni az új impulzusokat, élményeket az új élethelyzetében. Nagyobb bizalommal és biztonsággal nézhet szembe az élet változásával.

Ha előre félünk egy konkrét, meghatározható dologtól (félünk az elválástól, az új pajtásoktól, az ebédeltetéstől), akkor az eszencia segíthet legyőzni félelmünket – nekünk szülőknek is, tapasztaltam!

ASPEN (Rezgőnyár) eszencia

Ez oldhatja azokat a meg nem fogalmazott félelmeket, amit az új helyzet, a bölcsi vagy óvoda vagy új társak okozhatnak a gyerkőc számára. Várja is, de fél is tőle egyben. Nem is tudja feltétlenül, hogy mitől… csak olyan félelmetes rágondolni, mert el sem tudja képzelni az ember, milyen lesz az új hely (ami nem a megszokott otthoni környezet).Tele kérdésekkel, amikre majd csak akkor lesz válasz, ha elkezdődik a bölcsi vagy az ovi. Addig is érdemes segíteni oldani a “szorongást” (és ez néha nekünk szülőknek is jól jön), rossz előérzetet, hogy könnyedebben indulhasson az első nap a bölcsiban vagy az óvodában.

 

Ha gyors segítségre van szükség, akkor használhatod Bach doktor egyetlen előre elkészített keverékét is, a Rescue®t, hogy ne sírva menjen a csoportba, hanem megnyugodva, érdeklődve.

Nem csodaszerek a Bach-eszenciák, de nagy segítséget nyújtanak nehéz időszakokban lelkünknek! Nemcsak a gyerekeknek, de Neked is segítséget tudnak nyújtani, hogy életetek új szakasza zökkenő mentesen induljon el!

 

Bővebben itt olvashatsz a témáról:

Gyerekek és a Bach-virágeszenciák

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.

A kép termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.