Döntéseinket támogató Bach-virágeszenciák


Nem mindig könnyű választani, még akkor sem, ha látszólag csak két opció közül kell dönteni. Persze lehet a döntést elhalasztani is, időt kérni, hogy átgondoljuk ?, de van, amikor ezt nem tehetjük meg. Mit tehetünk, hogy könnyebben válasszunk?

Döntési mechanizmusainkról szól ez a coaching szemléletű cikk is, amit érdemes végig elolvasni illetve ha érdekel, akkor a hivatkozott TedTalk videókat megnézni.

Röviden summázva a cikk jótanácsait:

Bontsd fel a feladatot apró lépésekre, így emészthetőbbé válik, és jobban tudsz haladni.
 Helyezz nagy hangsúlyt az önismeretre, hiszen akkor tudod a magad útját járni, és a megfelelő döntéseket meghozni, ha tisztában vagy azzal mi a célod, mi az, amit el szeretnél érni, és mit vagy hajlandó beáldozni érte.
Az önismerettel kéz a kézben jár a fejlődés is … ragadj meg minden lehetőséget arra, hogy tanulj a helyzetekből, kihívásokból, nehézségekből.” – Fischer Mónika

Most nézzük meg, hogyan kapcsolható ez a bach-virágeszenciákhoz! Mely eszenciák segíthetnek, ha Mechthild Scheffer szavaival élve „döntési problémáink” vannak:

(A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.)

  • mert belső célkitűzései nem világosak

WILD OAT / Erdei rozsnok (nincsenek világos célkitűzései, csak homályos elképzelései; mindig belekap valamibe, aztán félbehagyja)

  • mert ingadozik, mit tegyen

SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (belső ingatagsága miatt sokáig halogatja döntéseit, így számos lehetőséget elhalaszt)

CERATO / Kékgyökér (folyton meggondolja magát – ahogy meghozta döntését, azonnal kételkedik annak helyességében)

  • mert tétovázik két (!) lehetőség között

SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (gondolatban mindig két lehetőség között ingadozik, mindkét oldalról szeretne nyerni valamit)

  • mert újra meg újra kétségbe vonja döntése helyeségét, folyton meggondolja magát

CERATO / Kékgyökér (folyton meggondolja magát – ahogy meghozta döntését, azonnal kételkedik annak helyességében)

CHESTNUT BUD / Vadgesztenye rügy (gondolatban két lépéssel előre jár, ezért az adott kérdésben figyelmetlen lehet; nem tanul: mindig ugyanazokat a hibákat követi el/ugyanúgy csinálja a dolgokat akkor is, ha nem működtek eddig sem)

GENTIAN / Tárnics (az előre nem látott nehézségeknél könnyen elcsügged és csalódott lesz, innen eredhet a döntésekben lévő bizonytalansága; ő maga a két lábon járó kétkedés)

  • mert fél, hogy nem képes viselni a következményeket

MIMULUS / Bohócvirág (nagyon félénk lesz, ha ellenállásba ütközik; mindent nehezebbnek és veszélyesebbnek képzel a valóságosnál; konkrét félelmek gyötrik)

SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (belső bizonytalanság jellemzi; stresszt vált ki nála, ha igennel vagy nemmel kell válaszolnia)

ELM / Szil (sok feladattal megbirkózik, de ha eljön egy pont az életében, amikor úgy érzik, ez túl sok, teljesen elbizonytalanodik/úgy érzi, feladatai meghaladják az erejét; múló kétségei támadnak, rátermett-e a feladatra)

  • mert fél, hogy rosszul dönt

MIMULUS / Bohócvirág (mindent nehezebbnek és veszélyesebbnek képzel a valóságosnál; konkrét félelmek gyötrik)

CERATO / Kékgyökér (nem bízik saját ítélőképességében; másoktól kér tanácsot – remélve, hogy majd ők döntenek helyette -; nem szereti a spontaneitást; rengeteg tudást felhalmoz, de nem tudja használni/alkalmazni; be akarja biztosítani magát, nehogy rosszul döntsön)

GENTIAN / Tárnics (ő maga a két lábon járó kétkedés; általában mindig szkeptikusan reagál)

  • mert egy múltbéli eseményt még nem dolgozott fel

HONEYSUCKLE / Jerikói lonc (egy múltbéli esemény annyira eleven, mintha „tegnap történt volna”)

WALNUT / Dió (fogva tartja egy régi szokása; nehezére esik a változás/változtatás; egy régi kapcsolat még mindig „bűvkörében” tartja)

STAR OF BETHLEHEM / Ernyős madártej (feldolgozatlan sokk/trauma nem engedi, hogy továbblépjen)

  • mert függ valakitől/valamitől

RED CHESTNUT / Vörös-virágú vadgesztenye (túl erős a belső kötődés másokhoz = túlzottan aggódik értük; úgy éli mások életét, mintha a sajátja lenne)

CERATO / Kékgyökér (nem bízik saját ítélőképességében; másoktól kér tanácsot – remélve, hogy majd ők döntenek helyette; tekintélyes emberektől vár megerősítést; sok tanácsadója van és mindegyiktől a tökéletes megoldást várja)

CENTAURY / Kisezerjófű (nem tud kiállni magáért; úgy táncol, ahogy fütyülnek neki , mások kívánságai fontosabbak számára, mint a sajátjai)

WALNUT / Dió (rendszerint önállóan dönt, de családi szempontok, társadalmi konvenciók, szentimentális emlékek, jóakaratú intelmek hatására átmenetileg elbizonytalanodik döntésében ; nehezen tudja kivonni magát egy lenyűgöző, erős személyiség befolyása alól)

  • túl sok embernek akar jót

CENTAURY / Kisezerjófű (mások kívánságai fontosabbak számára, mint a sajátjai; azonnal érzi, mit várnak el tőle és nem tud ellenállni, hogy ne tegyen ennek eleget)

  • elveszik az apróságokban/részletekben

CRAB APPLE / Vadalma (a jelentéktelen részletek, apróságok nem hagyják nyugodni, elveszik a részletekben)

Olvasva a fentieket, látható, hogy egy-egy mondatot, érzést érdemes kibontani, hogy megtaláljuk a megfelelő eszenciát, ami segíthet. Érdemes mélyebbre menni, megkeresni az érzéseket, amik megnehezítik hogy válasszunk, döntést hozzunk.

A bejegyzés fő forrása: Mechthild Scheffer – Az eredeti bach-virágterápia c. könyve, Gyógyforrás Kiadó, 2016

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.
Köztem és a Bach-virágeszencia termék forgalmazója, gyártója között gazdasági kapcsolat nem áll fenn.