Ha nem tanul a hibáiból, segítheted őt Chestnut Bud (Vadgesztenyerügy) Bach-virágeszenciával

„Azoknak, akik nehezen élnek a tapasztalatszerzés lehetőségével, akiknek több időre van szükségük, mint mások, hogy megtanulják a mindennapi élet leckéit.  Míg másoknak elég egy lecke is, addig számukra több, akár néhány alkalom is szükséges, amíg a tanulságot levonják. Ezért – bánatukra – különböző szituációkban ugyanazt a hibát követik el.” – Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1941

 

Általánosságban, a Chestnut Bud (Vadgesztenyerügy) eszencia mindazoknak segíthet, akik nem tanulnak a múlt hibáiból. Ennek oka lehet a megfigyelés, figyelem hiánya vagy a közömbösség, esetleg a figyelmetlenség hiánya a sietség miatt. Ezek az emberek általában nem veszik észre, nem tudatosul bennük, hogy újra és újra ugyanazt csinálják. Vagy ugyanabban a helyzetben találják magukat – ugyanolyan munkahelyeken, élethelyzetben, kapcsolatban stb. – és csodálkoznak, miért történik velük mindez. Esetenként arra hivatkoznak, hogy “nem tudom miért, de mindig ugyanazokba a helyzetekbe kerülök”, mintha nem játszottak volna aktív részt benne.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere szerint negatív Chestnut Bud (Vadgesztenyerügy) állapotban az ember nem tanul a hibáiból és túl izgatott ahhoz, hogy a jelen történéseire figyeljen. Felületesen éli az életét, nem gondolkodik el a dolgok mélyebb értelmén vagy a konklúzión. Nem mélyed el semmiben, felszínes marad. Ezért követi el időről időre ugyanazokat a hibákat vagy ismétli folyton döntésit, reakcióit vagy válaszait. Külső szemlélő számára úgy tűnhet, mintha menekülne az élet dolgai elől, nehogy meg kelljen értenie, fel kelljen dolgozni vagy tanulnia kelljen abból, ami vele történik. Nem gondolja át az események láncolatát, a mélyben megbúvó szálakat és mintákat. Egyszerűen újra nekifut minden bukás után ahelyett, hogy körül nézne, megfelelő cipő van-e a lábán és hogy valóban futópályán fut-e és nem azon kívül, már a füvön tűsarkúban… Példa lehet a negatív Chestnut Bud (Vadgesztenyerügy) állapotra a folyamatosan ugyanolyan párkapcsolatokat kialakító ember vagy az, aki mindig ugyanolyan munkakörbe helyezkedik el annak ellenére, hogy utálja munkáját. Esetleg minden alkalommal tudja, hogy milyen forgató könyv szerint telik majd a családi ebéd (először öröm, majd kínos beszélgetés, számonkérés és kioktatás majd ordibálás és ajtó csapkodásos távozás), de nem változtat rajta, nem próbál kilépni belőle vagy bármit tenni, inkább csak túl akarja élni. Ismerős valamelyik?

Chestnut Bud (Vadgesztenyerügy) eszencia Bach-virágeszencia

A Chestnut Bud (Gesztenyerügy) típusú embereknél gyakran azt látjuk, mintha nem is vennének tudomást arról, hogy mi folyik körülöttük valójában, ezért gyakran más eszencia látszik szükségesnek, mint például a Clematis (Erdei iszalag) vagy a Wild Rose (Vadrózsa), esetleg a Honeysuckle (Jerikói lonc) vagy a White Chestnut (Fehérvirágú vadgesztenye) ill. Impatiens (Nebáncsvirág) – minden olyan eszencia, amelyek segíti azokat, akiket nem kötnek le a jelen eseményei.

De mi is a különbség az eszenciák között? Mikor melyiket alkalmazzuk?

  • A Clematis (Erdei iszalag) emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a jelenben zajló eseményeket, mert túlságosan gondolataikra koncentrálnak, amelyeket az előttük álló dolgokról, jövőjükről szőnek. A jelen észrevétlenül elmegy mellettük, egyszerűen a Clematis elme „nem regisztrálja” a jelen idejű történéseket, most nem foglalkozik vele.
  • Hasonlóképpen, a Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotában lévők nem érdeklődnek a jelen iránt, mert a múlt eseményeinek újraéledésével foglalkoznak.
  • A Wild Rose (Vadrózsa) emberek lelkesedés vagy ambíció nélkül sodródnak az életben és alusszák csipkerózsika álmukat. Nem feltétlenül ugyanazokat a hibákat követték el, de ha igen, valószínűleg “Ó, ilyen az élet” magyarázattal el is intézik a dolgot.
  • A White chestnut (Fehérvirágú vadgesztenye) típusú ember számára a problémát az aggódás jelenti: az elméjük állandóan fecseg, cseveg, tele van gondolatokkal.
  • Az Impatiens (Nebáncsvirág) emberek pedig túl nagy sietségben vannak ahhoz, hogy időt szánjanak arra, hogy a múltban történt eseményekből levonják a konzekvenciát. Egyszerűen túllépnek rajta anélkül, hogy egy másodpercig is elgondolkodnának rajta.

 

A Chestnut Bud (Gesztenyerügy) gyakran figyelmen kívül hagyott eszencia, talán azért, mert ez egy igazi “segítő”. Vannak olyan emberek, akik természetesen hajlamosak arra, hogy ismétlődő viselkedésmintákat szerint működjenek, és ezeket az embereket A Chestnut Bud (Gesztenyerügy) típusnak is lehet tekinteni, de általában ez az eszencia akkor nyújt segítséget, ha nem képes tanulni az ember az élet ismétlődő történéseiből, legyen bármilyen Bach-virág alkatú is maga a személyiség.

 

A Chestnut Bud (Gesztenyerügy) jól alkalmazható gyerekeknél tanulási problémák és koncentráció hiány esetén. Az eszencia javíthatja a felfogóképességet a figyelem segítése révén: a koncentráció a jelenben összpontosul általa, hogy érzékeljük a valós történéseket. Így megláthatjuk, mik azok a tényezők, amik gátolják a minket zavaró dolgok megváltoztatását – növelve belső bölcsességünket.
Mechthild Scheffer javaslata szerint gondoljunk az eszenciára visszatérő betegségek esetén is (p.: migrén, nátha stb.).

 

Forrás:
The Bach Centre hírlevele 2017. május

Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyve – Gyógyforrás Kiadó 2016.

Vegyük figyelembe, hogy Mechthild Scheffer nézetei nem követik Dr. Bach eredeti tanait, elveit és tanításait.

Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító és más orvosságok c. könyvének 1941. végleges kiadás

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.

A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.