Heather (Hanga) Bach-virágeszencia: segíthet a locsi-fecsi énközpontúnak nyitni a világ felé

Locsi-fecsi Márta c. rajzfilm sorozat főszereplője Márta, egy fiatal kutyus, aki a betűleves felfalása után csodálatos módon megtanult beszélni. A cserfes jószág bárkinek lyukat beszél a hasába, ahogy a főcím dalban énekli is: „Beszélek és fecsegek, locsogok, de mit tegyek? A számból szavak ömlenek, hozzátok szólok emberek! Némán nem élhetek!“.

Az életben is vannak olyan emberek és élethelyzetek, amikor mindannyian ilyen hangulatba kerülünk.

Gyermekként én is locsi-fecsi voltam, állítólag képes voltam két órán át beszélni folyamatosan. Én persze ezt nem így éltem meg, csak egyszerűen elmondtam, amin gondolkodtam… míg szegény szüleim a hosszú és hát elég zajos (tőlem zajos) autóúton gondolom üveges szemmel ültek – amit én nem láttam, hiszen előrefelé meredtek 😊

De félre a tréfával, a Hanga/Erika most ősszel virágzik és gyönyörű, apró virágjaival eszembe juttatta ezt a Bach-virágeszenciát. Egy ágon sok-sok kis virág található, mint amilyen sok mondatból áll is azon emberek mondanivalója, akiknek hasznos lehet ez az eszencia. Eszembe jutott, miközben néztem a boltok polcain a szebbnél szebb Erikákat, hogy „Épp a múltkor tettem ezt az eszenciát egy keveréküvegbe… De miért is? Nem azért, mert locsi-fecsi az illető… mi is volt az a személyiségvonás, amiért még a Hangát választottam… Megvan! Önzőség!”
Gondoltam, milyen jó téma ez egy bejegyzéshez. És amikor anyagot gyűjtöttem, érdekes dologra bukkantam. A Dr. Bach által eszencia alapjának választott Heather vagy Hangafű / Erika a Calluna vulgaris, amelynek rózsaszín virágai késő nyárról késő őszére jelennek meg. Ahogy utána néztem, meglepődve láttam, hogy a kertészek ezt a fajtáját az Hangafélék családjának Közönséges Csarabnak hívják. No, hát jó pap holtig tanul 😊 Sőt, amit még megtudtam, hogy a fehér csarab Skóciában hagyományosan a jószerencse jelképe és előszeretettel kötik menyasszonyi csokrokba is. Sőt! Norvégia nemzeti virága is!

Gyógynövényként is használják: (teáját) vese- és húgyhólyagproblémáknál, húgyúti gyulladásoknál (vizelethajtó, vizeletfertőtlenítő hatása miatt), bélhurut esetén (összehúzó hatása miatt) használják, de alkalmazzák vértisztító, izzasztó, lázcsillapító, nyugtató és erősítő hatása miatt is. [Rápóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Hetedik, változatlan kiadás. Budapest: Medicina Könyvkiadó. 1983. 106. o. ]
A fürdő vizünkbe adagoljunk csarabot és az használ a reumára is.

No, miután több mindent is megtudtam magáról a növényről (a teljesség igénye nélkül!), nézzük, mikor is jó elővenni a belőle készült Bach-virágeszenciát!

Dr. Bach szerint: 
„Nagyszerű beszélők, szeretnek közel menni hozzád (ez néha a személyes térbe való belépést is jelenti, ami alkalmanként zavaró közelséget is jelent), hogy közeledjenek feléd, esetleg egészen közelről beszélnek szinte az arcodba. Meg is szeretnének érinteni téged, finoman megböknek mondandójuk nyomatékosítása érdekében, illetve a karodat is megfoghatják, hogy figyelj rájuk. Nem szeretnek egyedül lenni, és boldogtalannak, kimerültnek érzik magukat, ha mégis egyedül vannak. Amikor mégis találkoznak másokkal, mintha elszívnák az erejüket, lemerítik beszélgető partnereiket. Ezért más emberek hajlamosak elkerülni őket. persze mindez nem szándékos viselkedés forma náluk, egyszerűen negatív Heather (Hangafű) lelkiállapotuk megnyilvánulása.”

Egy falubeli ember Heather (Hangafű) típusú volt. Középkorú, jó egészségi állapotú férfi volt. Ha arra kér, gyere egy kicsit odább, álljatok meg az út szélén, akkor leszáll a kerékpárjáról, rátámaszkodik a sövényre, és kényelmesen belekezd egy jó hosszú csevegésbe. Mesél neked a hólyagjáról, a hasnyálmirigyéről, az emésztési zavaráról, és ha megpróbálsz elmozdulni, a karodnál fogva tart ott, és azt mondja: “Ezt még el kell mondanom …” Végül eljött a hivatalos rendelésre is orvosi ellátásért: mert volt egy kiütés a kezén. Természetesen megkapta a Heather (Hangafű) gyógyírt is, de időbe telt, mire hatott. Azonban a végén megváltozott. A kiütés gyorsan eltűnt, de ami a legfontosabb, az úriember elkezdett érdeklődni más emberek iránt, meghallgatta őket, nem pedig csak magáról beszélt. Zöldséges kertté változtatta a kertjét és boldogan ásott benne, gondoskodott a növényekről, így csak kevés ideje volt beszélni. Az emberek elkezdték kedvelni őt, ahelyett, hogy kerülték volna.” – forrás: The Bach Centre hírlevele, 2018.05.

Heather (Hangafű) az egyik “klasszikusnak” nevezhető Bach-virágeszencia, amelyeknek a típusa olyan személy, akit ha egyszer láttál, soha nem felejtesz el. Van, akinek szinte jellemvonása már a sok beszéd. Mindig megállít, már sokadszorra halljuk ugyanazt a sztorit és az sem riasztja el az ismétléstől, hogy kabátban, izzadságcseppekkel küzdve próbálunk az ajtó felé araszolni és elvágni a beszélgetés fonalát, amely most épp akadályoz minket abban, hogy az utunkra menjünk. Még nem találkoztál ezzel a típussal?

Akkor talán ismered azt az embert, aki csak magáról tud beszélni. Beszűkült tudata csak arra koncentrál, hogy vele mi van. Meg sem kérdezi, te hogy vagy. Azt sem venné észre, ha helyben összesnél a betegségtől. Persze ezt nem gonoszságból teszi, egyszerűen csak annyira magányos vagy olyan élethelyzetben van, ahol szép lassan elvesztette a kapcsolatot a külvilággal. Gondolatai csak maga körül forognak. Ám ettől ő szenved a legjobban, hidd el – tudom, nem úgy tűnik, de így van! 😊

Segíthetsz neki vagy akár magadnak is, ha ismerős valamelyik helyzet a Heather (hanga) Bach-virágeszenciával!

Dr. Bach szerint a Heather (Hangafű) elsősorban azoknak tehet jó szolgálatot, akik keresik a társaságot ill. szükségét érzik a feléjük irányuló figyelemnek, amit folyamatos beszéddel érnek el. A Heather (Hangafű) típusú emberek pozitív állapotban nagyon jó társaságokat, csoportokat és közösségeket tudnak létre hozni. Barátságosak és szeretnek fecsegi. A mások által nehezen kezelt “kínos csendek” megtörésében mindig lehet egy Heather-re számítani, mert a Heather (Hanga) típusú emberek könnyen és nyíltan beszélnek rokonok, barátok, szomszédok és ideg társaságában egyaránt.

A Heather (Hanga) eszencia segíthet abban, hogy (önmagunkra) beszűkült negatív kedélyállapotban is észre vegyük mások igényeit is saját problémáink mellett. Figyelmünket magunkról kifelé irányítja, egyensúlyt hozva annak érdekében, hogy jó hallgatókká is válhassunk. „Átmenetileg mindenki átélheti ezt a negatív állapotot, amikor annyira foglalkoztatja egy probléma, hogy okvetlenül beszélnie kell valakivel róla” – írja Mechtild Scheffer könyvében*. Történhet velünk olyasmi, amin nem tudunk csak úgy tovább lépni és úgy érezzük, meg kell beszélnünk valakivel. És ha ez a késztetés nem múlik, csak sorra hívjuk fel a barátainkat a sztorival. Ilyenkor érdemes a Heather (Hanga) Bach-virágeszenciára gondolni. (Persze, ha nőből van az illető telefonáló, akkor ez a viselkedés „fajtajellegnek” is mondható 😊, hiszen mi nők úgy gondolkodunk, hogy beszélünk és ez nem sztereotípia, ténylegesen megfigyelhető tény néhányunknál, mint ahogy ezt én magamon is észrevettem 😊).

A Heather segítségével a negatív állapotból átbillenhetsz a pozitív állapotba, amikor is felismerheted, hogy a feléd irányuló figyelem nem az egyetlen módja a szeretetnek, azt másként is megkaphatod: befogadóvá és elfogadóvá tesz. Segíthet megérteni és megnyílni a világ felé a kölcsönösség mentén. Az eszencia támogathatja a belső biztonságérzet kialakulását, mely megteremtheti a belső egyensúlyt, így szükségtelen lehet továbbra is a külvilágtól remélni azt a megszerzett figyelmen keresztül. A Heather (Hangafű) segíthet elterelni a figyelmet más, minket érdeklő dolgokra ill. emberekre. A segítő szerepkörben dolgozóknál jól észrevehető a pozitív Heather (Hangafű) állapot: megértő felnőttek, kiváló hallgatóság mély beleérző képességgel. Bizalmas és biztonságos légkört tudnak teremteni maguk körül.

*Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyve – Gyógyforrás Kiadó 2016.

Vegyük figyelembe, hogy Mechthild Scheffer nézetei nem követik Dr. Bach eredeti tanait, elveit és tanításait.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.

A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.