Jelenben élni…mi? Hogyan?


Jelenben élni, állandóan ezt halljuk. De mit jelent ez és hogyan kell csinálni? Kell egyáltalán csinálni?

Az én válaszom a nem. Semmit nem kell. Lehet, ez egy választás, amit vagy választasz vagy sem. Rajtad múlik. Te éled meg a saját életedet napi 24 órában. Tied az öröm és a bánat is és van, hogy ezekben senki, de senki nem osztozik velünk. Ez sem jó vagy rossz, csak van. Ez van. Akkor nem lenne érdemes élvezni? Eldönteni, hogy jó napunk lesz és kész, bármi történjék is? Mert hát az óceán sem sír vagy borul ki, hogy esik az eső és mi lesz a szép víztükrével… A fák sem morognak, ha fújja őket a szél. A szél van, lesz, jön és elmúlik. Az élet is. Hát miért nem élvezzük?

  1. Mert nem szokás. Nem bizony, sok helyzetben azt hallom, hogy csináljuk, dolgozzunk, nem könnyű stb. Igen és nem. Mindezt lehetne mosolyogva is – örömmel, nem vicsorogva. Lehetne mosolyogni is a boltokban (eladónak és vevőnek egyaránt), a buszon vagy bárhol. Ez csak választás kérdése. Hány olyan bejegyzést olvasni közösségi oldalon, hogy meglepő, ha valaki kedves velünk! Milyen más lenne a világ, ha ez nem meglepő lenne?
    Olyan ez, mint a mikor egy idegen helyen figyeljük, mik a szokások (új iskola, munkahely, ország stb.) és igyekszünk idomulni. Ha nincs mosolygás, akkor mi sem mosolygunk. De mi lenne, ha mi mást szeretnénk és mernék örülni az életünknek még akkor is, ha más nem teszi? Hát nem erről szól egy csomó háborús film is: hogyan lehet épp ésszel túlélni azt, ami borzalmas? Ez most nem olyan borzalmas (másmilyen…), de mi lenne, ha nem túlélnénk, hanem élnénk?
  1. Nem tanultuk. Senki nem tanította az embereknek, hogyan lehet élvezni az életet. Sok lehetőség sokszor nem is volt rá, mert annyi volt a munka a ház körül vagy a gazdaságban, hogy nem sok szabadidő maradt. De vajon a „munka” szeretetét ismerjük? Hányan mondhatják el, hogy azt csinálják, ami örömet okoz? Vagy ez csak a “munka” és alig várom, hogy ne kelljen csinálni. Mi más lenne lehetséges, ha nem ebből indulnánk, nem így élnénk az éltünket? Igen, sok embernek nem volt választása, mit csináljon, kivel házasodjon össze. de most már más világ van – legalábbis sokak számára. Te mit választanál, ha választhatnál? Mit csinálnál örömmel?
    És mit tennél „szabadidőben”? Mi az, ami feltölt? Keresd, találd meg és élvezd! Legyen az bármi, amivel nem bántasz másokat, csináld!

Amíg nem lépünk túl azon, amit tanultunk, addig a múltat teremtjük újra azáltal, hogy mindig ugyanarra az útra lépünk. Addig hogyan is tudnánk, mi az, ami nekünk működik? Hogyan tudnánk olyasmit csinálni, amitől boldogabbak lehetünk? Ha élvezzük, amit csinálunk, akkor a jelenben vagyunk. Ott és akkor, amit épp csinálunk vagy megélünk.

Jelenben lenni számomra állandó kérdésben lenni. Valóban? Fúj a szél, hideg van, fel kell öltözni. Valóban? Kimegyek, megtapasztalom és döntök mit veszek fel ma. Nem a dátum és nem a hőmérő dönt.

Jelenben lenni az, hogy hajlandó vagyok „elgondolkodni” azon, hogy akarok-e gombát enni. Nem szeretem, de már életemben 5-6 alkalommal előfordult, hogy szívesen és jóízűen megettem. És most?

Számomra a jelenben lenni az is, amikor hajlandó vagyok látni a „csúfat és a rosszat” is abban, akiket szeretek és ettől nem változik semmi. Senki sem tökéletes… És hajlandó vagyok meglátni azt, ami számomra érték olyanokban is, akik egyébként nem kedvesek – és ettől nem leszünk öri barik, de elismerem azt, hogy valamiben szerintem nagyszerűek.

Ha itt vagyok, kérdésben vagyok, hogy itt és most mit szeretnék választani, mi működik nekem, akkor nem a múltat teremtem újra, nem megszokásból megyek. Ha nem robotpilóta irányít a fejemben, hanem én és látom, hol vagyok és hajlandó vagyok kitérőket is tenni, mert épp megtetszik egy hely, AKKOR teremtem az életem, akkor élek és nem csak egy előre megírt program vagyok 😊

A feni Access-es gondolatokon és eszközökön kívül vannak olyan Bach-virágeszenciák, melyek segíthetnek abban, hogy másként reagáljuk, másként szemléljük a világot és változtassunk, rugalmasabbak legyünk és kilépjünk a megszokásból, a robotpilóta módból. Csak egy gyors felsorolás a teljesség igénye nélkül azon eszenciákról, amiket használhatunk.

  • Rock Water (Forrásvíz) – ha merevebbek, rugalmatlanok vagyunk, mert ragaszkodunk az elveihez, szokásainkhoz (valamit mindig így kell csinálni, így jó, így helyes), akkor ez az eszencia segíthet rugalmasabbá válnunk, mást választanunk.
  • Oak (Tölgy) – akire mindig lehet számítani, kitartó, keményen dolgozik önmagát háttérbe szorítva biztos pontja a (legyen az kicsi vagy nagy) közösségnek, sokszor azért nem érzi rosszul magát, mert iszonyatosan sok terhet képes vinni, amit meg is tesz, nem gondolkozva azon, hogy itt és most is arra van-e szükség, hogy csinálja – vagy lehet, hogy ha most kiáll a sorból, az nagyobb hozzájárulás a közösségnek (képesek lesznek fejlődni, ha hátrébb áll egy kis időre). Sokszor erős kötelességtudatunk miatt nem adjuk fel, ha már elfáradtunk is, és eztán elkeseredhetünk és csalódottá válhatunk, ha képtelenek vagyunk a szokásos módon folytatni az életünket és a munkánkat. Az eszencia segíthet lelkileg visszanyerni erőnket és élvezni az önálló életet.
  • Honeysuckle (Jerikói lonc) – ha a múltba révedünk vagy nosztalgiából (mert édesanyánk is így csinálta) teszünk dolgokat, akkor nem tesszük fel a kérdést, hogy ez most is jó nekünk? Valóban most is így szeretnénk csinálni? Aki gondolataiban a múltban él és nem a jelenben, az a jelen minden cselekedetével és gondolatával csak a múltat idézi fel, hogy visszatérjen abba a valóságba, ahogyan valaha volt. Valaki egyszer azt mondta, hogy az életünkben nincs valódi múlt vagy jövő, mert életünk minden második pillanatában történik. Ez a Honeysuckle / Jerikói lonc eszencia lényege. Pozitív hatása az lehet, hogy segíthet nekünk a múltból való tanulásban és visszaemlékezésben anélkül, hogy újra kellene élnünk azt. A lényeg, hogy a jelenben fejlődhessünk és örömünket leljük a mai napban.
  • Larch (Vörösfenyő) – ha nem merek mást választani, másként csinálni, mert úgysem sikerül, akkor ez az eszencia lehet a segítőnk. Ha eleve kudarcra számítunk, és nem tartják magukat elég jónak, ha önbizalmunkat nem növeli, ha más emberek azt mondják nekünk, hogy „meg tudod csinálni”. gondoljunk erre a lehetőségre! Segíthet az önkorlátozó gondolatok helyett arra fókuszálni, hogyan tudjuk megoldani a helyzetet – mert meg tudjuk! Valahogy lazábban szemlélhetjük a dolgokat az eszencia segítségével, mert megjelenhet az az érzés, hogy egyszerűen ott belül tudjuk, hogy képesek vagyunk megoldani, bármit is adjon nekünk az élet.
  • Pine (Erdei fenyő) – ha áthat az a gondolat, hogy nem érdemlem meg, ha önmagukkal szemben nagyon kritikusak vagyunk, magasak az elvárásaink, ez az eszencia jusson eszünkbe. Lelkiismeret furdalást érzünk, ha úgy érzzük, nem voltunk képesek elég jól teljesíteni – például, ha nem tudunk elég gyorsan változtatni szokásainkon? Az eszencia segítségével sikerülhet megbocsátani önmagunknak és hogy tudjuk, megérdemeljük a szeretetet, méltók vagyunk a szeretetre és a létezésre. Olyannak fogadhatjuk el magunkat, amilyenek vagyunk, emberi gyengéinkkel együtt és lehet a legjobb alap arra, hogy átgondoljuk, min szeretnénk változtatni, min nem és ezt is megengedjük magunknak lelkiismeret-furdalás nélkül.
  • Beech (Bükk) – ha dogmatikusak vagyunk (vannak számunkra törvényszerű dolgok, melyek bizonyítás nélkül is elfogadottat – a ruha mindig menjen a cipőhöz, nincs karácsony beigli nélkül – és sokszor ezekben a dolgokban ellentmondást nem tűrünk), néha mi szenvedünk a legjobban saját magunktól és merev gondolkodásunktól! Ha idegesít mások „tökéletlensége” és úgy érezzük, ezzel csak minket bosszantanak, érdemes kipróbálni ezt az eszenciát! A Beech/Bükk eszencia segíthet nyugodtabbá válni, lehetővé téve számunkra, hogy bele helyezkedjünk más emberek cipőjébe, és értékeljük azt, ahogyan az élet nehézségeit kezelik. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy elengedjünk dolgokat, amik régen jók voltak, de most már csak bonyodalmat okoznak.
  • Gentian (Tárnics) – a korábbi rossz tapasztalatok miatt gyakran neki sem kezdünk dolgoknak, előre eldöntjük, hogy „hagyjuk”. De mi van, ha az akkor volt és ez mos van? Mi van, ha ma sikerül? a múlt a múltban van, ez pedig most! Az eszencia segíthet bennünket abban, hogy bátrabbnak érezhessük magunkat és a lehető legoptimistábban tekintsünk az előttünk álló feladatokra. Segítségével az akadályokat vagy csapásokat próbatételként foghatjuk fel és segíthet, hogy újra kezdhessük vagy újabb lendületet kaphassunk és ismét nekigyürkőzhessünk – akár a változásnak is.

A Bach-virágeszenciák abban segítenek, hogy megtaláljuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait. Az eszenciák támogatnak bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket. Ha szeretnéd, használd őket! 😊

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre 

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.