Bach-virágeszenciák, amik a kitartás és akaraterő témakörében segíthetnek


A kitartás többször feljött témaként mostanában. Gondoltam, ránézet egy kicsit nagyobb léptékben e témára a bach-virágeszenciák esetében. Mechthild Scheffer könyvét vettem elő és bővítettem ebben a bejegyzésben saját tapasztalatommal.

A kitartás vagy annak hiánya nagyobb témakör és nem mindig lehet olyan egyszerűen válaszolni arra a kérdésre például, miért nincs kitartásunk. A kitartás, az akaraterő érzelmektől függ – szerintem. Itt egy érdekes cikk a témakörben:

https://mipszi.hu/cikk/200618-akaratero-tudomanya

„Az „akarat” fogalma mindenképpen valaminek az „uralására” utal. Egyfelől kinyilvánítása annak, hogy valamit megteszek (vagy épp nemet mondok), keresztülviszek a külvilágban a saját szándékaim szerint, akár tűzön-vízen át, akár mások ellenében is. Uralom, kézben tartom a helyzetet.
Másfelől azonban – és ez a fontosabb – annak a jelzése, hogy megvan a képességem a saját tetteim, vágyaim, gondolataim irányítására, sőt, van ehhez valamifajta erőm. Ha az akarat fogalmának ezt az utóbbi olvasatát végiggondoljuk, azonnal érezzük, hogy önmagunk uralása kell ahhoz is, hogy a külvilágra a magunk szándékai szerint hathassunk.  … Az akarat gyökerét ugyanis azok a folyamatok képezik, amelyek az emberré válás folyamatában eljuttattak bennünket ahhoz a különleges lehetőséghez, hogy ne csak ösztönösen legyünk autonóm lények, hanem az autonómiánkat tudatosan is megélhessük, és azt tudatosan működtetni is tudjuk: a magunk elképzelései, döntései szerint próbáljuk alakítani az életünket!

Akaraterőnk is „kimerülhet”, hiszen sokfajta szervi működés és cselekvés használja ugyanazt az erőforrást – a stresszes helyzetek különösen sok energiát használnak. Ha túl sok olyan teendők van, amelyek mindegyike akaraterőt igényel, akkor egy idő után már nem fog megfelelően működni.

A megfelelő táplálkozáson túl segíthet az elegendő, nyugodt alvás. Nem véletlen, hogy egy kipihent éjszaka után reggel legmagasabb az önkontroll-szintünk. Persze segíthet a relaxáció, a meditáció, sőt, az aktív pihenés is: pl. a fizikai erőnlétet támogató testmozgás, vagy akár egy jóleső séta. Ezért is érdemes felelősségteljes döntéseink vagy a hosszú távú céljaink szempontjából legfontosabb teendőket ilyen „akarat-energiával” feltöltött időszakokra időzíteni”

Még olvashatunk sok érdekes dolgot és a cikk végén jótanácsokat a kitartásunk, akaraterőnk növeléséhez.

Most nézzük meg, hogyan kapcsolható ez a bach-virágeszenciákhoz! Mely eszenciák segíthetnek, ha Mechthild Scheffer szavaival élve „kevéssé terhelhető valaki vagy hiányzik a kitartás”:

(A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.)

  • mert túlhajszolja magát
    OLIVE / Oliva (fizikai- és mentális kimerültség esetére),
    HORNBEAM / Gyertyán („kiégettség” vagy motiváció hiány érzése esetén),
    CHESTNUT BUD / Vadgesztenye-rügy (ha gyakran tesszük ezt magunkkal és nem tanultuk még meg, hogy hol vannak a határaink),
    OAK / Tölgy (ha sok feladatunk és nagy teherbírásunk mellett nem szakítunk időt a feltöltődésre),
    ELM / Szil (ha a feladatok mennyisége elérte azt a mértéket, ahol azt érezzük, hogy „túl sok”)
  • mert már nem hisz a jövőben
    CERATO / Kékgyökér (a belső hangunkat segíthet felerősíteni, meghallani és bízni intuíciónkban)
    GORSE / Sülzanót (erős elkeseredettség érzése, amikor úgy érezzük, feladjuk),
    GENTIAN / Tárnics (kudarcélmény hatására érzünk csalódottságot)
  • mert titkos félelmet vagy bánatot hordoz magában
    AGRIMONY / Apróbojtorján (ha nehéz szembenézni, elismerni magunknak is a negatív érzelmeket),
    MIMULUS / Bohócvirág (megnevezhető félelmek legyőzésében segíthet)
  • mert azt se tudja, mihez fogjon
    ROCK ROSE / Molyhos napvirág („lefagyás” érzése, ezért nem is tudja, mivel kezdje, annyira soknak tűnik),
    CERATO / Kékgyökér (tanácstalan, mások véleményét kérni, nem tud önmaga dönteni),
    SWEET CHESTNUT / Szelídgesztenye (mély elkeserdettség érzése, már csak egy felsőbb hatalom tudnak segíteni, így érzi)
  • mert könnyen kizökkenthető
    SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (mint nádszál a szélben, minden hatásra reagál),
    CLEMATIS / Erdei iszalag (gondolatai állandóan a fantázia világában vagy a jövőben járnak, nehezen koncentrál)
  • mert gyorsan elveszíti az érdeklődését
    WILD OAT / Erdei rozsnok (amikor nem vagyunk biztosak, hogy milyen módon menjünk tovább),
    SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (bizonytalanságunk a választásunk helyességében erősebb, mint a döntési képességünk),
    CRAB APPLE / Vadalma (külsőségek/apróságok vonják el a figyelmét)
  • mert a legkisebb problémánál feladja
    GENTIAN / Tárnics (kudarcélmény hatására érzünk csalódottságot, ezért hajlamosak vagyunk egy időre feladni)
    LARCH / Vörös fenyő („úgysem fog sikerülni” gondolkozás jellemzi, ezért sok mindenbe bele sem kezd),
  • mert nem bízik abban, hogy megbirkózik a feladattal
    LARCH / Vörös fenyő („úgysem fog sikerülni” gondolkozás jellemzi, ezért sok mindenbe bele sem kezd),
    MIMULUS / Bohócvirág (határozott dolgoktól való félelem jellemzi és határozza meg választásait)
  • mert gondolatban egészen más foglalkoztatja
    CLEMATIS / Erdei iszalag (gondolatai állandóan a fantázia világában vagy a jövőben járnak, nehezen koncentrál),
    WHITE CHESTNUT /Fehér-virágú vadgesztenye (állandóan gondolkozik, rengeteg, egymást kergető gondolat zavarja a koncentrálásban)
  • mert olyan dolgokat csinál, amiket nem szeretne:
    CENTAURY / Kisezerjófű (nehezen mond nemet vagy húzza meg a határait, mert szívesen segít másoknak),
    CERATO / Kékgyökér (nem bízik önmagában, az intuícióban és mindig mások tanácsát kéri ki)
  • mert folyton kétségbe vonja döntése helyességét
    CERATO / Kékgyökér (nem bízik önmagában, az intuícióban és mindig mások tanácsát kéri ki),
    SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (bizonytalanságunk a választásunk helyességében erősebb, mint a döntési képességünk; sokszor meggondolja magát)

Olvasva a fentieket, látható, hogy egy-egy mondat nem elég ahhoz, hogy eszenciát válasszunk. Érdemes mélyebbre menni, megkeresni az érzéseket, amik a feladás vagy kitartás hiánya mögött rejlenek.

Az eszenciákból csak egy-egy elemet emeltem ki, de egy-egy eszencia ennél sokkal több rétegű és számos érzelem, érzés vagy lelkiállapot esetén nyújthat támogatást a mindennapokban (a negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik).

A bejegyzés fő forrása: Mechthild Scheffer: Az eredeti bach-virágterápia c. könyve, Gyógyforrás Kiadó, 2016

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely a különböző önismereti,  önsegítő és más módszerek több, mint 22 éve tartó használatán alapul.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.
Köztem és a Bach-virágeszencia termék forgalmazója, gyártója között gazdasági kapcsolat nem áll fenn.