Maximalizmusra milyen bach-virágeszenciát érdemes kipróbálnom?


Dr. Dain Heer, az Access conscoiusness™ társalapítójának egyik cikkét fordítottam a hitelesség kapcsán, amikor a maximalizmus témaköre is feljött.

Erről eszembe jutott, hogy van pár bach-virágeszencia, amit elő lehet venni és kipróbálni, ha fontos számunka a tökéletesség, ha sokszor korholjuk magunkat, hogy valamit nem elég jól csináltunk meg. Nézzük meg, mely eszenciák és milyen aspektus esetén jöhetnek szóba:

Vervain – Vasfű bach-virágeszencia:

  • “tüzetes, maximalista
  • mindent 150 százalékosan akar csinálni
  • túlzásokba esik, fanatikus lesz
  • túlhajszolja magát
  • minden erejével azon van, hogy folytassa, amit vállalat, akkor is, ha testileg teljesen kimerült
  • ingerült és ideges, nem bírja elviselni, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretné
  • nehezen találja meg a helyes mértéket
  • annyira fel van pörögve, hogy képtelen lazítani
  • kritikus önmagával
  • másokat is meg akar győzni (nem úgy, mint a köv. eszenciára jellemző viselkedésű emberek)”

 

Rock water – Forrsávíz bach-virágeszencia: (befelé maximalista)

  • “teljesen tökéletes akar lenni
  • bizonyos feladatokkal sohasem készül el, mert mindig jobban akarja csinálni – egy maximalizmusról írt cikkben is megtalálható ez a jellemvonás
  • meditálás közben a saját csapdájába esik, mert túl erősen „akar” –  a Femcafe cikkében a 8 tökéletességre törekvésre jellemző vonás egyike pl., hogy a meditáció nem nyugtat meg
  • pl: addig gyakorol a zongorán, amíg elzsibbadnak az ujjai
  • a tökéletességre való törekvésből már életében szobrot állít magának … hogy megfeleljen ennek a magasztos önképnek
  • szemrehányásokat tesz magának, ha nem tudja betartani pl. napi tréningjét
  • sok örömöt folyt el a magára erőszakolt fegyelemmel
  • másokat nem akar meggyőzni igazáról (nem úgy, mint a korábbi, Vervain eszenciára jellemző viselkedésű emberek)”

Bár kicsit enyhébb a Beech/Bükk eszencia negatív aspektusainak jellemzésében a maximalizmusra törekvés, mégis megemlíteném:

Beech – Bükk bach-virágeszencia: (kifelé maximalista)

  • “kritikus önmagával
  • túlzott kritizálási hajlama van mások felé is
  • szigorúan vizsgálgat másokat és elítéli őket
  • mindig azt látja meg és említi először, ami nincs rendben
  • apróságok bosszantják”

A fenti jellemzők fő forrása: Mechthild Scheffer: Az eredeti bach-virágterápia c. könyve, Gyógyforrás Kiadó, 2016 c. könyve.

 

A Femina.hu cikkében megemlített 8 ismertetőjegye a perfekcionista embernek más-más eszenciát hozott fel bennem, de ebben a bejegyzésben csak a maximulizmus jegyeit jelentősen képviselő eszenciákat szerettem volna kiemelni.

Pszichológiai szemmel több javaslatot is kapunk az alábbi cikkből arra, hogyan legyünk úrrá a maximalizmuson, mely megkeserítheti az életünket:

„A mindennapi életben nem jut idő arra, hogy minden területen a tökéletességre törekedjünk, ezért meg kell tanulnunk gátat szabni a késztetésnek:

  • legyünk képesek megérezni azt a pontot, ahol a teljesítményünket már „elég jónak” érezzük. Amikor eljön ez a pont, próbáljunk megálljt parancsolni a késztetéseinknek, és hagyjuk félbe a feladatot! …
  • Fordítsunk figyelmet arra, hogy az elérni kívánt céljaink ne mások igényeiből, hanem saját magunkból fakadjanak, így növelhetjük a belső motivációnkat. …
  • Érdemes a sikerről és kudarcról alkotott képünket is megvizsgálni. Valóban kudarc az, ha 100% alatti teljesítményt tudhatunk magunkénak? … Csak a teljesen hibátlan feladatvégzés jelentheti a sikert? …
  • Érdemes feltérképeznünk, hogy hogyan éljük meg a sikerrel végződő feladatainkat. Szánunk elég időt arra, hogy megünnepeljük a sikerünket?
  • Próbáljunk a feladatba fektetett energiákra fókuszálni akkor is, amikor a végeredmény nem úgy alakult, ahogy terveztük. Koncentráljunk a kitartásunkra, szorgalmunkra.”

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/amikor-a-maximalizmus-megbenit-5-tipp-a-negativ-perfekcionizmus-kezelesere

A bejegyzés elején belinkelt és említett cikk, melyet Dr. Dain Heer írt, kicsit más szemszögből, de szintén kiutat kínál a perkecionizmusból, érdemes elolvasni!

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre
https://www.bachcentre.com/new/en/
Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).
Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.
Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.
És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.
Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.
Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.
A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.