„Nézőpontom teremti a valóságom.” – Dr. Dain Heer


Gondolataink befolyásolják azt, ahogyan a külvilágot érzékeljük. Ha van egy véleményem, nézőpontom valamiről, akkor azon nézőpont szemüvegén keresztül látom a világot. Ismerős az, amikor van valaki, aki egy politikai nézet felé elkötelezőik, akkor ami ezzel megegyezik, azt kétségek és kérdések nélkül elfogadhatja, ám ha valami egy másfajta politikai nézetű embertől származik, akkor az legyen akár egy semleges állítás vagy vélemény, esetleg egy működőképes dolog, azonnal elutasíthatja. Mert elköteleződött egyfajta álláspont felé, és ami nem egyező azzal, azt anélkül utasítja el, hogy valóban végig hallgatná. Ez a fajta merevség, ragaszkodás a véleményünkhöz, nézőpontunkhoz úgy is megnyilvánulhat, hogy ha valakiről alkotunk egy pozitív véleményt, akkor annak bármit mond, elfogadjuk (még ha érezzük, sántít is, amit mond) vagy épp ellenkezőleg: „Na, ha a Sanyi bácsi mondja, az tuti esztelenség! Bolondokat beszél az öreg!”. Az, hogy a nézőpontunk, a szándékunk befolyásolja, ahogyan érzékeljük a világunkat, talán így érthető.

Van ennek a témakörnek egy következő rétege is: miszerint a fizikában a szemlélő szándéka befolyásolhatja a dolgok kimenetelét (befolyásoljuk nézőpontunkkal, elvárásunkkal és hitrendszerünkkel azt, ami történik). A dán fizikus, Bohr szerint a mérés, illetve a megfigyelés mindent megváltoztat a kísérletek során. Amíg nem végzünk mérést, megfigyelést, addig a részecske tulajdonságai meghatározatlanok, erre példa a híres kétrés-kísérlet*:

https://www.youtube.com/watch?v=LbubPpizIwg

A kísérlet berendezési: egy fényforrás, egy átlátszatlan fal és mögötte egy fényérzékeny ernyő. Ez utóbbi arra szolgál, hogy rajta a ráeső fény hagyta nyomokat (mint egy fényképen) megfigyeljük. A fényforrás és a fényérzékeny ernyő közötti falon van két rés egymáshoz igen közel. A fényt a két rés felé indítjuk el.** Mivel feltételezésünk szerint a fény hullámtermészetű, ezért a két közeli résen áthaladva hullámra jellemző interferenciakép alakul ki az ernyőn. Amikor egyesével küldenek fotonokat a két rés felé és senki sem követi az elektronok pályáját, úgy tűnik, mintha mindkét résen egyszerre haladnának át, az idő haladtával ugyanis az fénynyaláb hullámszerű interferenciamintázat formájában sötét és világos csíkokat hoz létre az ernyőn. De amikor egy érzékelőt helyezünk el az egyik réssel szemben, annak a mérése a részecskék hullámszerű jelenlétének elvesztését vonja maga után, amik összeomolva meghatározott állapotokba, külön az egyik, vagy a másik résen haladnak át. Az ernyőn interferenciaminta eltűnik. (Forrás: http://hirek.prim.hu/cikk/106491/) A megfigyelés pillanatában dől el, hogy hol találjuk, és a mérés kényszeríti arra az fotont, hogy kiválassza a helyet, ahol találjuk. (A kísérlet leírásának forrásai: **http://vmek.oszk.hu/00500/00571/html/s4.htm, *https://www.origo.hu/tudomany/20180401-ha-nem-nezunk-a-holdra-akkor-az-nem-is-letezik.html, http://lf.estontorise.hu/archives/260)

Szóval ahogyan Dr. Dain Heer, az Access Consciousness™ társalapítója mondja: „nézőpontom teremti a valóságom.” Ha van egy csomó nézőpontom, vagy ahogy a Theta Healing® technika is mondja, hitrendszerem, akkor azok meghatározzák, mit vagyok képes befogadni. Ha van egy nézőpontom arról, hogy valaki milyen, akkor azon elvárásom szerint is viselkedem vele (ő mindig hazudik, nagyot mond), ezért ha már az igazat is mondja, nem hiszek neki. Nézőpontom, ítéletem befolyásolja azt, ahogyan befogadom (jelen esetben nem fogadom be) azt, amit mond – gondoljuk csak a mesére a fiúról, aki farkast kiáltott.

És hogy milyen más módokon is befolyásolom még saját ítéletemmel, véleményemmel, hitrendszeremmel a világom, erre példa még Emoto munkássága. Dr. Masaru Emoto elismert japán tudós évtizedeken át foglalkozott víz-kísérletekkel, a vízkristályok külső ingerekre történő változásaival. Emoto vízkísérletei során több mint 10.000, a világ különböző helyeiről származó vízminta kristályszerkezetét örökítette meg, oly módon, hogy a vízmintákat lefagyasztotta és egy speciális módszerrel, mikroszkóp alatt lefényképezte azokat. Emoto vizsgálni kezdte, hogy a kémiai és vegyi szennyezéseken túlmenően, a vizuális ingerekre is reagál-e a víz. A kísérlet során kis papírlapokra különböző szavakat írtak – mint például szeretet, hála vagy köszönöm -, majd a papírokat ráragasztották a vízminták aljára úgy, hogy az írás befelé nézzen. Gyönyörű, teljes, hatszögletű kristályok alakultak ki. Elvégezték ugyanezt a kísérletet negatív értelmű kifejezésekkel, mint például az “undorodom tőled”. Ilyenkor nem képződtek kristályok, vagy csak rettentően sötét, zavaros és töredezett formájúak. Mindezt rizzsel is megismételve a negatív állításra a rizs hamarabb kezdett elrohadni. (Forrás: https://vitalizal.hu/blog/dr-masaru-emoto-vizkiserletei/)

Emoto munkájáról itt találtok egy kis videót: https://www.youtube.com/watch?v=aBuGpJsXJuQ

A kísérletek azért is olyan érdekesek, mert az emberi test is javarészt (70-80%) vízből áll. Szavainkkal és gondolatainkkal pozitív vagy negatív hatást tudunk kifejteni önmagunkra és másokra is a bennünk rejlő víz és gondolataink által…

 

Hány olyan hitrendszerünk, nézőpontunk és ítéletünk van, ami meghatározza azt, hogy mi lehetséges a valóságunkban? Mit hiszünk el vagy mi az, amit lehetetlennek tartunk, ezért

  • elutasítjuk vagy
  • azt mondjuk, ez lehetetlen vagy
  • észre sem vesszük.

Így zárjuk ki azt a világunkból. Az családunktól, másoktól átvett, társadalomtól megtanult vagy saját tapasztalatunk alapján kialakított hitrendszerek, ítéletek, nézőpontok, érzelmek vagy emlékek oly mértékben befolyásolhatják azt, ahogy a dolgokról vélekedünk, ahogyan azokat látjuk, hogy elképzelhető, hogy ezek a gondolatok, hitek, nézőpontok, ítéletek, tapasztalatok már akadályoznak bennünket abban, hogy megváltoztassunk dolgokat az életünkben. Nem csak mentális, de spirituális szinten és akár a bennünk lévő vízen keresztül is hatunk arra, amit képesek vagyunk megvalósítani, befogadni, érzékelni és tenni.

Ez nem olyan „spirisen bonyolult” dolog. Minden egy gondolattal kezdődik: a mérnök kitalálja, mit szeretne építeni. Aztán a gondolatokat lehozza fizikai formába: tervet készít. Majd a félig még ideák világában lévő tervből létrejön a valódi, kézzel fogható ház is, amikor felépítik. De

  • ha nem jut eszébe senkinek, hogy oda egy olyan házat építsen, létrejön a ház?
  • ha az építész nem hisz abban, hogy meg tudja tervezni, akkor létrejöhet a ház?
  • ha nem hisz senki abban, hogy ez megépíthető, létre jön a ház?

Gondolkodj el ezeken…

Ahogy felnövünk, mindannyiunknak elmondják, hogy ez a valóság hogyan működik. Kapunk egy használati utasítást hozzá és kész. Azt tanultuk, hogy úgy éljük az életünket, hogy tudjuk, mi a helyes és helytelen és ez vezesse a választásainkat. Folyamatosan azon próbálkozunk, hogy helyesen, tökéletesen, jól és hibátlanul csináljuk a dolgokat. Mert ahogy az iskolában is van: mindig van egy válasz, egy helyes válasz és azt meg kell találnod. Különben egyes.

Mi van, ha nem mindig csak egy helyes válasz van?

Mi van, ha nincs helyes válasz minden esetben, csak választások és lehetőségek vannak? Van több olyan variáció is, ami nem bánt senkit?

Mi van, ha jó az a barlang, mert nyáron hűvös, télen be lehet fűteni és egy bejárata jól védhető… de mi van akkor, ha most más választásaink is vannak? Ki és mi alapján mondta meg, hogy az a helyes? Mi van, ha most már más választásaink is lehetnek, mert megváltozott azóta minden? A férfiak már nem nagyon csókolnak kezet (főleg most a COVID miatt nem is lenne jó ? ), de mi van, ha ez nem rossz? Akarok ehhez ragaszkodni és keseregni miatta, hogy „Ezek a mai fiatalok!”?

Mi más lehetséges, ha rugalmasabb vagyok? Ha nem ragaszkodom az egyedüli jó vagy helyes megoldáshoz és hajlandó vagyok ránézni, milyen más választásaim vannak még itt?

 

Az agyunk a korábbi ismereteit használja ahhoz, hogy az új dolgok között eligazodjon: „Aminek hegyes szemfoga van, azt nem kell simogatni, inkább fuss.”. És ez sokszor megmentette az életünket. De mi van most? Tényleg minden releváns még minden, ami szerint éljük az életünket?

Nézz rá, mi az, ami nem működik az életedben és nézd meg, milyen hitek, nézőpontok, szokások, gondolatok, érzelmek vagy emlékek befolyásolnak ott. Mind igaz még? Mind fontos? Mind helyes még most is? Ki mondta, hogy így kell csinálni, tenni, érzeni stb.? Te is így érzed? Vagy lehetne másként is? Ezek feloldására én az Access Consciousness™, a ThetaHealing® technikát és a Bach-virágeszenciák rendszerét használom önsegítő módszerek közül.

 

Ahogyan ránézek a dolgokra, meghatározza, hogyan viszonyulok hozzájuk. Ha utálom a munkám, akkor semmit sem látok meg benne, ami valójában jó lehet(ne). Ha minden nap undorral megyek be, akkor nem látom meg esetleg a kedvességet egy-egy munkatársban, azt hogy van fix jövedelmem, télen meleg van és világos ?? … és mi van akkor, ha nem kell, hogy ez töltse be a mindennapjaimat? Szuper, simán megoldom a feladatokat, mert már nem kihívás a munkám, aztán van szabadidő, hogy azt csinálhassak, amit akarok! Lehet hobbim, tanulhatok, másodállást vállalhatok stb. Én döntöm el, hogy a gondolataim miatt rosszul érzem magam, vagy nem hagyom, hogy bármi is „tönkre tegye a napom”, pláne nem én a gondolataimmal!

Hogyan lehete még ennél is jobb napod! ?

 

Nem csak a tudatosság és éberség segíthet, de van Bach-virágeszencia is, ami a rugalmasságban lehet segítségünkre (van több is, ami támogatna minket a változásban): a Rock Water (Forrásvíz). Ha a szokásaink rabjai vagyunk, ha meghatározott elvek szerint éljük az életünket, amikhez olykor-olykor tűzzel-vassal ragaszkodunk (beigli márpedig csak mákos vagy diós lehet?? és csak karácsonykor), akkor ez az eszencia lehet segítségünkre.

A Rock Water (Forrásvíz) eszencia segíthet újraértékelni a helyzeteket. Általa elkezdjük másként látni azt, ahogyan az életet éljük. Nem kell feladni az elveinket, csak segíthet kevésbé elfogultnak lennünk és ráébredhetünk, hogy a végérvényes igazságokat lehet rugalmasabban kezelni illetve ilyetén alkalmazásuk olykor inkább korlátoz minket, mint segít.

Hajrá, élvezd minden pillanatát a hétköznapoknak legyen akár hó, akár jég, akár tikkasztó meleg! Ne a nézőpontod döntse el, milyen lesz a napod! Engedd be a meglepetéseket és apró csodákat minden nap! ???

 

A Clematis Bach-virágeszencia az a lépcső a Bach-virágeszenciák rendszerében, mely a vágyakat, álmokat és elképzeléseket lehozza képzeletünk világából, hogy meg is valósíthassuk őket! A Clematis (Erdei iszalag), mely nálunk is sok kert virágos dísze, segíthet az álmodozás világából visszacsöppennünk a jelenbe, hogy meg is tudjuk valósítani elképzeléseinket. Segíthet a jelenre koncentrálnunk, megzabolázni az állandóan elkalandozó gondolatokat, ami alkalmanként az iskolában a gyerkőc számára is fontos.

Ha az álmodozás és légvár építés zavarja a mindennapi rutint és munkát, akkor érdemes lehet ezen eszencia segítségét kérni. Nem vesszük el ezzel sem a gyermekek, sem a mi álmainkat, csak segíthetünk lehozni őket a földre  ?

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet.Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre – https://www.bachcentre.com/new/en/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.