Eredeti BACH-virágeszenciák rendszere

A BACH-VIRÁGESZENCIÁKRÓL

A Bach-virágok által semmi olyan nem kerül belénk, ami eleve nem volt ott, csak bennünk ébred fel az … erő, ami a negatív gondolatokat pozitív irányba tereli úgy, hogy közben meghagyja a tanulás lehetőségét, tehát nem elnyomva a problémát, hanem segítve a megértését, elfogadását és elengedését.”

Dr. Edward Bach

Az eredeti Bach-virágeszenciák rendszere 38 eszenciából álló szisztéma, mely különböző kedélyállapotok esetén nyújt segítséget. A 38 darab eszenciából álló rendszer egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer. A rendszer megalkotójáról, Dr. Edward Bachról (ejtsd: Edvárd Becs) kapta nevét. Bach doktor – aki sebész, bakteriológus és homeopata is volt, életéről az oldalon lejebb olvashatsz – 38 különböző emberi érzelmet különített el, melyek mindegyikéhez társított egy-egy eszenciát. Ezen eszenciákat mi magunk használhatjuk adott kedélyállapotoknak megfelelően kiválasztva arra, hogy segítsenek negatív állapotból átbillenni pozitív állapotba. A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.

Bővebben az eszenciák rendszeréről saját tapasztalataimon alapuló írásaimon keresztül tájékozódhatsz itt a honlapon vagy a Dr. Edward Bach Alapítvány honlapjáról, mely alapítvány 1955 óta Bach doktor munkájának tiszteletben tartása és fenntartása mellett kötelezte el magát arra, hogy Bach doktor kérésének megfelelően viszik tovább a munkásságát, fenntartják Bach doktor rendszerének egyszerűségét, teljességét valamint időtlenségét és terjesztjük az általa megalkotott virágeszencia rendszerről szóló üzenetét.

Csak pár példa, mely érzelmek esetén nyújthatnak segítséget a Bach-virágeszenciák:

  • félelem,
  • düh,
  • féltékenység
  • az új dolgoktól való félelem,
  • ha nehezünkre esik döntést hozni,
  • honvágy
  • elengedés stb.

A Facebook oldalamon rendszeresen teszek ki posztokat az egyes eszenciákról. Ha érdekelnek, mit tudnak a virágeszenciák, olvasd el itt!

Bach-virágterápia

A Bach-virágeszenciák a mindennapokban

 

 

A Rescue – Elsősegély csepp

 

Gyerekek és a Bach-virágok

 

Edward Bach 1886. szeptember 24-én született a Birmingham közelében fekvő Moseley-ben.

Úgy döntötte el, hogy orvos lesz, hogy édesapja fémöntödéjében dolgozott és észrevette, hogy sokan megbetegednek a munkások közül, nincs pénzük gyógyszerre, így még betegebbek lesznek…és kialakul egy ördögi kör. Azt is észrevette, hogy a hasonló lelki beállítottságú emberek hasonlóképpen betegednek meg.

Befutott, magánpraxissal rendelkező sebész orvos lett. Bakteriológiai és immunológiai kutatásai folyamán összefüggéseket fedezett fel az emberi bélben lévő specifikus baktériumtörzsek és krónikus kórjelenségek között. Később a londoni Homeopátiás Kórházban kapott állást és megismerkedett Hahnemann munkásságával, ami nagy hatással volt rá. Így jutott el a 7 nozódhoz (amit napjainkban is adnak oltáskivezetésnek) a bélbaktériumokból kifejlesztett oltástól.

Kollégái 1917-ben egy betegség kapcsán rákot diagnosztizáltak nála. Alig adtak neki 3 hónapot, mégis túlélte. Kutatott, kutatott, kutatott a “soha ki nem húnyó fényű” irodában… és túlélte. És ekkor jött rá Bach doktor, hogy a lelkiállapot mennyire fontos a gyógyuláshoz: a valódi gyógyítás alapja a lelki alkat kezelése és nem a tüneteké.

És ekkor fordult szép lassan végleg a természet felé, de persze még hosszú út vezetett az eszenciák megalkotásáig. Bach doktor elfordult a nyugati orvoslástól, még a diplomáját is vissza akarta adni, mikor kollégái sarlatánnal minősítették. Ő tudta, hogy gyógymódja működik, hiszen gyógyult betegei voltak rá a bizonyítékok.

1922-ben felmondta állását, hogy betegeire koncentrálhasson és nyitott egy nagy laboratóriumot a Park Crescentben, ahol találkozott Nora Weeks-szel, aki radiológusként dolgozott. Nora lenyűgözőnek találta Bach doktor kutatásait és a későbbiekben a doktor hű asszizstense lett, majd Bach doktor halála után ő gondozza a doktor örökségét Mount Vernonban, mely látogatói központ ma is működik Oxfordshirben Angliában.

Sok érdekes részlet van még Bach doktor életében, de a lényeg, hogy olyan gyógymódot szeretett volna kifejleszteni, melynek alapelve az EGYSZERŰSÉG, ALÁZAT és EGYÜTTÉRZÉS. Meggyőződése volt, hogy a valódi gyógyításnak szelídnek, fájdalommentesnek és emberségesnek kell lennie. Minden családhoz szerette volna eljuttatni eszenciáit, hogy egészségünket mi magunk tudjuk kordában tartani lelkiállapotaink “gyógyításával”. Eszenciáit 1936 óta alkalmazzák.

Bach álmában 1936. november 27-én meghalt, a didcoti Ladygrove Szanatóriumban, 50 éves korában. A halál okaként szívelégtelenség és szarkóma szerepel (forrás: Julian Bernard: Bach-virágterápia c. könyve, Bio-eszencia Kft., Budapest 2009).

Egy érdekes cikket olvashattok itt Bach doktor lányának, Evelyn Bach Varney édesapjával kapcsolatos emlékeiről.

Bach doktor hagyatékát kezelő The Bach Centre hivatalos összefoglaló videója a Bach-virágeszenciák rendszeréről és Bach doktorról magyar felirattal: https://www.youtube.com/watch?v=Tusg9QuuQt8

Bach doktor örökségét asszisztense, Nora Weeks és mukatársai viszik tovább a doktor örökségét kezelő alapítványnál, ami 1955 óta a mai napig is működőik Mount Vernonban Angliában. “Amikor Bach doktor Nora Weeksre és Victor Bullenre bízta munkáját, egyértelmű utasításokat adott, hogyan folytassák munkáját tovább. ‘Munkánk‘, – írta Victornak, ‘rendíthetetlenül kövesse egyszerűségét és tisztaságát ennek a gyógymódnak.‘ Nora és Victor ígéretet tett Bach doktornak, hogy kérésének megfelelően viszik tovább a munkásságát, és mi is ugyanezt az ígéretet tettük. A Dr. Edward Bach Alapítvány Bach doktor munkájának tiszteletben tartása és fenntartása mellett kötelezte el magát. Megfogadtuk, hogy fenntartjuk Bach doktor rendszerének egyszerűségét, teljességét és időtlenségét és terjesztjük az öngyógyításról szóló üzenetét.” – Judy Howard, John Ramsell, Stefal Ball (forrás: The Bach Centre)

Bach doktor összegyűjtött munkáit tartalmazza a Bach virágterápia – Válogatott tanulmányok c. könyv, mely a Gyógyforrás Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2011-ben vagy a Filosz Kiadó-Human Ker. Szolg. Bt. kiadásában 2004-ben.

A Bach-virágeszenciák hazai forgalmazója a CEE Naturline Kft.

A Bach Centre által vizsgáztatott és regisztrált konzulense vagyok az eredeti Bach-virágeszenciák rendszerének: BFRP (Bach Flower Remedy Practicioner)

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.