A Bach-virágeszenciák és a mesék 1.

Az írás folytatását ebben a blog bejegyzésben találod: A Bach-virágeszenciák és a mesék 2

Van egy nagyon jó kis könyv azoknak, akiket érdekel a Bach-virágeszenciák rendszere. Nem szeretnének vele hivatás szerűen foglalkozni, de szívesen használnák önmagukon vagy családjukon – ahogy ezt Bach doktor, a rendszer megalkotója is szerette volna. A könyvet egyébként a Dr. Edward Bach Alapítvány hagyta jóvá, mely alapítvány 1955 óta Bach doktor munkájának tiszteletben tartása és fenntartása mellett kötelezte el magát arra, hogy Bach doktor kérésének megfelelően viszik tovább a munkásságát, fenntartják Bach doktor rendszerének egyszerűségét, teljességét valamint időtlenségét és terjesztjük az általa megalkotott virágeszencia rendszerről szóló üzenetét.

A könyv Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák  – Titkok nélkül sorozat, Scolar Kiadó, Budapest 2008. Sokat forgattam, mikor tanultam az eszenciákat és a mai napig szívesen veszem elő. A könyvben talált kis fejezet ihletett meg, hogy pár eszencia működését a meseszereplőkön keresztül mutassam be. Remélem, segíthetek azoknak, akik maguk szeretnék használni az eszenciákat. Vagy a könyvből vagy tanfolyamon, előadásokon gyarapítják tudásukat, ezek kis (sokszor saját tapasztalaton is alapuló) szösszenetek remélem, hozzájárulnak az eszenciák rejtelmeiben és lehetőségeiben való elmélyülésben.

 

HORNBEAM – Gyertyán eszencia

“Ej, ráérünk arra még!” – mondta Pató Pál úr Petőfi Sándor versében. És ilyen lehet az ember, ha negatív Hornbeam (Gyertyán) hangulatba kerül: nehezére esik elvégezni a teendőket, úgymond hétfő reggeli hangulatba kerül. Elfárad már a gondolattól is, hogy aznap mi mindent kell megcsinálnia, ezért magára húzza inkább a takarót még 5 percre vagy iszik még egy kávét… halogat. Folyton kibúvókat kereshetünk ilyenkor, ha egy feladatnak neki kellene kezdeni. De ez egészen odáig is fajulhat, hogy szellemi és fizikai fáradtságot érez, állandó energiahiánnyal küzd és fáradtabban ébred, mint ahogy elaludt így a mindennapi dolgok és feladatok is túl nehéznek tűnnek számára.

Személyes tapasztalatom, hogy az eszenciától a fej kitisztul és rálelhetünk a megfelelő egyensúlyra az aktivitás és passzivitás között. Nincs szükségünk több halogatásra, mert visszatérhet a munkában, életben való öröm és képesek leszünk ellazulni is a nekünk megfelelő arányban. Ismét lesz erőnk a mindennapok „darálójához”, nem halogatod a teendőket tovább, mert visz a lendület újra.

 

CLEMATIS – Erdei iszalag eszencia

Álmodozni jó és sok mesehős ábrándozik szebb jövőről, párról, családról vagy gazdagságról. Ám ha itt megrekedünk és csak naphosszat a jövőnk tervezgetésével töltünk, de ebből semmit nem valósítunk meg, az bizony nem oda vezet, ahová vágyunk.

A Clematis (Iszalag) Bach-virágeszencia az a lépcső, mely a vágyakat, álmokat és elképzeléseket lehozza képzeletünk világából, hogy meg is valósíthassuk őket. A Clematis (Erdei iszalag), mely nálunk is sok kert virágos dísze, segíthet az álmodozás világából (a jövőből) visszacsöppennünk a jelenbe, hogy meg is tudjuk valósítani elképzeléseinket. Segíthet a jelenre koncentrálnunk, megzabolázni az állandóan elkalandozó gondolatokat, ami mondjuk az iskolában a gyerkőc számára is fontos.
Ha az álmodozás és légvár építés zavarja a mindennapi rutint és munkát, akkor érdemes lehet ezen eszencia segítségét kérni. Nem vesszük el ezzel sem a gyermekek, sem a mi álmainkat, csak segítünk lehozni őket a földre.

Íme néhány eszencia, amit a gyerekeknél is használhatunk: Gyerekek és a Bach-virágeszenciák

 

 

WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenye eszencia

A papagáj, mely idegesítő és állandóan fecsegő eleme a meséknek. Sok mesében van olyan szereplő, aki folytonos fecsegésével zavart kelt. Mi van, ha ezke a zavartkeltő, hangos társak a saját gondolataink?

Igen, ilyen is van: nem tud leállni az elme, folyton gondolkozik, elmélkedik valami és tele van visszaérő gondolatokkal, amikor pedig épp aludni szeretnénk. Vagy egy másik vonatkozása az eszenciának: „Szállj le erről a témáról!” „Váltsunk témát!” „Kattanj már le erről a témáról!” Ismerős szófordulatok akkor, amikor nem tudunk elszakadni egy témától és folyton csak ezen „rugózunk”. Gondolataink folyton vissza-visszatérnek egy gondolat vagy esemény köré. Azt forgatjuk magunkban, hogy mit mondott a főnök, hogy halad az építkezés, milyen véleményt mondott a gyereke tanára a gyerkőc teljesítményéről vagy milyen szörnyűségről olvastunk éppen. Nem a sztori a lényeg, hanem az, hogy másra sem tudunk gondolni. Mit tehetünk ilyenkor? Megpróbálhatjuk szándékosan kiverni a fejünkből vagy elterelni a gondolatainkat. De mi van, ha nem sikerül?

Az ezernyi gondolatot juttatja eszünkbe a fehér virágú vadgesztenye, ha jobban megnézzük virágát. Erre most lehetőségünk is van, épp most virágzik. Jusson eszünkbe a sok apró virágról a sok gondolat, amiről a fecsegő elménk gondoskodik. Épp ezek elűzésére és az elménk lecsendesítésére lehet alkalmas a belőle készült Bach-virágeszencia, a White Chestnut (Fehér virágú vadgesztenye). Érdemes kipróbálni, számtalanszor használtam már és képedtem el gyors hatásán! Amikor a gondolatvonatot nem tudod megállítani, állandó a bla-bla a fejedben ???, gondolj erre az eszenciára és próbáld ki, hogy segít-e!

 

MIMULUS – Bohócvirág eszencia

Sok mese ijesztő. Sokan azért nem mesélnek Andersen vagy Grimm meséket, mert igen horrorisztikusak – gondoljuk mi szülők, felnőtt fejjel. Ám a gyermeknek nincs konkrét képe húscafatokról, neki teljesen más, amit elképzel a mese hallatán. Miért mesélhetünk mégis ilyen félelmetes meséket? Mert a mese végén ott a feloldás is! Kiélheti általuk mindennapi félelmeit és megtanulhatja, hogy a félelmek legyőzhetőek.

Ha mégsem sikerül felülkerekedni (bár ez a mese hősének sikerülni szokott magától is), akkor van Bach-virágeszencia, ami segíthet ebben: a Mimulus (Bohócvirág) eszencia. Félelmek, amik meghatározhatóak, pontos tárgyuk, okuk van – vagy melyek soha nem történnek meg, pl.: emberek, hozzátartozók, idegenek, tömeg, zaj, állat, hogy beszélni kell, hideg, betegség, kudarc, pókok, “… fájdalom, baleset, nyomor, sötétség, egyedüllét, szerencsétlenség, a mindennapi élet eseményei.” “Az ilyen panaszoktól szenvedő emberek csendben és titokban viselik félelmeiket, problémáikról nem beszélnek nyíltan.” – Dr. Edward Bach, A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1936.

A Mimulus (Bohócvirág) általában egy hangulat, de előfordul, hogy ilyen az alapbeállítottsága valakinek: az ilyen karakterű emberek félénkek, visszahúzódóak, nem szeretnek annyira közösségbe menni.

Az eszencia segíthet szembenézni a mindennapi kételyekkel, félelmekkel és segíthet, hogy ha nem is konkrét bátorságpróbán vegyünk részt, de legalább beszéljük ki félelmeinket. “Az eszencia felébreszti a rejtett bátorságot és megerősíti az emberek önmagukba vetett hitét.  … Telítődik az ember önbizalommal és tetterővel.” – Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák  – Titkok nélkül sorozat, Scolar Kiadó, Budapest 2008. Az eszencia segítségével kevésbé érezhetjük fenegetőnek a mindennapokat, a problémákat, ami segíthet továbblépnünk rajtuk.

Az a vágyad, hogy képes legyél kiállni a szabadságodért, de nincs elég bátorságod béklyóid letépésére? Akkor a kristálytiszta patak mentén élő bohócvirág szabaddá tesz majd, hogy szeretni tudd az életet, és megtanít a mások iránti gyengéd együttérzésre.” –  Dr. Edward Bach, Szabadítsd fel tenmagad, 1932

Még pár gondolat és eszencia, amely gyermekkorban hasznos lehet saját tapasztalatom alapján is: Gyerekek és a Bach-virágeszenciák

 

GORSESülzatót eszencia

Negatív Gorse (Sülzatót) állapotban az ember rezignált lesz, feladja a reményt, magába sorkad. „Nem vezeti kormányos a hajót”, mert reménytelennek érzi helyzetét, kétségbeesett és pesszimista. Ismeritek a királyt, aki annyira beteg a mesében, hogy nincs orvos, aki meggyógyítsa? Vagy a Gyöngyvirág Palkó mesében szintén annyira elkeseredett a  királyné, hogy belebetegedett.

Dr. Edward Bach szerint: “Nagyon nagy a reménytelenségük, elvesztették a hitüket abban, hogy lehetne még többet tenni értük.”  „Úgy néznek ki, mintha egy kis napsugár hiányozna életükből…”

Gondoljuk erre az eszenciára, ha ilyesmit hallunk: „Mindent megpróbáltam, de…”. Jól jöhet olyan átmeneti reményvesztettség esetén is, amikor pl. (pót)vizsga előtt értelmetlennek érezzük, hogy bemenjünk vagy pillanatnyi helyzetünket kilátástalannak látjuk – gyerekek, ha egyest kapnak. „Minek ennyi munkának nekikezdeni?! Nem fogom tudni befejezni! Semmi értelme!” – gondoljuk néha vagy épp otthon a gyerekek után maradt hatalmas káoszra tekintve este vagy hétvégén.

Az eszencia hatására pozitív állapotba kerülhetünk. Ekkor ismét feltámadhat bennünk a hit és remény, még akkor is, ha testi vagy lelki nehézségekkel nézünk is szembe. Ha jól tudjuk is, hogy bizonyos körülmények már nem változtathatóak meg, mégis hiszünk benne, hogy életünkben pozitív fordulat áll be. Ennek eredménye képpen derűlátóbban élhetjük hétköznapjainkat és haladunk ismét előre.

Természetesen depresszió esetén vagy komoly betegségek esetén az orvosi kezelés elhagyását semmiképpen nem javasoljuk, az eszencia a kezelőorvossal egyeztetve kiegészítő terápia lehet!

 

SCLERANTHUS – Egynyári szikárka eszencia

Ismerős, amikor a mesében választania kell a hősnek, melyik úton menjen, melyik kenyérből egyen vagy melyik ajtón menjen be? Vagy a szeszélyes királylány, aki hol ezt, hol azt akar és mindig meggondolja magát? Na, nekik segíthet ez az eszencia.

“Azok közé tartozol, akik nehezen határoznak, nehezen hoznak döntést és alkotnak véleményt, ha ellentétes gondolatok tolakszanak az elméjükbe? A határozatlanság üldöz utadon és késlelteti továbbhaladásodat? Először az egyik dolog tűnik megfelelőnek, azután mégis inkább a másik?” –  Dr. Edward Bach, Szabadítsd fel tenmagad, 1932

A Scleranthus (Egynyári szikárka) Bach-virágeszencia segíthet, ha nem tudunk dönteni két dolog közül, még akkor sem, ha rengeteg információt gyűjtöttünk mindkettőről – vagy később könnyen meggondoljuk magunkat. Az eszencia segíthet, hogy erősödjön az önbizalmunk és visszatérhessen gyors döntésképességünk. Kiegyensúlyozottságot és nyugalmat érezhetünk a korábbi esetleges frusztráció helyett, amit a döntéshelyzet és annak feloldhatatlansága okozhatott bennünk. Az eszencia segíthet, hogy képesek lehessünk hamar dűlőre jutni két dolog közüli választás, döntés esetén és így csökkenthetjük a stresszt, amit a hezitálás okozhat.

Nem csak döntésképtelenség esetén segíthet az eszencia, de jó szolgálatot tehet hangulatingadozás esetén is.
Azoknál a gyerekeknél is ajánlott kipróbálni, akik képtelenek egy dologra odafigyelni, mindig izegnek-mozognak.

Bővebben itt olvashatsz az eszenciáról: Döntéstámogatás Bach-virágszenciákkal

 

VINE – Szőlő eszencia

Ismerős a parancsolgató király, a zsarnok? Aki megmondja, hogy úgy lesz és kész. És akkor mehetnek világgá az ifjak, ha nem tetszik… vagy adhattak volna nekik Vine (Szőlő) eszenciát ?

A Vine (Szőlő) Bach-virágeszencia a szigorúan kritikusoknak való, akik „mindent a maguk módján akarnak csinálni”. Dr. Bach szerint: „Igen tehetséges emberek, akik bizonyosak a saját képességeikben és magától értetődőnek tartják a sikert. Nagy elbizakodottságukban úgy vélik, hogy mindenki hasznára válna, ha hagyná magát meggyőzni, s úgy csinálná a dolgait, ahogyan ők maguk csinálják, vagy ahogyan helyesnek tartják. Ha betegek, ápolóikat is irányítani akarják. Szükséghelyzetben nagyon értékesek lehetnek.
A szőlő karakter született vezető, ám ha túlzásba esik, akkor ráerőlteti akaratát környezetére. Nem kér, hanem parancsol. Jellemző lehet rá a zsarnokiasság negatív állapotban. Ilyenkor tévedhetetlennek hiszi magát, biztos abban, hogy minden döntése helyes és gyakran mások figyelembevétele nélkül hoz döntéseket. Ilyen személyiségek közül kerültek ki a történelem nagy diktátorai is, pl. Néró vagy Sztálin. Ebben a szélsőséges állapotban fel sem merül bennük, hogy tévednek vagy esetleg kegyetlenek. Nem képesek a kompromisszumra és nem is tűrik az ellentmondás. Akinek gyereke van, talán látott már Lego filmeket, közülük is a Batmanre gondolok most. Batman tipikus Vine (Szőlő) típust testesít meg: utasít, parancsol és vezet. Egyedül. És a Lego Batman c. filmjében meg is kapja a kritikát: „Nem lehetsz hős, ha csak magaddal törődsz.” Fontos látnunk azt, hogy valójában mi „jó” másoknak, nem csak a mi nézőpontunk szerint. Szélsőségesen negatív Vine állapotban hiányzik az empátia, ami ezt lehetővé tenné.

Pozitív állapotban a Vine (Szőlő) emberek igazán jó vezetők. Megszűnik az állandó kontroll iránti vágy és felismerik, hogy mikor van itt az ideje az irányításnak, utasításnak és mikor az asszertivitásnak. „… érzi, hogyan egyesült az akaraterő a szeretettel, a hatalom a bölcsességgel.” – írja Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyvében, Gyógyforrás Könyvkiadó, 2016.

 

AGRIMONY – Apróbojtorán eszencia

Mindig van a modern animációs mesékben egy “bohóc” figura, aki vicces, aki mindig közbekotyog, aki a társaság “motorja”. Ott van Szamár a Shrekben vagy Po a Kung-fu Pandában. Viccesek, vidámak, de azért a nevetés mögött van bánat is.

Az életben is vannak ilyen karakterek, akiknél hangsúlyos jellemvonás, hogy mosoly mögé rejtik bánatukat. “E szenvedők egy része kínjait nevetés és vidámság mögé rejti. Sokszor a legderűsebb emberek, gyakran igaz mókamesterek. Sokuk alkoholban vagy drogban keres menekülést, hogy egyáltalán képes legyen tovább csinálni. Bajukkal csak a legvégső esetben terhelnek másokat. Még súlyos betegen is tréfálkoznak és könnyeb veszik a szenvedést. nagyon bátrak.” – Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító és a négy segítő, 1933

Az Agrimony (Apróbojtorján) hangulatra az is jellemző, hogy a viták, veszekedések lehangolnak, fárasztanak minket, így sok mindenről lemondunk, hogy kerüljük – konfrontáció kerülés. Itt is jól jön egy poén, mely elveszi a dolgok élét, másfelé tereli a figyelmet a veszekedés helyett.

Az eszencia segíthet összhangba hozni a kifelé mutatott vidám oldalunkat a befelé “síróval”. Segíthet szembesülni a valódi érzéseinkkel, nem elfedni azokat poénokkal és mosollyal. A társaságkeresés lehet több, mint az egyedülléttől való menekülés és az egyedüllét is lehet kellemes – amikor magunkra maradunk (korábban elfojtott) érzéseinkkel. “Az Apróbojtorján hatására az ember lelki nyugalomra talál, hatékonyan oldja meg a problémáit. Belső béke, harmónia hatja át, így őszinte derűvel szemléli a világot.” – Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák  – Titkok nélkül sorozat, Scolar Kiadó, Budapest 2008.

 

WILD OAT – Erdei vagy ágas rozsnok eszencia

Ez az eszencia sok mesében jól jött volna, amikor a főhős útelágazáshoz ért az életében. Lehetett volna ez konkrétan vagy átvitt értelemben: milyen mesterséget tanuljon? Ez az eszencia lehet segítség az útkeresésben, ahogy Bach doktor fogalmazott: “Azoknak, akik valami rendkívülit szeretnének véghez vinni, akik sok tapasztalatot gyűjtenek és mindent élvezni akarnak, amire csak lehetőségük nyílik. Problémájuk abban áll, hogy nehezen döntik el, milyen tevékenységet válasszanak. Bár nagy bennük a lelkesedés, mégsem vonzódnak egyetlen területhez sem. Ez késlekedést és csalódottságot okozhat.” – Dr. Edward Bach, A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1936.

Az eszencia segíthet abban, hogy kapcsolatba léphessünk az intuícióval és a belső céltudatosságunkkal, segítve minket abban, hogy jobban megértsük az életünket, és megtegyük az ahhoz szükséges lépéseket, hogy megvalósítsuk álmainkat. Sokat segíthet az eszencia, amikor válságban vagyunk, mert már amit eddig csináltunk, nem elégít ki, ám nem tudjuk, merre is menjünk, mi is a mi utunk, életfeladatunk.

Forrás: The Bach Centre hírlevele 2016.04.
Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyve – Gyógyforrás Kiadó 2016.

Itt olvashatsz többet az eszenciáról: Döntés támogató eszenciák

 

A téma folytatását itt találod meg: A Bach-virágeszenciák és a mesék (folytatás)

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Az eszenciák abban segítenek, hogy megtaláljuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait. Az eszenciák támogatnak bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket.

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

Képek forrás: www. pixabay.com

 

Az írás folytatását ebben a blog bejegyzésben találod: A Bach-virágeszenciák és a mesék 2

 

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.