Több mint 82 éve használják a Bach-virágokat

2016. szeptember 24-én volt pont 130 éve, hogy megszületett Angliában Dr. Edward Bach, a Bach-virágeszenciák megalkotója.

Volt egyszer egy orvos (sebész, bakteriológus és immunológus), aki olyan forradalmi ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha nem gyógyítanánk, hanem megelőznénk a betegségeket. És ennél is tovább ment: mi lenne, ha minden családban lenne egy olyan eszköz, mely egyszerűsége révén alkalmas a lelki fejlődés támogatására vagy az önfejlesztésre? Persze Bach doktor orvos volt, de felismerte és kutatásait az inspirálta, hogy a testi problémákhoz lelki beállítottság vagy érzelmi állapotok társíthatóak.
De pontosan hogyan is ír erről maga, Dr. Bach? Lássuk:

“Betegség esetén a kedélyállapot megváltozik a hétköznapi életéhez képest, így a jó megfigyelők képesek az ilyen változás érzékelésével a betegséget észlelni hamarabb, nemritkán sokkal hamarabb, mielőtt a tünetek jelentkeznének, és a eszenciákkal megelőzni a betegség bekövetkeztét. ha a betegség már jelen van egy ideje, akkor is a szenvedő hangulata az, amelyik meghatározza a helyes gyógyírt.„ Edward Bach – Tizenkét gyógyító, 1936, 13.o.

„Semmi kétség nem férhet hozzá, hogy legalább az enyhébb betegségek még kitörésük előtt legyőzhetők lennének, ha néhány órát kikapcsolódással és a lelkünkkel való összhang helyreállításával töltenénk.”  – Edward Bach: Gyógyítsd tenmagad – 1931, 44.o.

Bach úgy lett orvos, hogy édesapja fémöntödéjében dolgozott és észrevette, hogy sokan megbetegednek a munkások közül. Mivel azonban szegények és nincs pénzük gyógyszerre, így még betegebbek lesznek… és kialakul egy ördögi kör. Azt is észrevette, hogy a hasonló lelki beállítottságú emberek hasonlóképpen betegednek meg. Megkérte hát szüleit, engedjék, hogy orvos legyen. Hitt abban, hogy mindez megváltoztatható. És ez a hit vezette őt oda, hogy szép lassan végleg a természet felé fordult, otthagyva sebészi és bakteriológusi állását. Bach doktor elfordult a nyugati orvoslástól, még a diplomáját is vissza akarta adni, mikor kollégái sarlatánnal minősítették. Ő tudta, hogy gyógymódja működik, hiszen gyógyult betegei voltak rá a bizonyítékok.

A doktor célja az volt, hogy olyan saját magunk által is megtanulható és alkalazható eszköz rendszert fejlesszen ki, melynek alapelve az EGYSZERŰSÉG, ALÁZAT és EGYÜTTÉRZÉS. Minden családhoz szerette volna eljuttatni eszenciáit, hogy közérzetünket mi magunk tudjuk kordában tartani érzelmi állapotunk változásai alapján.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

„E gyógyírek egész lényünket harmonizálják és sokszor olyan fokú életörömet, gondtalanságot és a félelmek olyan fokú hiányát képesek előidézni, amit korábban soha nem tapasztalhattunk meg.”

Dr. Edward Bach

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.