Bach-virágeszenciák a mindennapokban

Nagyon sok esetben érdemes Bach-virágeszenciákhoz folyamodnunk a mindennapi életünk során. Saját, több éves tapasztalatom alapján mondom, hogy az eszenciák nagyon sok, apró vagy nagyobb stressztől szabadít meg minket. Ne féljünk használni őket! A stressz nagyon káros hatással van szervezetünkre, rombolja immunrendszerünk hatékonyságát. (Bővebb információt erről a neuroendokrin rendszer működését tanulmányozva találunk.) Ha már van a kezünkben egy természetes, mellékhatásokat nem okozó, hozzászokást nem eredményező módszer, miért ne próbáljuk ki?

Nézzük, mikor hívhatjuk segítségül az eszenciákat?

Egy banális példa, de mondjuk idegesít a szomszéd. Állandóan bömbölteti a magnót és nem hagy minket aludni. Kidőlt a kerítése is hónapok óta, miért nem csináltatja meg? Hogy lehet ilyen gondozatlan, gazos a kertje! És ősszel a leveleket sem szedi össze, várja a szelet… És mindezzel minket idegesít, nekünk okoz gondot. Na, ha így érzünk, akkor érdemes kipróbálnunk a Beech (Bükk) eszenciát a sörétes puska helyett (bár az gyors és hatékony, ahogy egy nagyon kedves és eredeti ismerősöm mondta). Az eszencia segítségével képesek leszünk önmagunkra figyelni és „leszállni” másokról: nem húzzuk fel magunkat olyan dolgon, ami közvetlenül nem is érint minket vagy nem vagyunk befolyással rá. Mert ugye a haragunk sokszor csak nekünk rossz, magunkat mérgezzük vele, a szomszéd meg él vígan… (a szomszédaink remélem, nem veszik magukra ezt a bekezdést! 🙂 A Bükk oldja a feszültséget és lebontja azokat az előítéleteket, melyek hátráltatják az emberi kapcsolatok kibontakozást.

Költözés. Ki ne esett volna már túl ezen. Aki nem az újdonsült párjához cuccol, hanem gyerkőccel, kutyával és hörcsöggel költözik…. na az megérti, miért mondják sokan: „Én bizony itt fogok meghalni, nem költözöm még egyszer!” Vagy itt az építkezés témája! Na, talán itt nincs is másmilyen mondat, mint hogy „Soha többet!”. Sok a feladat, megterhelő testileg és idegileg is. A változás sokszor hoz rengeteg új dolgot és hasznos tapasztalatokat is (pár év múlva Te is így gondolod majd, csak most ez lehetetlennek tűnik). Szóval, ha szenvedsz a változástól (költözés, építkezés, új munkahely, új kolléga stb.), akkor a Walnut (Dió) eszenciára van szükséged! Hidd el, segíteni fog! Ez az eszencia az egyik legtöbbet használt eszencia a 38-ból. A Dió segít az új helyzetet könnyebben elfogadni, meglátni benne a lehetőségeket, miközben véd a külső hatásoktól.

Harag, düh. Oka (na, nem ismeretlen): dugó, időhiány, vita, szakértelem hiánya… Amikor dühösek vagyunk valakire vagy valamire, akkor vegyük elő a Holly (Magyal) eszenciát. Én bizony előkaptam, amikor egy szakembert épp készültem hívni egy mondjuk úgy, vitás ügy miatt. Persze csak én gondoltam, hogy lenne más megoldás is, szerinte csak egy üdvözítő út volt, az övé – gondolom, sejtetted. No, mielőtt felhívtam, kidühöngtem magam. De nem éreztem, hogy a haragom elszállt volna teljesen, így hogy a telefonhívás sikeres legyen (ne pedig kiabálásos), Hollyt csepegtettem magamnak, iszogattam és vártam. Mire elkortyolgattam a 2 dl vizet az eszenciával, megnyugodtam. Magam is meglepődtem! Elszállt a mérgem és már egy konstruktív beszélgetést tudtam lefolytatni az adott szakemberrel. Próbáld ki!

Van, hogy nem tudunk elengedi egy napi eseményt vagy egyszerűen azon kattog az agyunk, hogy mi mindent kéne még csinálnunk. Ha folyton azon jár az eszünk, hogy a megbeszélésen ezt és ezt kellett volna mondani inkább vagy hogy a felelésnél másként kellett volna csinálni, akkor gondolj a White chestnut (Fehér virágú vadgesztenye) eszenciára! Ez segít kikapcsolni és megállítani a sehova sem vezető gondoltai köröket. Nincs több „újra tervezés” és a fejet megfájdító, hiába való agyalás. A fecsegő elme elcsitul a White chestnut hatására, hogy pihenhessünk és csak annyit foglalkozzunk egy-egy dologgal, amennyit az „megér”, majd engedjük el…

Ez nem egy hétköznapi eset, de nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani a gyász folyamatában a Bach-virágok. Képesek enyhíteni a szinte kibírhatatlan lelki fájdalmat, az elviselhetőség határára szorítani ezt a szörnyű érzést. Mikor már az ember nem lát kiutat és eljutott a teljesítő képesség határára, akkor érdemes a Sweet chestnut (Szelídgesztenye) eszenciára gondolni és igény szerint, minél gyakrabban használni.

Természetesen egy-egy élethelyzetben egyszerre több eszencia is a segítségünkre lehet. Ilyenkor érdemes keveréküveget készíteni. Ha felkeltettem érdeklődésed, keress meg bátran vagy kövess a Facebook oldalamon, ahol az egyes eszenciákról írok!

Az általam alkalmazott módszerek és én sem diagnosztizálok és nem gyógyítok. Nem vagyok orvos, nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál. Az általam leírt vagy mondott információk nem helyettesítik a szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Amennyiben a honlapon található információ bármely részét saját életében alkalmazza, semmilyen felelősséget nem vállalok az Ön tetteiért. A kezeléseken, konzultációkon elhangzottakat saját felelősségre és döntésre fogadja vagy nem fogadja meg.