Több mint 82 éve használják a Bach-virágterápiát

2016. szeptember 24-én volt pont 130 éve, hogy megszületett Dr. Edward Bach, a Bach-virágterápia megalkotója

Volt egy orvos (sebész, bakteriológus és immunológus), aki olyan forradalmi ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha nem gyógyítanánk, hanem megelőznénk a betegségeket. És ennél is tovább ment: mi lenne, ha minden családban lenne egy olyan szer csoport, ami a betegségeket már az első LELKI (és nem testi) tüneteknél alkalmazva csökkentené a betegség intenzitását, gyorsítaná lefolyását vagy esetleg meg is akadályozná kialakulását?
De pontosan hogyan is ír erről maga, Dr. Bach? Lássuk:

„A gyógyításnak ez a módja a legtökéletesebb, ami az emberiség számára valaha is megadatott. Csodás erejével képes meggyógyítani a betegeknek, egyszerűsége okán otthon is könnyen alkalmazható. Az egyszerűsége és a mindent gyógyító ereje teszi csodálatossá ezt a gyógymódot.
Nem szükséges semmilyen szakmai ismeret vagy tudás a lentebb ismertetett egyszerűbb eljáráson kívül.  …  A gyógyításnak ez a rendszere … azt állítja, hogy a félelmeink, gondjaink, aggódásaink azok, amik megnyitják az utat a betegségek előtt. Éppen ezért a  félelmeinket, gondjainkat, aggodalmainkat stb. kezelve, nemcsak hogy megszabadítjuk magunkat a betegségektől, hanem ezen felül a gyógynövények … elveszik tőlünk a félelmeinket, aggodalmainkat, valamint boldogabbá és jobbá teszik lényünket. A gyógynövények meggyógyítják félelmeinket, aggodalmainkat, gondjainkat, hiányosságainkat és hibáinkat, ezért ezekre kell a hangsúlyt helyezni, és ekkor fog a betegség, akármi legyen is az, elhagyni minket.”Edward Bach – Tizenkét gyógyító, 1936, 11.o.

“Betegség esetén a kedélyállapot megváltozik a hétköznapi életéhez képest, így a jó megfigyelők képesek az ilyen változás érzékelésével a betegséget észlelni hamarabb, nemritkán sokkal hamarabb, mielőtt a tünetek jelentkeznének, és a terápiával megelőzni a betegség bekövetkeztét. ha a betegség már jelen van egy ideje, akkor is a szenvedő hangulata az, amelyik meghatározza a helyes gyógyírt.„ Edward Bach – Tizenkét gyógyító, 1936, 13.o.

„Semmi kétség nem férhet hozzá, hogy legalább az enyhébb betegségek még kitörésük előtt legyőzhetők lennének, ha néhány órát kikapcsolódással és a lelkünkkel való összhang helyreállításával töltenénk.”  – Edward Bach: Gyógyítsd tenmagad – 1931, 44.o.

Bach úgy lett orvos, hogy édesapja fémöntödéjében dolgozott és észrevette, hogy sokan megbetegednek a munkások közül. Mivel azonban szegények és nincs pénzük gyógyszerre, így még betegebbek lesznek… és kialakul egy ördögi kör. Azt is észrevette, hogy a hasonló lelki beállítottságú emberek hasonlóképpen betegednek meg. Megkérte hát szüleit, engedjék, hogy orvos legyen. Hitt abban, hogy mindez megváltoztatható. És ez a hit vezette őt oda, hogy szép lassan végleg a természet felé fordult, otthagyva sebészi és bakteriológusi állását. Bach doktor elfordult a nyugati orvoslástól, még a diplomáját is vissza akarta adni, mikor kollégái sarlatánnal minősítették. Ő tudta, hogy gyógymódja működik, hiszen gyógyult betegei voltak rá a bizonyítékok.

A doktor célja az volt, hogy olyan gyógymódot fejlesszen ki, melynek alapelve az EGYSZERŰSÉG, ALÁZAT és EGYÜTTÉRZÉS. Meggyőződése volt, hogy a valódi gyógyításnak szelídnek, fájdalommentesnek és emberségesnek kell lennie. Minden családhoz szerette volna eljuttatni eszenciáit, hogy egészségünket mi magunk tudjuk kordában tartani lelkiállapotaink “gyógyításával”.
A Bach-virágterápia azért is csodálatos, mert minden más módszerrel összefér, hozzászokni nem lehet, függőséget nem okoz. Érdekessége ugyanis az eszenciáknak, hogy ha az adott eszencia vagy keverék “elvégezte dolgát”, a szervezetnek nincs már rá szüksége, egyszerűen elfelejtjük meginni. Gyerekeknél nem ritka, hogy szólnak, nem kell több.

A doktor által fent idézetteknél én sem tudok többet mondani e csodás módszerről! A lelki gondok enyhítése, a szenvedés érzésének csökkentése felér egy „vitamin bombával” a szenvedésben elgyötört léleknek, mely így szabad kapacitás tud visszaadni a testnek és az immunrendszernek.
Gondoljunk csak arra, hogy mennyire nem érdekli olykor az embert a gyógyszer beszedése vagy akár ez ebéd magának való elkészítse, ha beteg? Nincs se ereje, se kedve hozzá. Levert és rosszkedvű. A Bach eszenciákkal képesek lehetünk ebből a lelkiállapotból kikecmeregni, bevenni a gyógyszereket, vitaminokat, tápláló ételeket enni, rendesen felöltözni stb. Sőt, mi lenne, ha nem merülnénk ki annyira idegileg, hogy betegségek formájában „legálisan” pihenjünk?! Erre (is) alkalmasak a Bach-virágeszenciák! Olvass róluk többet itt.

„E gyógyírek egész lényünket harmonizálják és sokszor olyan fokú életörömet, gondtalanságot és a félelmek olyan fokú hiányát képesek előidézni, amit korábban soha nem tapasztalhattunk meg.”

Dr. Edward Bach