Több mint 82 éve használják a Bach-virágterápiát

2016. szeptember 24-én volt pont 130 éve, hogy megszületett Dr. Edward Bach, a Bach-virágterápia megalkotója

Volt egy orvos (sebész, bakteriológus és immunológus), aki olyan forradalmi ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha nem gyógyítanánk, hanem megelőznénk a betegségeket. És ennél is tovább ment: mi lenne, ha minden családban lenne egy olyan szer csoport, ami a betegségeket már az első LELKI (és nem testi) tüneteknél alkalmazva csökkentené a betegség intenzitását, gyorsítaná lefolyását vagy esetleg meg is akadályozná kialakulását?
De pontosan hogyan is ír erről maga, Dr. Bach? Lássuk:

„A gyógyításnak ez a módja a legtökéletesebb, ami az emberiség számára valaha is megadatott. Csodás erejével képes meggyógyítani a betegeknek, egyszerűsége okán otthon is könnyen alkalmazható. Az egyszerűsége és a mindent gyógyító ereje teszi csodálatossá ezt a gyógymódot.
Nem szükséges semmilyen szakmai ismeret vagy tudás a lentebb ismertetett egyszerűbb eljáráson kívül.  …  A gyógyításnak ez a rendszere … azt állítja, hogy a félelmeink, gondjaink, aggódásaink azok, amik megnyitják az utat a betegségek előtt. Éppen ezért a  félelmeinket, gondjainkat, aggodalmainkat stb. kezelve, nemcsak hogy megszabadítjuk magunkat a betegségektől, hanem ezen felül a gyógynövények … elveszik tőlünk a félelmeinket, aggodalmainkat, valamint boldogabbá és jobbá teszik lényünket. A gyógynövények meggyógyítják félelmeinket, aggodalmainkat, gondjainkat, hiányosságainkat és hibáinkat, ezért ezekre kell a hangsúlyt helyezni, és ekkor fog a betegség, akármi legyen is az, elhagyni minket.”Edward Bach – Tizenkét gyógyító, 1936, 11.o.

“Betegség esetén a kedélyállapot megváltozik a hétköznapi életéhez képest, így a jó megfigyelők képesek az ilyen változás érzékelésével a betegséget észlelni hamarabb, nemritkán sokkal hamarabb, mielőtt a tünetek jelentkeznének, és a terápiával megelőzni a betegség bekövetkeztét. ha a betegség már jelen van egy ideje, akkor is a szenvedő hangulata az, amelyik meghatározza a helyes gyógyírt.„ Edward Bach – Tizenkét gyógyító, 1936, 13.o.

„Semmi kétség nem férhet hozzá, hogy legalább az enyhébb betegségek még kitörésük előtt legyőzhetők lennének, ha néhány órát kikapcsolódással és a lelkünkkel való összhang helyreállításával töltenénk.”  – Edward Bach: Gyógyítsd tenmagad – 1931, 44.o.

Bach úgy lett orvos, hogy édesapja fémöntödéjében dolgozott és észrevette, hogy sokan megbetegednek a munkások közül. Mivel azonban szegények és nincs pénzük gyógyszerre, így még betegebbek lesznek… és kialakul egy ördögi kör. Azt is észrevette, hogy a hasonló lelki beállítottságú emberek hasonlóképpen betegednek meg. Megkérte hát szüleit, engedjék, hogy orvos legyen. Hitt abban, hogy mindez megváltoztatható. És ez a hit vezette őt oda, hogy szép lassan végleg a természet felé fordult, otthagyva sebészi és bakteriológusi állását. Bach doktor elfordult a nyugati orvoslástól, még a diplomáját is vissza akarta adni, mikor kollégái sarlatánnal minősítették. Ő tudta, hogy gyógymódja működik, hiszen gyógyult betegei voltak rá a bizonyítékok.

A doktor célja az volt, hogy olyan gyógymódot fejlesszen ki, melynek alapelve az EGYSZERŰSÉG, ALÁZAT és EGYÜTTÉRZÉS. Meggyőződése volt, hogy a valódi gyógyításnak szelídnek, fájdalommentesnek és emberségesnek kell lennie. Minden családhoz szerette volna eljuttatni eszenciáit, hogy egészségünket mi magunk tudjuk kordában tartani lelkiállapotaink “gyógyításával”.
A Bach-virágterápia azért is csodálatos, mert minden más módszerrel összefér, hozzászokni nem lehet, függőséget nem okoz. Érdekessége ugyanis az eszenciáknak, hogy ha az adott eszencia vagy keverék “elvégezte dolgát”, a szervezetnek nincs már rá szüksége, egyszerűen elfelejtjük meginni. Gyerekeknél nem ritka, hogy szólnak, nem kell több.

A doktor által fent idézetteknél én sem tudok többet mondani e csodás módszerről! A lelki gondok enyhítése, a szenvedés érzésének csökkentése felér egy „vitamin bombával” a szenvedésben elgyötört léleknek, mely így szabad kapacitás tud visszaadni a testnek és az immunrendszernek.
Gondoljunk csak arra, hogy mennyire nem érdekli olykor az embert a gyógyszer beszedése vagy akár ez ebéd magának való elkészítse, ha beteg? Nincs se ereje, se kedve hozzá. Levert és rosszkedvű. A Bach eszenciákkal képesek lehetünk ebből a lelkiállapotból kikecmeregni, bevenni a gyógyszereket, vitaminokat, tápláló ételeket enni, rendesen felöltözni stb. Sőt, mi lenne, ha nem merülnénk ki annyira idegileg, hogy betegségek formájában „legálisan” pihenjünk?! Erre (is) alkalmasak a Bach-virágeszenciák! Olvass róluk többet itt.

„E gyógyírek egész lényünket harmonizálják és sokszor olyan fokú életörömet, gondtalanságot és a félelmek olyan fokú hiányát képesek előidézni, amit korábban soha nem tapasztalhattunk meg.”

Dr. Edward Bach

 

Az általam alkalmazott módszerek és én sem diagnosztizálok és nem gyógyítok. Nem vagyok orvos, nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál. Az általam leírt vagy mondott információk nem helyettesítik a szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Amennyiben a honlapon található információ bármely részét saját életében alkalmazza, semmilyen felelősséget nem vállalok az Ön tetteiért. A kezeléseken, konzultációkon elhangzottakat saját felelősségre és döntésre fogadja vagy nem fogadja meg.