THETA HEALING®Technika

THETA HEALING® KONZULTÁCÓ

Mi a ThetaHealing® technika? Én azt gondolom a módszer lényegét az foglalja össze a legjobban, ha azt mondom: ez a kapcsolat. Kapcsolat a belső hangunkkal, lelkünkkel, megérzéseinkkel, a felsőbb énünkkel, a forrással stb. Theta állapotban az agyunk olyan mélyen relaxált, mégis éber állapotba kerülünk, hogy képesek vagyunk hozzáférni ahhoz az érzelem mentes, felsőbb nézőponthoz, melyből életünket szemlélve más szemszögből láthatjuk az eseményeket. Ebben a tudatállapotban feltárhatjuk és megváltoztathatjuk a konzulens segítségével azokat a beidegződéseket és emlékeket, melyek nyomait vagy azok hatásait még ma is viseljük és melyek már akadályoznak minket. Egy problémánk kapcsán feltárjuk annak gyökerét (mely emlékben, hitben gyökerezik) és megváltoztatva azt “újra tanítjuk / huzalozzuk” az agyunkat. Hogyan? Megváltozik az emlék, megváltozik az eddig fix válaszreakció a hasonló eseményekre… és ezzel új szinapszisok alakulnak kis, új idegpályákkal.* Ez lehetséges, éppen erről szól Dr. Norman Doidge: A változó agy c. könyve (Park Könyvkiadó Kft. 2011). Az agy képlékeny, élő szerv, amely képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését: ez a neuroplaszticitás. Képesek a sérült agyterület feladatit átvenni agyunk más területei ill. az időskori “elbutulás” legjobb ellenszere az agyunk “újrahuzalozása”, aminek legjobb három módja különböző kutatások egyöntetű eredményei alapján: éneklés, táncolás és nyelvtanulás.

És most más szavakkal:

A ThetaHealing® technika egy olyan vizualizációs módszer, mellyel a gondolatainkat és érzelmeinket tudjuk irányítani, alakítani. Képesek vagyunk felismerni és lecserélni tudatos vagy tudatalatti mintáinkat, melyek akadályoznak minket, így képesek leszünk életünk azon aspektusaira koncentrálni, melyekre szeretnénk, melyek örömet okoznak nekünk és közelebb visznek álmaink eléréséhez. Ha nem a minket akadályozó hiedelmeinkkel, érzelmeinkkel, traumáinkkal foglalkozunk, ha nem engedjük meg, hogy ezek (sokszor tudat alatt) irányítsanak minket, akkor a ThetaHealing® módszerével képesek leszünk a jóra, az örömre, a felszabadult boldogságra helyezni a hangsúlyt életünkben. Így segítjük magunkat ahhoz, hogy elérjük mindazt, amire vágyunk. És hogy mi mindenre vagyunk képesek akkor, ha hiszünk benne, íme egy thetás sikertörténet.

 

Sokszor belekotnyeleskedtem a pszichológia témájába előadásokon, könyveken, cikkeken és tévéadásokon keresztül. Aztán ezzel párhuzamosan elindultam egy kicsit más irányba is, ami kicsit „vadabb” elképzelésekkel és magyarázatokkal szolgál a tapasztalásainkra. Ezt hívhatjuk ezotériának vagy spiritualitásnak, esetleg alternatív (gyógy)módoknak. És ami érdekes, hogy mind a két oldalon ugyanazt találtam, csak más szavakkal leírva. Balogh Béla A végső valóság (Bioenergetic Kiadó Kft., 2001 – Hetedik Kiadás) c. könyvében is ezt a szemléletet követi az élet rendszerének bemutatására: egy tudományos és egy ezoterikus/spirituális szemléletű magyarázatot kapunk valóságunkról.

Én részben tudományos végzettségem révén nagyon fontosnak és érdekesnek tartom azokat az eredményeket, elméleteket, amit tudósaink (legyen az orvos, fizikus vagy kémikus) elérnek. Sajnos mostanra olyan mennyiségű az a tudományos információ, mellyel az emberiség rendelkezik, hogy képtelenség azt mind átlátni egy embernek. Ezért van az, hogy sokszor előnyben részesítem én is az olyan műveket, melyek sok, eltérő forrású vagy célú kutatás eredményét mutatják be egymás mellett. Már nem tudom felvázolni azt az utat, amit az elmúlt 20 évben bejártam, pedig úgy könnyebb lenne biztosan megérteni mindenkinek, hogy mi is az a ThetaHealing® technika és mire jó, mitől működik. Azért igyekszem kézzel foghatóvá tenni mindenki számára a módszert a következőkben.

A ThetaHealing® technika egy vizualizációs módszer, mely során fókuszált figyelmünkkel irányítjuk gondolatainkat, érzéseinket, hiedelmeinket. A minket gátlókat lecseréljük olyanokra, melyek segítik, hogy kövessük szívünk hangját, így elérve a számunkra boldogságot jelentő állapotot. Itt és most legyünk boldogok – ez a ThetaHealing® technika célja. A módszerrel akár azonnali eredményeket is el lehet érni. Mivel a konzultáció egy „közös produktum”, a konzulens csak kísér, a kliens irányít, és annyi eredményt érünk el közösen, amennyi akkor a kliens számára biztonságos és kész a változásra. Theta agyhullámokkal dolgozunk, azaz thetában vagyunk a konzultáció során (ez a félálom, az álmodás állapota). Theta állapotban tudatosan hozzá tudunk férni a tudatalattihoz és tudunk ott dolgozni, mert ez egy biztonságos „tér”. Traumáink sokszor olyan fájdalmasak, hogy nem is merünk tudatosan rájuk látni. Ám a theta terében olyan biztonságos környezetben vagyunk, hogy a trauma előjön kép, érzés, gondolat vagy emlék formájában. Ám nem megyünk bele a drámába, nem kell a traumatikus élményt újra élni vagy részleteiben kitárgyalni. Kapunk egy olyan rálátást, amely biztonságos az elme számára és feltárjuk, mik a fájdalmas érzelmek, melyeket oldunk és megkeressük a hiányzó érzelmek a lelki jól-léthez. Ezeket meg is tanítjuk magunknak, elménknek. Így változik a korábban traumatikus emlék minket segítő emlékké és így szűnik meg az a beidegződés, hogy a korábbi emlékhez hasonló, jelen idejű történések felzaklatnak minket és érzelmileg túlfűtötten reagálunk látszólag banális dolgokra is.

Bonyolultnak tűnik? Pedig nem az. Vegyük például a hiedelmeket, (elő)feltételezéseket, hipotéziseket vagy előítéleteket. A tudomány meghatározása szerint a hiedelem olyan tudatbeli kép önmagunkról, a világról, annak működéséről, amelyet igaznak tartunk, noha nem igazoltunk (mert tanultuk, örököltünk vagy csupán egy-egy rosszkor elhangzott, rosszul megfogalmazott mondat), s mégis e szerint választjuk cselekedeteink eredményét és módját. Susan Forward: Mérgező szülők (Háttér Kiadó Kft., 2000) c. könyvével még az egyetem alatt találkoztam. Ebben vannak olyan gyakorlatok is, melyek olyan hiedelmek feltárására irányulnak, melyeket szüleinktől, környezetünktől „örököltünk”, tanultunk. Ezek nem mindegyike szolgálja már pillanatnyi életünket. Az ilyen korábban támogató, de most gátló hiedelmek, gondolatok tudatos feltárását és kigyomlálását is segíti a könyv. Vannak olyan hiedelmeink, melyek létezéséről nem is tudunk, mert tudatalattinkban működnek. Ilyenek például a driverek. Itt egy rövid összefoglaló található (személyes kedvencem) arról, mik is ezek, hogyan működnek: sorskonyvnelkul.blog.hu/2010/10/04/nincs_kanal_8
Vagy a minap olvastam egy cikket egy pszichológiai témájú folyóiratban a Fireology tréningről. Itt önmagunk legyőzését tanulhatjuk meg olyan feladatok által, melyekről azt gondolnánk, nem hogy nem lehetségesek, de egyenesen lehetetlenek. Aztán láss csodát… Ma már a vízről is másként gondolkodnak a tudósok. Masaru Emoto vízkristályokkal folytatott kutatásai után itt az újabb felfedezés: a víznek kvantum tulajdonságai vannak: impressmagazin.hu/felfedeztek-a-viz-uj-kvantum-tulajdonsagait-olyan-mint-egy-hologram/

Miért ne lehetne lecserélni, kigyomlálni az olyan hiteket, előfeltételezéseket, amikre már nincs szükségünk? Erre több módszer is létezik. Pszichológus segítségével tudatosan is gyomlálhatunk: NLP terápiás irányzattal vagy hipnoterápiával vagy a képzeletünket használva. A képzelet, a fantázia eszközét használja a képi imaginációs szimbólum terápia (KIP terápia) vagy a hat lépéses történetmondás BASIC., PH irányzatai. Elmehetünk hipnoterapeutához is vagy részt vehetünk kognitív viselkedésterápián is.

Vagy részt vehetünk egy ThetaHealing® konzultáción is. A konzultáció beszélgetés formájában történik. A Kliens egy problémával érkezik a konzulenshez, melyet meg szeretne oldani. A konzultáció során mindketten theta állapotba (ekkor az agyhullámok 4-7 Hz közöttiek, az agytevékenység lelassul és már majdnem az alvás szintjére érünk, de még nem alszunk. Mindenki átéli ezt az állapotot napjában legalább kétszer.) kerülnek, amikor is képessé válnak tudatosan is hozzáférni a Kliens tudatalattijához. A konzultáció alatt a Kliens és a konzulens is mindvégig éber, tudatában van a történéseknek.

A konzultáció során feltárják a Kliens problémájának gyökerét, mely az adott lelki problémát okozza és megváltoztatják azt, hogy:

  • nem okozzon stresszt a Kliensnek

  • olyan pozitív érzéseket és gondolatokat formálnak (ezt letöltésnek hívja a ThetaHealing®), melyek támogatják a Klienst abban, hogy

  • elérje vágyait, álmait, kifejezze szükségleteit, azaz képviselje jóllétét, ezáltal elérje, megtalálja saját boldogságát a jelenben és tegyen azért, hogy elérje célját a jövőben.

Mindez a Kliens beleegyezésével és részvételével történik. A konzultáció során csak olyan emlékek, traumák jönnek felszínre, melyek készek a változásra és melyek megváltoztatására készen áll a Kliens és számára biztonságos. A theta állapotnak köszönhetően nincs szükség arra, hogy újra átélje a Kliens az élményt, belemerüljön érzelmileg. Ebben az állapotban egy felsőbb szemszögből kap rálátást a történtekre (amelyre az agy béta állapotában, melyben egy beszélgetés során vagyunk, nem lenne képes), mely segíti a történtek megértését és átformálását.

Nem olyan ördöngös dolog ez. Aki látta az Agymanók (Inside out, 2015) c. animációs filmet, annak könnyebb elképzelni, mi is történik egy ThetaHealing® technikával végzett konzultáció alatt. Ahogy a filmben is vannak emlékek gömbök formájában, és a gömbök színe megmutatja az emlék meghatározó érzetét (öröm, harag, undor, bánat vagy félelem). Ott is át tudják színezni az „Agymanók” egy-egy emlék alaphangulatát. A thetában mi sem teszünk, mást, mit tudatosan „átszínezzük” azt az emléket, amely a Kliens számára a jelen béli stressz/probléma gyökerét jelenti. Mindezt képesek vagyunk úgy megtenni, hogy a Kliensnek nem kell újra mélyen átélnie a múlt traumáit és a konzultáció végén jó érzéssel, feltöltődve távozik.

Világunk sokkal több annál, mit érzékelni tudunk. Már bebizonyították, hogy van negyedik dimenzió.

Vannak ” csodák”.

Felfogás kérdése az egész. Illetve a kérdés az, hogy Ön megengedi-e magának?

 

* Joachim Bauer: A testünk nem felejt – Kapcsolataink és életmódunk hatásai génjeink és idegrendszerünk működése – Ursus Libris, 2014

Hasznos linkek:

A ThetaHealing® technika hivatalos oldala, ahol minden tanfolyamot végzett konzulenst regisztrálnak: www.thetahealing.com/
Itt tudsz keresni konzulenseket világ szerte: www.thetahealing.com/search.html

A ThetaHealing® technika hivatalos magyarországi képviselője, Nagy Szilvia is elmondja egy 8 perces videóban, mire is jó ez a módszer, kinek is jó és hogyan is működik: www.youtube.com/watch?v=4grj-HRAYD8

Bővebben: www.youtube.com/watch?v=Mb0SN0yyfV0

A hiedelmekről bővebben olvashat még itt: pszichologuskereso.hu/blog/maradj-otthon-hiedelmek-es-onszabotazs-0)

A Fireology tréningről szóló cikk rövid, online változata: noklapja.nlcafe.hu/test-es-lelek/2016/06/16/mire-jo-a-fireology-trening/ )

Pszichológiai irányzatokról, melyek a képzeletet használják lelki problémáink megoldásához itt olvashat bővebben:

www.mipszi.hu/cikk/110210-titokzatos-testi-tunetek-3

semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/betegellatas-es-szakmai-profilok/pszichoterapiak/kognitiv-viselkedesterapia/

 

Az általam alkalmazott módszerek és én sem diagnosztizálok és nem gyógyítok. Nem vagyok orvos, nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál. Az általam leírt vagy mondott információk nem helyettesítik a szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Amennyiben a honlapon található információ bármely részét saját életében alkalmazza, semmilyen felelősséget nem vállalok az Ön tetteiért. A kezeléseken, konzultációkon elhangzottakat saját felelősségre és döntésre fogadja vagy nem fogadja meg.