Bach-virágeszenciák a 3Sz “Szuper Szülőség Szindrómában” szenvedőknek

Bach-virágterápia szülőknek

A szuperanyák hajlamosabbak a depresszióra – derül ki két kutatásból is American Sociological Assotiationnél (kutatás vezető: Katrina Leupp, a washintoni egyetem szociológia szakos hallgatója) és hasonló megállapításra jutottak az Akron Egyetem és a Penn State University kutatói is.

„Bár a dolgozó anyukáknál kisebb a depresszió kockázata, mint az otthon maradottaknál, de ha az anya azt hiszi, hogy száz százalékban kell teljesíteni otthon és a munkahelyen is, akkor nagyobb a depresszió veszélye.” Leupp 1600 édesanya válaszát elemezte kutatásában, akik között volt dolgozó és otthon maradó is. Fiatal nőként kérdőívet töltöttek ki a résztvevők a munka és az anyaság összeegyeztethetőségről, majd 40 éves korukban megmérte a depresszió szintjét náluk. Bár a kutatás a várható eredményt hozta (az otthon maradóknál magasabb volt a depressziós tünet), az is kitűnt, hogy „nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a dolgozó édesanyák, akik azt gondolták, hogy a karrier és a gyereknevelés minden gond nélkül összeegyeztethető, mint realistább társaik.”

„Azok az anyák, akik fel voltak készülve a nehézségekre a két szerep egyidejű ellátásával kapcsolatban, sokkal könnyebben elfogadták, hogy nem tudnak minkét színtéren tökéletesen teljesíteni. Ezzel szemben bűntudatot, kudarcot éreztek azok, akik arra számítottak, hogy könnyű szerrel megoldják a helyzetet mindkét szerepben tökéletesen helyt állva, de ez nem így alakult. Náluk gyakoribbak voltak a depresszió tünetei.” – összegzi az informed cikke.

Sokan járunk hasonló cipőben szülők, legyünk apák vagy anyák, mindegy. A minden fronton maximális teljesítmény ördögi jelszava zakatol a fejünkben, amimkor még ráhúzunk tíz percet a munkára, amikor nem tudunk este a filmre koncentrálni és mégiscsak felcsapjuk a laptopot, hogy megválaszoljunk egy e-mailt vagy befizessük a csekket. És még az ágyból is felkelünk, ha a gyerek másnapi úszócucca nincs odakészítve reggelre… Mert sok a teendő és nem szeretnénk sehol sem sokkal alább adni – mint 150% 😊

Sokat gondolkodtam azon, miért van ez így. Annyi elektromos kütyünk van, ami segít… és éppen ezek által (mobil, net stb.) elérhetővé is váltunk a nap minden percében és ömlenek az információk telefonon, mélen, viberen, messengeren, smsben és szóban. Napi 24 órában. Mindegy, hogy gép előtt dolgozunk vagy sem. A munkaidő így nem 8-9 óra, hanem több. És ha megálljt kell parancsolni, mert hát az ember mégis csak fizikai lény, nem cyber entitás, akkor nehéz kikapcsolni és valóban az étkezésre, a gyerekre vagy ne adj’ isten, magunkra figyelni és kikapcsolni az agyunkat a sok gondolattal és feladattal együtt.

Nézzük, hogyan hívhatjuk segítségül a Bach-virágeszenciákat ezekben a vég nélküli mindennapokban:

Rock water (Forrásvíz) – ez az eszencia abban segíthet nekünk, hogy rugalmasabbak legyünk. Képesek legyünk rigid szokásrendszerünkön lazítani és eltérni a régi berögzött és eddig általunk kívánatosnak tartott viselkedésünktől, napirendünktől. Mert mi van, ha ma 5 perccel később kanyarodunk ki az utca végén? Tényleg olyan naaagy késében vagyunk?

Crab apple (Vadalma) – a gyógyír hatását így összegzi Mechthild Scheffer: „a kényszeres rendszeretettől a belső rendig”. Ezen eszencia segít eltérnünk a patika tisztaság állandó igényétől úgy, hogy közben nem kupiban és piszokban élünk, de nem is pattanunk fel az ebéd mellől egy kósza porcica láttán. És azért ez nagy segítség, amikor haza érve az ember csak azt veszi észre lépten nyomon, mennyi mindent kéne még csinálnia: jaj, a kertkaput is meg kéne már olajozni, a levelek… le kéne mosni a kapcsolókat… jaj, még elől vannak a nyári cipők!… poros az ablakpárkány is…. stb. Ilyenkor nem a jelenben vagyunk megint, máshol járunk és nem arra figyelünk, hogy mit is mesél a suliról a gyerek vagy milyen jó is az, hogy hozzánk bújik a párunk vagy esetleg milyen lelkesen üdvözöl a háziállatunk minden egyes nap.

Vervain (Vasfű) – ha annyira komolyan veszed a feladataidat a különböző szerepeidben, hogy közben elfelejted élvezni az életet, ez az eszencia segíthet. Nem lelkes anya vagy, de a legjobb akarsz lenni: gyereknevelési könyvek, elsősegély tanfolyam, szmk, magad varrod a ruhákat, bio kaja, semmi gyógyszer….A Vervain negatív állapotában olyan belső kényszer, szinte (!) megszállottság lobog bennünk egy-egy eszme iránt, hogy Don Quijote módra harcolunk az oltások ellen, a bio kaja vagy vegyszermentes mosószerek mellett. De akkor hol marad a saját életünk, ha ezt is túlzásba visszük és éjjel is a netet bújjuk vagy posztolunk róla? Nem azt mondom, add fel, csak hogy az eszencia segíthet megtalálni az egyensúlyt az eszméid és a saját életed élvezete között.

Aspen (Rezgőnyár) – ha szorongunk, ez az eszencia a segítőnk. Nem is tudjuk, pontosan mitől is félünk, mert azért semmitől sem annyira, hogy rettegjünk, de mégis ott az állandó bizonytalanság önmagunkban, hogy a szerepeinkben mennyire vagyunk „jók” és hogyan is fogunk majd megküzdeni a jövőben felmerülő dolgokkal. Nem tudjuk megfogalmazni, de ott az a kellemetlen érzés a gyomorban, ha az ovikezdésre, a hónapi végi értekezletre gondolunk vagy arra, hogy a sok különórára hogy is jut majd el a gyerek… és akkor a nyári szünetbe bele sem merünk gondolni!

Cerato (Kékgyökér) – akkor hívd segítségül, ha a döntések, választások nehézséget okoznak. Sokkal egyszerűbb megkérdezni másokat, ők hogy csinálták – biztosan lesz, akinek van valami jó tippje (csak bejöjjön 😊 ). Negatív Cerato (Kékgyökér) állapotban az ember kérdezget másokat, a véleményüket kéri, hogy így kapjon külső megerősítést. Bár a szívében tudja, hogy mit akar, de szüksége van valakire, aki megerősíti, hogy helyes döntést hozott.

Olive (Oliva) – a kimerültségre, ami a fizikai megterhelés után lép fel vagy akár a mentális kifáradáskor segít. Jobb, mint a kávé vagy az altató. Az eszencia olyan intelligensen működik (már vagy százszor tapasztaltam): ha dolgod van, segít tartani a tempót és teljesíteni. Ám ha a szervezet már kimerülőben van, az első adandó alkalommal, amikor megteheted, elaltat. Ha ez 5 perc is, de segít, hogy erőre kapj. Az ébrenlétet intenzívebbé tesz, az alvás mélyebbé. Imádom!

Elm (Szil) – ha úgy érzed, túl sok teher nyomja a válladat: zűrös reggelek, háztartás, határidők, különórák, csekkek, szülinapok, családi események stb. Eddig is ment, de most „még a nyakadba kaptad ezt a klassz konferenciát/kirándulás szervezést/költözést is! Kész, nem megy!!”- na, most vedd elő az Elm (Szil) eszenciát! Majdnem olyan, mint egy lesz…om tabletta számomra: „Ennyi minden? Oké, nekiállok és meglátom, mi minden fér bele. Ja, ez elmaradt? Tulajdonképpen holnap reggel is van még időm megcsinálni.” Tehát nem leszel felelőtlen, de fölösleges stresszeket sem vállalsz magadra: csinálod, nem aggódsz és pánikolsz. Aztán lesz, ami lesz – és valószínűleg jobb lesz a végeredmény, mert nem az aggódásra pazaroltál temérdek energiát.

És hogy a fent említett bűntudatot, kudarcot is enyhítsük, van két klassz eszencia:

Pine (Erdei fenyő) – ami a lelkiismeret témakörét is érinti. Segít enyhíteni az érzést, hogy hibásak, érdemtelenek vagyunk és leértékeljük magunkat. Ha azon kapd magadat, hogy ilyeneket mondasz: „Soha nem bocsátom meg magamnak…” „Tudom, hogy az én hibám, hogy a gyerek…” ne habozz, vedd elő az eszenciát! Ebből a lelkiállapotból nem tudsz a jövőre koncentrálni. Visszafognak az érdemtelenség és bűnösség érzései. Ha ebből az lelkiállapotból működsz, a múltat akarod helyre hozni. De mi lenne, ha egy teljesen új mát és holnapot teremtenél? Lépj ki e lehúzó érzésből és légy nyitott és lelkes (lelkiismeret-furdalással ez nem megy)!

Gentian (Tárnics) – gyógyír enyhíti a kudarc érzését. Az egy dolog, hogy ha nem sikerül valami, akkor le vagyunk lombozva. De mikor leszünk képesek újra kilépni innen? Mikor fogunk ismét nekiállni az életnek: élni és nem duzzogni 😊 A Gentian (Tárnics) segít abban, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kudarc érzése. Ne hagyjuk ott a gyereket az angol szavak mellett, amit elvileg már „tud”…. első dühünkben és csalódottságunkban… Az eszencia segít, hogy az akadályokat vagy „csapásokat” próbatételként fogjuk fel és segít, hogy újra kezdjük vagy újabb lendületet kapjunk és ismét nekigyürkőzzünk. Megerősít bennünket és csökkenti kishitűségünket és csalódottságunkat. Segít, hogy hinni tudjunk a változásban és az egyetemes gondviselésben, a dolgok jobbá fordulásának lehetőségében.