Kapcsolatok rétegei


Kapcsolatok. Ez szinte minden területét lefedi az életünknek, hiszen mindenhez kapcsolódunk – elsősorban önmagadhoz. A világban rengeteg nézőpont, ítélet, hitrendszer és városi legenda van arról, hogy:

  • mik a kapcsolatok,
  • milyenek a kapcsolatok,
  • kikkel lehet, nem lehet vagy nem szabad kapcsolatod legyen,
  • milyen a kapcsolatok dinamikája (időben hogyan változik) stb.

Meg szoktuk-e kérdezni, hogy ez számunkra is igaz vagy csak elfogadjuk, hogy „ennek így kell lennie” vagy hogy „ez ilyen”. És bevesszük, hogy a kapcsolatok arról szólnak és úgy működnek, ahogy eddig az emberek többsége (mert ugye a többség vagy a hangosabbak tapasztalata a releváns…) gondolta, tapasztalta. (Emlékszel a kérdésre: mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?)

Első élményeink a szülőségről a saját szüleink megélései ezzel a szereppel kapcsolatban. Aztán amikor mi is szülők leszünk, sokszor csak akkor vesszük észre, mennyire olyanok vagyunk, mint a szüleink – amikor olyanokat mondunk, mint ők…. Erről kedvenc bejegyzésemet Birtalan Balázs magyar író, költő, publicista és terapeuta írta. De a többi kapcsolatot is úgy alakítjuk ki, ahogyan láttuk – mintát követünk. Nincsenek fogalmaink kérdezni gyerekként, hát másolva tanulunk. És mennyi mindent csinálunk úgy vagy pont nem úgy, ahogy láttuk.

Olyat láttál-e, hogy valaki kérdésben van a kapcsolataiban és nem eldönti, kikövetkezteti, hogy ez milyen. Ha „kérdésben vagy”, akkor azt jelenti, hogy azt érzékeled, ami éppen van és nem azt, amiről a múlt alapján eldöntötted, hogy most lennie kell. Ez mit is jelent? Azt, hogy az, aki általában “görény”, az valószínűleg az is marad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy

  • nem lehet egy-egy olyan pillanat az életében, amikor kedves veled vagy őszinte,
  • esetleg egy olyan információt ad át, amire szükséged van.

Ha „kérdésben vagy” vagy jelen vagy, mindegy hogy mondjuk, akkor sokkal több dolgot tudunk „felfogni”, befogadni, érzékelni. Olyan, mint amikor kinyitod a szemed és hajlandó vagy látni azt, akit nem kedvelsz ahelyett, hogy becsuknád a szemed (vagy elfordulnál), amikor beszélgettek. Pedig ha ránézel, megláthatod a mimikát az arcán, mikor beszél és ez plusz információ lehet számodra. Gondolj bele, hogy mennyire más írásban kommunikálni, mint amikor élőben látod, hallod, van intonáció, mimika, gesztikulálás, öltözék, testtaratás, távolság tőled stb. Mennyire más egy mondat önmagában, mint amikor kontextusba helyezed!

Szóval milyen más színeit, dimenzióit, mélységeit fedezheted fel a kapcsolataidnak, amiket eddig nem láttál vagy nem akartál látni? Ha hajlandó vagy látni a csúfat, a rosszat és a jót is, akkor sokkal gazdagabb képet kapsz az emberekről az életedben.

És nem csak az emberekről, mert kapcsolatod van a munkáddal, a pénzzel, a természettel stb. Kapcsolódsz szinte mindenhez és az, hogy ez milyen, az nagyban függ attól, hogy te milyennek látod, hogyan éled meg vagy mit láttál, hogyan is kell ezt csinálni. Ha azt láttad, hogy spórolni kell, akkor lehetsz te is spórolós vagy épp nem leszel hajlandó spórolni – de egyik mód sem adja meg a szabadságot számodra a pénzzel. Mit választhatsz ezeken kívül vagy ha mégis ezeket választod, akkor hogyan lehet, hogy ne ellenállásból tedd, hanem szabad választásból, ami nagyszerűbb életet teremt neked?

Milyen más lehetőségeink vannak, amikor azt is hajlandóan vagyunk látni, ami nem tetszik? Ha számításban van az árnyék a fény mellett, akkor sokkal több információd van a dolgokról. Nem kétdimenziós, hanem háromdimenziós lesz minden! Így arról is van információd, ami először nem látható. És lehet, hogy ez először kellemetlen, de mi van, ha így nagyszerűbb lesz az egész?

Hajlandó lennél átgondolni és kérdéseket feltenni azzal kapcsolatban, hogy mi egy nő vagy egy férfi, egy szülő, egy barát vagy egy gyerek stb. feladata? Igen? Tényleg és ki mondta? És Neked, NEKTEK mi működik?

  • Nektek mi az, ahogyan szeretitek élni az életeteket?
  • Nektek milyen az a napi beosztás, ami működik?
  • Nektek mi az az időpont, amikor nyaralni mentek és ez Nektek oké, még akkor is, ha másnak nem? stb.

A lényeg, hogy hajlandó lennél-e átgondolni, mi az az egyedi, csak Nektek, de nektek NAGYSZERŰ módja az életnek, ami mindannyiótoknak működik – még akkor is, ha ez más szerint nem ez a „helyes” módja az életnek?

 

Az Access Consciousness® honlapján magyar nyelven is megvásárolható könyv ebben a témában:

Simone Milasas – Brendon Watt: Kapcsolatok – biztosan akarod? címmel

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az önismereti és önfejlesztő módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.