Cerato (Kékgyökér) eszencia – a megérzés, az intuíció, a bölcsesség virága

Bach-virágeszencia: Cerato (Kékgyökér)

Amikor Horvátországban sétálgattunk Zadarban (a városkapu melletti parkban: Perivoj kraljice Jelene Madijevke), egyszer csak egy kis virágot vettem észre. Úgy megtetszett, hogy le is fényképeztem. Itthon vetettem össze a Bach-virágeszenciához használt virágokkal: Cerato (Kékgyökér) volt!

 

A Cerato (kékgyökér) eszencia “kakukktojás” a Bach-virágeszenciák között, mert a Ceratostigma willmottianum nem őshonos növény Angliában. A növényt egy egzotikus növényekre szakosodott „virágvadász” fedezte fel és juttatta el Angliába 1907-1908 között, Ernest Henry Wilson. A növényre valahol Kína középső részén bukkant, a szecsuáni Min-völgyben. A növény nevét egy, az expedíciót anyagilag támogató kertész kisasszonyról, Ellen Willmotról kapta – írja könyvében Julian Barnard (Bach-virágterápia, Bio-eszencia Kft., 2009)

 

Ha valaha is megkérdeztél valakit: “Mit tennél, ha a helyemben lennél?” vagy “Szerinted a helyes dolgot csinálom?”, akkor negatív Cerato (Kékgyökér) állapotban voltál. Ilyenkor az ember kérdezget másokat, a véleményüket kéri, hogy így kapjon külső megerősítést. Bár a szívében tudja, hogy mit akar, de szüksége van valakire, aki megerősíti, hogy helyes döntést hozott (mert valójában már döntött). Működnek a megérzései, az intuíciója, ám racionális elméje ezt nem fogadja el. Érvekkel meggyőzi önmagát, hogy megérzései nem helyesek és bizonytalansága ebből fakad, amit mások véleményének segítségével igyekszik alátámasztani – az intuíció sugallta megoldás „választása” helyett.

 

Gyakran előfordul, hogy elbizonytalanodunk önmagunkban, de előfordulhat, hogy ez többször is megesik velünk. A Cerato (Kékgyökér) “típusú” emberek azok, akiknek a belső hangja túl csendes ahhoz, hogy meghallják vagy segíthessék magunkat döntéseikben, ezért folyamatosan másoktól várnak megerősítést, amit pozitív Cerato állapotban saját belső bölcsességük nyújtana – de jelen negatív Cerato állapotban nem hallanak meg. Belső bizonytalanságuk miatt gyakran változtatják meg elképzelésüket. Igyekeznek megfelelni mások elvárasainak, ezért sokszor olyan döntéseket hoznak, ami ellenkezik a saját valódi véleményükkel. Hagyják magukat meggyőzni mások véleménye által, aztán ha mégsem válik be, amit javasoltak nekik, felkiáltanak: „Tudtam, éreztem, hogy ez nem fog bejönni/beválni!”. Hallották a kis hangot a fejükben, hogy „nem kéne rá hallgatni”, ám mégsem bíznak magukban eléggé ahhoz, hogy kiálljanak megérzéseik mellett.

 

Jellemző Cerato állapot az is, amikor folyamatosan információt gyűjtenek, tájékozódnak, de a felhalmozott tudást nem használják fel. Saját tapasztalatot nem szereznek a tanultak gyakorlásával, mert úgy érzik, még mindig nem tudnak eleget ahhoz, hogy jó/helyes döntést hozzanak. Negatív Cerato állapotban az is előfordul, hogy saját meggyőződésük ellenére is kipróbálnak bizonyos dolgokat, ha azt számukra referencia személy ajánlja: orvos, tanár vagy spirituális vezető. Az is a Cerato típus jellemzője, hogy túl sokáig latolgatja, mi a helyes vagy helytelen… s míg ezen gondolkodik, elbizonytalanítja önmagát és már nem is tud dönteni. Folyamatosan megváltoztatja véleményét, meggondolja magát, ezzel őrületbe kergetve környezetét. Ismerős az a típus, akivel ha megbeszélsz valamit és folyton megváltoztatja? Jaj, még ezt elintézné előbb, nem lehetne későbbre tenni az időpontot? Aztán felhív, hogy közbejött valami, nem lehetne egy másik napon? Az ilyen embernek segítségére lehet a Cerato Bach-virágeszencia.

De nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is segíthetnek a Bach-virágeszenciák. A Cerato (Kékgyökér) típusú gyermekek például inkább másokat másolnak és követik vezetésüket, ahelyett, hogy saját személyiségüknek, ízlésüknek megfelelően hoznának döntéseket. Egyéniségüket más gyerekek cselekedetei, viselkedése és gondolkodása befolyásolja, és ahelyett, hogy kifejeznék magukat, inkább utánozzák barátaikat. Ha egy “Cerato-fiúnak” nagy baráti köre van, megváltoztathatja a személyiségét, hogy megfeleljen nekik, ahogy a kaméleon megváltoztatja a bőrszínét a környezete szerint. Ez egy határig természetes, ám amikor már szinte „kibújik a bőréből”, érdemes elgondolkoznunk a Cerato eszencián, hogy segíthessünk neki megtalálni, valójában mi az ,amit ő szeret csinálni, viselni, olvasni, nézni, enni stb.

Amikor a Cerato típusú gyermekből Cerato típusú felnőtt lesz, átmenetileg elveszítheti valódi személyiségét (amely még midig megvan, csak számára nem „hallható” belső hangja). Nem tud támaszkodni az ösztöneire, kérnie kell mások véleményét és jóváhagyását döntései, választásai, cselekedetei előtt. Hogy ez megváltozhasson, segít a Cerato (Kékgyökér) Bach-virágeszencia!

 

A Cerato (Kékgyökér) eszencia segíthet meghallani és bízni intuíciónkban, ösztöneinkben vagy belső hangunkban. Könnyebben hozhatunk döntéseket, mely a tájékozottság és rengeteg tudás miatt megfelelően átgondolt, több szempontból is megvizsgált. Éppen ezért könnyebben is megbízhatunk saját meghozott döntéseink helyességében, nincs szükségünk arra, hogy többször is meggondoljuk magunkat. Az eszencia megerősítheti belső stabilitásunkat, így már lehet, hogy nem szükséges másokat is megkérdeznünk, mielőtt döntünk. Környezetünk negatív vagy kontrollálatlan befolyásától mentesen lehetünk képesek saját preferenciáink mentén választani és cselekedni – mindezt mégsem önző módon, hiszen ahogy Bach doktor írta:

„A Bach-virágok által semmi olyan nem kerülhet belénk, ami eleve nem volt ott, csak bennünk ébred fel az öngyógyító erő, ami a negatív gondolatokat pozitív irányba tereli úgy, hogy közben meghagyja a tanulás lehetőségét, tehát nem elnyomja a problémát, hanem segítve a megértését, elfogadását és elengedését.” – Dr. Bach

 

A Cerato (Kékgyökér) gyógyírről így ír Bach doktor Virágterápia – Válogatott tanulmányok c. könyvben (Filosz Kiadó, Budapest, 2006 – 191. o.): „…Feladják életcéljukat, ha valamely rokonuk vagy társuk meggyőzi őket annak negatív voltáról. … hozzáláncolják magukat egy erős személyiséghez… Gyengék és mentegetik kínzójukat, ahogyan egy asszony is megvédi részeges férjét, aki pedig veri őt. … Ez a személyiségtípus az egoisták és rombolók áldozata.
E gyógyír bölcsességet ad, hogy megérthessék az igazságot, és hogy választani tudjanak jó és rossz között, erőt és készséget kölcsönöz ahhoz, hogy a helyes úton maradhassanak, ha végre felismerik azt.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.