A nárcisztikus személyiségzavarról – könyvismertető


Hallottatok már a nárcisztikus személyiségzavarról? Én először ennek egy válfajával, a border-line személyiség fogalmával találkoztam nyolc évvel ezelőtt. Utánanéztem és rájöttem, milyen sok ember van, akik a nárcisztikus zavar valamely formájával élnek (szerintem). Persze a viselkedésre mindig van magyarázat (ki miért lett ilyen), de ez nem mentség.

Van egy pont, ahol az emberi viselkedés olyan csokrával találkozunk, amire már a pszichológiának is van gyűjtőneve: nárcisztikus személyiségzavar. Én sem hallottam róla és szerintem az emberek többsége szintén nem, pedig ha előbb tudom e személyiség zavar jellemzőit, hamarabb felismertem volna életem során ezt a viselkedés mintát és hamarabb tudtam volna döntéseket hozni. A nárcisztikus személyiségzavar ismérveit Tuija Välipakka: A lélek meggyilkolásának száz módja, Pilis-print Kiadó 2011 c. könyvében felsorolja és részletesen elemzi.

Érdekes volt olvasni a könyvet, ami nem könnyű olvasmány, ahogy a filmekben mondják „a nyugalom megzavarására alkalmas…” történeteket olvashatunk. Én eddig simán azt gondoltam, hogy az ilyen emberek, akikről a könyv ír – nyilván más-más fokig jellemző rájuk a személyiség zavara – simán hülyék, kegyetlenek stb. De nem, most már értem, hogy ők másként működnek, mint az „átlag”. Hogy érthető legyen, miről írok, felsorolok a könyv alapján néhány jellemző személyiség jegyet vagy viselkedés mintát, ami jellemzi őket:

  • először tökéletesnek látszik, kedves, udvarias, megnyerő, senki sem hinné el róla, milyen is valójában
  • hirtelen, minden előzmény nélkül váltakozó hangulatok jellemzik (reggel még kedves hozzád, délben már te vagy a hülye és ki tudja, mi történt e két időpont között?)
  • perfekcionalizmus
  • mások ócsárlása, szidalmazása – szóbeli esetleg fizikai bántalmazás
  • saját testi igényeinek semmibe vétele, melynek következményeként másokat lenéz, akik saját igényeiket képviselik
  • irigység, versengés
  • ő minden szabályon felül állónak képzeli magát
  • a gyengébb (házastárs, munkatárs stb.) kihasználása
  • lelkiismeret-furdalás keltése a másikban, ha az a hobbijának él
  • féltékenység (el akarja szigetelni a többi embertárstól azt, akin uralkodik)
  • őt csodálni kell, szüksége van udvartartásra stb.

Lehetne még sorolni a különböző személyiség vonásokat, melyeket a könyv önvallomásos esettanulmányokon keresztül mutat be.

Ami a lényeg, hogy ha ismerősek a könyvben részletezett viselkedés minták, ráismersz valakire a környezetedben, tudd, hogy ő nem fog megváltozni, majdhogynem soha. Ha nem párkapcsolatban élsz vele, akkor nem igazán tudod rávenni sehogy, hogy szakemberhez forduljon segítségért, mert szerinte vele nincs gond. Soha nem ő a hibás, mindig valaki más… vagy a környezete. Nem megy el segítséget kérni, mert ő tökéletes. Így hát nem is érdemes tovább tűrnöd, amit tesz veled, mert soha nem lesz jobb vagy más. Kérd pszichológus vagy pszichiáter szakember segítségét, hogy kiszabadulj a helyzetből!

Sajnos a hagyományos módon, mint megbeszélés, meggyőzés, érvelés, párbeszéd stb. nem fogsz célt érni nála, mert benne nincs tolerancia a másik iránt, kiforgatja a szavaidat, te leszel a hibás mindenért. Egyszerűen az ő világa párhuzamos a tieddel, de nem egy univerzumban éltek. Míg neked, ahogy a dal is mondja „legdurvább fegyvered a békülésre képesség” (Ákos), addig neki egész arzenálja van olyan pusztító fegyverekből, mint szóbeli bántalmazás és a másik önértékelésének tökéletes lerombolása.

Nem azt mondom, hogy az ilyen személyiségzavarral küzdők eredendően gonoszak és előre megfontolt szándékkal teszik, amit tesznek. Ők egyszerűen nem ismernek más módot arra, hogy saját belső szenvedéseiket enyhítsék. De ez nem is a te feladatod (szenvedéseik enyhítése): sem az, hogy ezt elviseld, sem az, hogy megmentsd őket saját boldogságod feladása árán. Ez az ő feladatuk, hogy megoldják!

Az én személyes tanácsom az, hogy ha még nem kértél segítséget szakembertől, akkor ne várj vele, mert nincs mire várnod, csak te magad kerülsz egyre mélyebb lelki gödörbe! Érdemes megkérdezned a pszichológust, hogy a nála végzett lelki önismereti munkádat javasolja-e kiegészíteni Bach-virágcseppekkel (például a Centaury / Kisezerjófű – beszédes név, nem? – eszenciával). Használj fel minden mankót, hogy „csatornát válts” és az életed RÓLAD szóljon, mert más filmjét nézd! Segítséget kérni nem szégyen, elmulasztani azt viszont kár!

 

Hogy lásd, hogyan is főz meg minket a nárcisztikus partner, a bántalmazás lappangó jeleinek felismeréséhez egy több részes videósorozatban mutatja meg Dr. Piczkó Katalint pszichiáter színészek segítségével (Sípos Vera, Szervét Tibor):

0. rész: https://www.youtube.com/watch?v=mepoqYPL-H4 – miről is szól a videósorozat

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=cyGcnVT9lms

2. rész: https://www.youtube.com/watch?v=t8lUH8IP4b

2. rész összefoglalója – A bántalmazás megelőzése: a 2 rész összefoglalója: https://www.youtube.com/watch?v=gAhlRMW4iNU

A többi készítés/közlés alatt (2021. május)

Ajánlom még:

http://www.csaladhalo.hu/cikk/egeszseg-es-lelek/miert-vonzo-narcisztikus-szemely-pal-feri-atya-eloadasa

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.
A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.