Mi a ThetaHealing® technika számomra

Az én nézőpotom és élményeim a ThetaHealing® technikával kapcsolatban

Önsegítő, önismereti módszerek keresése közben leltem rá erre a technikára. De mi is ez? Vianna Stibal, a megalkotója definiciója szerint: “A ThetaHealing® technika egy szellemi filozófiát alkalmazó meditációs tréning technika az elme, a test és a szellem fejlesztése és fejlődése.”

Én azt gondolom, számomra a ThetaHealing® technika módszer lényegét (amit számomra jelent) az foglalja össze a legjobban, ha azt mondom: ez a kapcsolat. Kapcsolat a belső hangunkkal, önmagunkkal, megérzéseinkkel, a felsőbb énünkkel, a forrással stb, ahogy hívni szeretnéd, de ez nem az egód. Téta (nem alfa) állapotban az agyunk mélyen relaxált, mégis éber állapotba kerül, így képesek vagyunk hozzáférni ahhoz az érzelem mentes, felsőbb nézőponthoz, melyből életünket szemlélve más szemszögből láthatjuk az eseményeket. Ebben az állapotban feltárhatjuk és megváltoztathatjuk mi magunk vagy egy konzulens (ThetaHealing® technikát használó alap vagy haladó Practitioner/Konzulens)  segítségével azokat a beidegződéseket és emlékeket, melyek nyomait vagy azok hatásait még ma is viseljük és melyek már akadályoznak minket. A technikával a vizualizációt használhatjuk a gondolataink és érzelmeink irányítására és alakítására.

Egy problémánk kapcsán mi magunk feltárhatjuk annak gyökerét (mely emlékben, élményben vagy hitben gyökerezhet) és megváltoztatva azt “újra tanítjuk / huzalozzuk” az agyunkat. Hogyan? Megváltozik az emlék, megváltozik az eddig fix válaszreakció a hasonló eseményekre… és ezzel új szinapszisok alakulnak kis, új idegpályákkal.* Ez lehetséges, éppen erről szól Dr. Norman Doidge: A változó agy c. könyve (Park Könyvkiadó Kft. 2011). Az agy képlékeny, élő szerv, amely képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését: ez a neuroplaszticitás. Képesek a sérült agyterület feladatit átvenni agyunk más területei ill. az időskori “elbutulás” legjobb ellenszere az agyunk “újrahuzalozása”, aminek legjobb három módja különböző kutatások egyöntetű eredményei alapján: éneklés, táncolás és nyelvtanulás. – ez számomra a velős konklúziója Dr. Doidge könyvének.

Sokszor belekóstoltam a pszichológia témájába előadásokon, könyveken, cikkeken és tévéadásokon keresztül. Aztán ezzel párhuzamosan elindultam egy kicsit más irányba is, ami kicsit „más” elképzelésekkel és magyarázatokkal szolgál a tapasztalásainkra. Ezt hívhatjuk ezotériának vagy spiritualitásnak. És ami érdekes, hogy mind a két oldalon ugyanazt találtam, csak más szavakkal leírva. Balogh Béla: A végső valóság (Bioenergetic Kiadó Kft., 2001 – Hetedik Kiadás) c. könyvében is ezt a szemléletet követi az élet rendszerének bemutatására: egy tudományos és egy ezoterikus/spirituális szemléletű magyarázatot kapunk valóságunkról.

Én részben tudományos végzettségem révén nagyon fontosnak és érdekesnek tartom azokat az eredményeket, elméleteket, amit tudósaink (legyen az orvos, fizikus vagy kémikus) elérnek. Sajnos mostanra olyan mennyiségű az a tudományos információ, mellyel az emberiség rendelkezik, hogy képtelenség azt mind átlátni egy embernek. Ezért van az, hogy sokszor előnyben részesítem én is az olyan műveket, melyek sok, eltérő forrású vagy célú kutatás eredményét mutatják be egymás mellett. Már nem tudom felvázolni azt az utat, amit az elmúlt 20 évben bejártam, pedig úgy könnyebb lenne biztosan megérteni mindenkinek, hogy mi is az a ThetaHealing® technika és mire jó, mitől működik. Azért igyekszem kézzel foghatóvá tenni mindenki számára a módszert a következőkben.

Bonyolultnak tűnik? Pedig nem az. Vegyük például a hiedelmeket, (elő)feltételezéseket, hipotéziseket vagy előítéleteket. A tudomány meghatározása szerint a hiedelem olyan tudatbeli kép önmagunkról, a világról, annak működéséről, amelyet igaznak tartunk, noha nem igazoltunk (mert tanultuk, örököltünk vagy csupán egy-egy rosszkor elhangzott, rosszul megfogalmazott mondat), s mégis e szerint választjuk cselekedeteink eredményét és módját. Susan Forward: Mérgező szülők (Háttér Kiadó Kft., 2000) c. könyvével még az egyetem alatt találkoztam. Ebben vannak olyan gyakorlatok is, melyek olyan hiedelmek feltárására irányulnak, melyeket szüleinktől, környezetünktől „örököltünk”, tanultunk. Ezek nem mindegyike szolgálja már pillanatnyi életünket. Az ilyen korábban támogató, de most gátló hiedelmek, gondolatok tudatos feltárását és kigyomlálását is segíti a könyv – az én olvasatom szerint. Vannak olyan hiedelmeink, melyek létezéséről nem is tudunk, mert tudatalattinkban működnek. Ilyenek például a driverek. Itt egy rövid összefoglaló található (személyes kedvencem) arról, mik is ezek, hogyan működnek: sorskonyvnelkul.blog.hu/2010/10/04/nincs_kanal_8
Vagy a minap olvastam egy cikket egy pszichológiai témájú folyóiratban a Fireology tréningről. Itt önmagunk legyőzését tanulhatjuk meg olyan feladatok által, melyekről azt gondolnánk, nem hogy nem lehetségesek, de egyenesen lehetetlenek. Aztán láss csodát… Ma már a vízről is másként gondolkodnak a tudósok. Masaru Emoto vízkristályokkal folytatott kutatásai után itt az újabb felfedezés: a víznek kvantum tulajdonságai vannak: impressmagazin.hu/felfedeztek-a-viz-uj-kvantum-tulajdonsagait-olyan-mint-egy-hologram/

Miért ne lehetne lecserélni, kigyomlálni az olyan hiteket, előfeltételezéseket, amikre már nincs szükségünk? Erre több módszer is létezik. Pszichológus segítségével tudatosan is gyomlálhatunk: NLP terápiás irányzattal vagy hipnoterápiával. A képzelet, a fantázia eszközét használja a képi imaginációs szimbólum terápia (KIP terápia) vagy a hat lépéses történetmondás BASIC., PH irányzatai. Elmehetünk hipnoterapeutához is vagy részt vehetünk kognitív viselkedésterápián is.

Világunk sokkal több annál, mit érzékelni tudunk. Már bebizonyították, hogy van negyedik dimenzió.

Vannak ” csodák”, felfogás kérdése az egész. Illetve a kérdés az, hogy megengedüj-e magunknak? 😉

 

A ThetaHealing® technika hivatalos oldala, ahol minden tanfolyamot végzett konzulenst regisztrálnak: www.thetahealing.com/
Itt tudsz keresni konzulenseket világ szerte: www.thetahealing.com/search.html

A ThetaHealing® és a ThetaHealer® a THInK bejegyzett védjegyei a www.thetahealing.com webhelyen.

 

* Joachim Bauer: A testünk nem felejt – Kapcsolataink és életmódunk hatásai génjeink és idegrendszerünk működése – Ursus Libris, 2014

** az idézet forrása Vianna Stibal honlapján ThetaHealing® konzulensek(Practicioner) számára meagott definíciója a technikáról.

 

 

Hasznos linkek:

A ThetaHealing® technika hivatalos magyarországi képviselője, Nagy Szilvia is elmondja egy 8 perces videóban, mire is jó ez a módszer, kinek is jó és hogyan is működik: www.youtube.com/watch?v=4grj-HRAYD8

Bővebben: www.youtube.com/watch?v=Mb0SN0yyfV0

A hiedelmekről bővebben olvashat még itt: pszichologuskereso.hu/blog/maradj-otthon-hiedelmek-es-onszabotazs-0)

A Fireology tréningről szóló cikk rövid, online változata: noklapja.nlcafe.hu/test-es-lelek/2016/06/16/mire-jo-a-fireology-trening/ )

Pszichológiai irányzatokról, melyek a képzeletet használják lelki problémáink megoldásához itt olvashat bővebben:

www.mipszi.hu/cikk/110210-titokzatos-testi-tunetek-3

semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/betegellatas-es-szakmai-profilok/pszichoterapiak/kognitiv-viselkedesterapia/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely a módszer hosszan tartó használatán alapul. Jómagam a technikát magamon 2016. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.