Bach-virágeszenciák a mindennapokban

Nagyon sok esetben érdemes Bach-virágeszenciákhoz folyamodnunk a mindennapi életünk során. Saját, több éves tapasztalatom alapján mondom, hogy az eszenciák nagyon sok, apró vagy nagyobb stressztől szabadított meg engem. A stressz nagyon káros hatással van szervezetünkre, rombolja immunrendszerünk hatékonyságát. (Bővebb információt erről a neuroendokrin rendszer működését tanulmányozva találunk illetve ajánlom Dr. Máté Gábor, A test lázadása c. könyvét.) Ha már van a kezünkben egy természetes módszer, miért ne próbáljuk ki?

Nézzük, mikor hívhatjuk segítségül az eszenciákat!

Egy banális példa, de mondjuk idegesít a szomszéd: “Állandóan bömbölteti a magnót és nem hagy minket aludni. Kidőlt a kerítése is hónapok óta, miért nem csináltatja meg? Hogy lehet ilyen gondozatlan, gazos a kertje! És ősszel a leveleket sem szedi össze, várja a szelet… És mindezzel minket idegesít, nekünk okoz gondot.” – zsörtölődünk. Na, ha így érzünk, akkor érdemes kipróbálnunk a Beech (Bükk) eszenciát. Az eszencia segítségével képesek leszünk önmagunkra figyelni és „leszállni” másokról: nem húzzuk fel magunkat olyan dolgon, ami közvetlenül nem is érint minket vagy nem vagyunk befolyással rá. Mert ugye a haragunk sokszor csak nekünk rossz, magunkat mérgezzük vele, a szomszéd meg él vígan… (a szomszédaink remélem, nem veszik magukra ezt a bekezdést! ? A Bükk eszenciát szedve azt tapasztaltam, hogy csökkentette a feszültséget és lebontotta azokat az előítéleteket, melyek hátráltatták az emberi kapcsolataim kibontakozást.

Másik példa a költözés. Ki ne esett volna már túl ezen? Aki nem az újdonsült párjához cuccol, hanem gyerkőccel, kutyával és hörcsöggel költözik…. na az megérti, miért mondják sokan: „Én bizony itt fogok meghalni, nem költözöm még egyszer!” Vagy itt az építkezés témája! Na, talán itt nincs is másmilyen mondat, mint hogy „Soha többet!”. Én is átéltem: sok a feladat, megterhelő testileg és idegileg is. A változás sokszor hoz rengeteg új dolgot és hasznos tapasztalatokat is (pár év múlva én is így gondolom, csak akkor, az építkezés közepette ez lehetetlennek tűnt…). Szóval, ha szenvedsz a változástól (költözés, építkezés – ó igen, ezt átéltem, új munkahely, új kolléga stb.), akkor a Walnut (Dió) eszenciát érdemes kipróbálni! Ez az eszencia az egyik legtöbbet használt eszencia a 38 eszenciát tartalmazó rendszerből. A Dió segített számomra az új helyzetet könnyebben elfogadni, meglátni benne a lehetőségeket, miközben védelmet adott a külső hatásoktól.

Harag, düh olyan érzések, amikkel szintén nap mint nap találkozhatunk. Oka (na, nem ismeretlen ?): dugó, időhiány, vita, esetleg szakértelem hiányával szembesülünk… Amikor dühösek vagyunk valakire vagy valamire, akkor gondoljunk a Holly (Magyal) eszenciára. Én bizony előkaptam, amikor egy szakembert épp készültem hívni egy mondjuk úgy, vitás ügy miatt. Persze csak én gondoltam, hogy lenne más megoldás is, szerinte csak egy üdvözítő út volt: az övé – gondolom, sejtetted ?. No, mielőtt felhívtam, kidühöngtem magam. De nem éreztem, hogy a haragom elszállt volna teljesen, így hogy a telefonhívás sikeres legyen (ne pedig kiabálós), Holly (Magyal) eszenciát csepegtettem magamnak 2 dl vízbe, iszogattam és vártam. Mire elkortyolgattam a vizet az eszenciával, megnyugodtam. Magam is meglepődtem! Elszállt a mérgem és már egy konstruktív beszélgetést tudtam lefolytatni az adott szakemberrel. Próbáld ki!

Van, hogy nem tudunk elengedi egy napi eseményt vagy egyszerűen azon kattog az agyunk, hogy mi mindent kéne még csinálnunk. Ha folyton azon jár az eszünk, hogy a megbeszélésen ezt és ezt kellett volna mondani inkább vagy hogy a felelésnél másként kellett volna csinálni, akkor gondoljunk a White chestnut (Fehér virágú vadgesztenye) eszenciára! Ez nekem mindig segít kikapcsolni és megállítani a sehova sem vezető gondoltai köröket. Nincs több „újra tervezés” és a fejet megfájdító, hiába való agyalás. A fecsegő elmém elcsitul a White chestnut bach-virágeszencia hatására, hogy pihenhessek és csak annyit foglalkozzak egy-egy dologgal, amennyit az „megér”, majd engedjem el…

És az utolsó példám nem egy hétköznapi eset, de nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani a gyász folyamatában a Bach-virágeszenciák. Képesek voltak enyhíteni a szinte kibírhatatlan lelki fájdalmamat, az elviselhetőség határára szorítani ezt a szörnyű érzést. Mikor már nem láttam kiutat és eljutottam a teljesítő képességem határára, akkor a Sweet chestnut (Szelídgesztenye) eszencia enyhítette azt a szörnyű árt, amit egy szeretett családtag elvesztése okozott.

Természetesen egy-egy élethelyzetben egyszerre több eszencia is a segítségünkre lehet. Ilyenkor érdemes keveréküveget készíteni. Ha felkeltettem érdeklődésed, keress meg bátran vagy kövess a Facebook oldalamon, ahol az egyes eszenciákról írok!

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A Bach Centre által vizsgáztatott és regisztrált konzulense vagyok az eredeti Bach-virágeszenciák rendszerének: BFRP (Bach Flower Remedy Practicioner).

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.