Gyerekek és a Bach-virágeszenciák

A Bach-virágeszenciákat használhatjuk felnőtteknél és gyerekeknél is. Nem is tudom, mit kezdtem régen azokkal a problémákkal, amiket ma sokkal ügyesebben oldok meg az eszenciák segítségével! Íme egy kis csokor abból, hogy mire is jók a Bach-virágeszenciák saját tapasztalataim alapján!

KISGYERMEKKOR

Képzeljük csak el, milyen a védett és puha, meleg anyaméhből megérkezni a világra, ami hideg, zajos és vakítóan világos. Nagyon más, mint lebegni a magzatvízben, ahol mindent megkapunk a köldökzsinóron keresztül. Mekkora változás! És az élet csupa változás lesz később is, hiszen rohamléptekkel fejlődnek a gyerekek: ami egyik nap kunszt, az másnap már a múlt. Nekünk felnőtteknek is nehéz ezt a tempót követnünk – főleg, ha már elindul a kismanó. Jönnek a fogacskák, fejlődnek az izmok, rengeteg dolog történik egy-egy nap. Sok a változás a gyerkőc életében is, ami megviselheti őket és kihathat alvási ciklusaikra is. Ilyenkor jött jól például nekem a Walnut (Dió) Bach-virágeszencia, mely segítette a gyermekeimet, hogy ne viselje meg őket a változás. Védelmet nyújtott számukra a külső hatásoktól is, amikor azok már túl sok ingert jelentenének a gyerekeknek.

Sokszor megtapasztaltam anyaként, hogy mire azt hittem, kialakultak az alvási ciklusok, azonnal változni kezdenek, és már nem tudnak elaludni akkor a gyerekeim, amikor szoktak, csak hosszas nyűgösködés után. És már nem is aludtak annyit: eddig be tudtam fejezni a rendrakást vagy mosogatást a délutáni alvás alatt, most meg alig kezdek neki, már megint felébrednek… És ez kihatott a gyerekek ébrenlétére is (hát még az enyémre! 😉): nyűgösebbek és sírósabbak voltak – és lassan én is. De találtam megoldást: Olive (Olajfa) Bach-virágeszencia! Ezen eszencia egyik tulajdonsága tapasztalatom szerint (és sokszor használtam, volt alkalmam megtapasztalni) , hogy ha fáradt a szervezetem, az eszencia segített elaludnom és a gyermekeimnek is – hogy ne este tízig ugráljanak a gyerek az ágyon, hogy fáradt agytekervényeiket oxigénhez juttassák alvás helyett. Az alvási ciklusuk mélyebb lett az eszencia használata során, így az ébrenlétek is intenzívebbek lehettek. A gyerkőcök is jobban érezték magukat, ha kipihentek voltak – hát még én, ha nincs a szokásos nyűgösködés és túlélési üzemmód 😊. És ha végre elaludtak, akkor én is használtam az Olive Bach-virágeszenciát, mert be kellett hozni a sok lemaradást! Kit érdekel a sok mosatlan vagy a kupi – majd ha kipihenhettem magamat, jobban ment minden!

Olive eszencia - Bach

Ha pihentebbek vagyunk, akkor jobban bírni a kisgyermekkor mumusát is, a hisztit! Mert ha a gyerek rákezdi, akkor pont akkor, pont ott, pont azon a hangszínen, amitől rekord gyorsasággal csupaszodnak le az idegszálaink és merednek az égnek. Ilyenkor jött jól számomra a Cherry Plum (Cseresznyeszilva) Bach-virágeszencia (amit a Rescue® termékekben is megtalálható), mely segít lenyugodni, mielőtt:
1. én is olyat teszek, amit később megbánnék,
2. a gyerkőc is lenyugodott, mielőtt teljesen kikészítette magát – általában olyan kardinális kérdésen, hogy a kedvenc pohara miért nincs elmosva, mert ő bizony másból nem iszik…

ÓVODÁS KOR

Ez is elérkezett… van aki felsóhajt és van, akinek a könnyei potyognak. Már ez sem egy egyszerű helyzet és még nem is beszéltünk arról, hogy mit szól ehhez a delikvens, mármint a gyerkőc! Ahogy a dal is mondja: “…van aki higgad és akad aki tombol…”. Minden esetre van tippem, amit én magam is kipróbáltam 😉.

Nehezen engedtem el a gyerkőc kezét. Féltem, hogy mi lesz vele, hogy fogja ezt viselni. Ebben az aggódós hangulatomban segített a Red chestnut (Vörös vadgesztenye) Bach-virágeszencia. Most is sokszor szedem, ha úgy érzem, nem bírom tovább az aggódást. Az eszencia segít számomra, hogy visszaszerezzem a kontrollt félelmeim felett és ismét képes legyek megbízni a gyerkőcökben. Ez nem csak nekem jobb, de a manók is megérzik, hogy már nem parázom és bennük is csökkent a szorongás.

Ha a kényszer szülte az oviba menetelt és lelkiismeret-furdalásom volt, akkor vettem elő a Pine (Erdei fenyő) Bach-virágeszencia. Számtalanszor segített megbocsájtani önmagamnak és oldotta a bűntudatomat.

Ha a gyermeknek szeretnénk segíteni a beszoktatás (már ha van egyáltalán) során, akkor is több lehetőségünk van tapasztalatom alapján. Megint itt van a Walnut (Dió) Bach-virágeszencia, mely segített a gyerkőceimnek a változást a helyén kezelni, hogy az ne viselje meg őket és könnyebben tudjanak alkalmazkodni a megváltozott élethelyzethez – és ezt minden alkalommal elképedve tapasztaltam, ha használtuk az eszenciát. Persze ezt az eszenciát én is szedtem, ha nehéz volt feldolgoznom az új helyzetet, és számomra is szenvedést okozott…

Ha a gyerkőc haza szeretne inkább menni, mert otthon jobb volt – mondjuk igaza van, ki ne maradna otthon a napi nyolc óra robot helyett…. és ez sajnos többször elő is fordult nálunk, akkor ismét a Bach-virág cseppekhez nyúltam. Ha honvágyuk volt, akkor Honeysuckle (Jerikói lonc) Bach-virágeszencia adtam nekik, mely segített, hogy a múlt emlékeit a gyerekek elengedjék és a jelenre koncentrálhassanak: sok másik kisgyerek és egy csomó játék volt körülöttük, ami segített nekik a kezdeti időszakot „túlélni”, míg jöttem értük.

És ha dühöng a gyermek, lázad – mert ez elég hamar, jóval a tinédzser kor előtt eljött -, akkor vettem elő a Holly (Magyal) Bach-virágeszencia! Oldotta a haragot, dühöt és a testvérféltékenységet is csökkentette… nagyon érezhető volt a hatása és a mai napig nem röstellem használni, ha felüti a harc a fejét az autóban vagy az étkezőasztal mellett😉! Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én akkor is betettem a poharamba az eszenciát, amikor a kedves „mester embereket” szerettem volna máshol látni…

És ha este kilenckor még kergetni kellett a lurkót, hogy menjen má’ fürdeni és fél órán át meséltetett, hogy ne kelljen még elaludni… na akkor adtam nekik az Olive (Olajfa) Bach-virágeszenciát. Ahogy korábban is írtam, segített elaludni a manóknak, ha a szervezetük elfáradt és így reggel sem lett olyan rohanós a nap, mert kipihentebben ébredtek.

Az alvásról jut eszembe: rémálmok. Én is nem egyszer találkoztam velük a gyerekeknél (is). Kiváló segítség volt ilyenkor mindig az Aspen (Rezgőnyár) Bach-virágeszencia! Mondogathattam, hogy „Így van, nincs mumus, nem léteznek szörnyek…”, vajmi keveset ért. Sokkal jobb volt, amikor ezt az eszenciát adtam nekik: a rémálmok hamarosan maguktól megszűntek!

Az óvodai beszoktatáskor és az iskola (újra)kezdéskor hasznos eszenciákról itt olvashatod írásomat, mely saját tapasztalataimon alapul.

ISKOLÁS KOR

De jó, már nem alszik délután, este nem kell nádpálcával rohangálni utána, hogy feküdjön már le – gondoltam én, amikor iskolába mentek a gyerekeim! Ez tuti pozitívum! De sajnos sok nehézség is belépett az életünkbe a sulikezdéssel.

Néha megviseli őket a régi barátok elvesztése vagy a teljesítmény kényszer, a rivalizálás, később az érdemjegyek stb. Ilyenkor is a  Bach-virágeszenciákat hívtam segítségül!

Ha félt a gyerkőc konkrét dolgoktól (tanár bácsi, valamilyen tanóra, dolgozat vagy esetleg osztálytárs stb.), akkor segített nekünk a Mimulus (Bohócvirág) Bach-virágeszencia. Oldotta a konkrét félelmet (akár a víztől is), illetve akkor is segített, ha a gyerkőc szégyenlős volt, bátortalan vagy lámpalázzal küzdött, ha nyilvánosan meg kellett szólalnia.

Mimulus - Bach

Az egyik gyermekem olyan típus, aki nagyon csalódik, ha egy dolgozata vagy felelés rosszabbul sikerül. Teljesen elkenődik és egy ideig nem is akar tanulni, mert értelmetlennek látja a sok erőfeszítést. Ekkor vettem elő a Gentian (Tárnics) Bach-virágeszenciát, mely segített újra “felállni” a kudarcélmény után és pozitív gondolkodásra ösztönözte a gyerkőcöt. Ismét megtalálta a gyermek a hitét abban, hogy menni fog neki az akadályok legyőzése. Valóban sokat segített az eszencia!

Ha a gyerkőc önbizalma nem (volt) elég erős, akkor segített (és a mai napig használom ezt az eszenciát és nem csak a gyerekeim esetében 😉) a Larch (Vörösfenyő) Bach-virágeszencia, hogy megtalálja magában az „oroszlánt”, ahogy egy kisgyerek fogalmazott. Ha nem mertek nekikezdeni dolgoknak (pl. rajznak vagy testmozgásnak), mert az nekik úgysem sikerül, akkor megpróbáltam a Larch eszenciát, hogy helyre álljon a gyerkőc önbizalma és merjen hinni önmagában. És működött!

Az egyik gyermekem olyan, akik szeret álmodozni, ábrándozni, ami a koncentráció csökkenésével is járhat (hisz oszlik a figyelem: belső világ és külvilág harcol a figyelemért és nálunk a fantázia győzött sokszor 😉). Neki nyújtott segítséget sokszor a Clematis (Erdei iszalag) Bach-virágeszencia, mely segített az itt és mostra koncentrálni a jövő és az álmok világa helyett – ami bár fontos, csak az iskolában előnyösebb, ha figyelnek arra, ami az órán elhangzik 😊. A mai napig sokszor kerül elő az eszencia, ha a tanulás során már nehezen koncentrálnak a tananyagra.

És a jolly joker a Rescue® keverék, mely öt eszenciát tartalmaz és ha más nincs kéznél, akkor csepegtek négy cseppet a gyerkőc kulacsába (ha nagyobb a kulacs, akkor kétszer négyet) aznap, amikor például dolgozatot írnak vagy felelni fognak. Mivel folyamatosan a kulacsukból iszogatják a vizet, érezhetően segített oldani a feszültséget, növelte a koncentrációt és összeszedni a gondolataikat. Ezt az érdemjegyekből és beszámolóikból is tudom, amit saját tapasztalataikról tettek a “cseppekkel” kapcsolatban.

A ma Angliában működő, Bach doktor örökségét gondozó alapítvány (The Bach Centre) angol nyelven workshopot hirdet 2020. áprilisában a Bach-virágeszenciák gyerekeknél történő alkalmazásáról – itt olvashatsz erről részleteket.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem is gyógyítanak. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban Eü. tv.) hatálya alá tartozó kovencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. A konzultációk semmilyen formában nem helyettesítik a betegségek orvosi diagnosztizálását és kezelését, nem céljuk sem a betegség megelőzése, sem a gyógyulás támogatása. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére és nem alkalmazom őket az Eü törvényben maghatározott céllal.