Bach-virágeszenciák ha ironikus, cinikus, kritikus, nyers, gúnyos vagy szarkasztikus vagy


Van, hogy olyan lelkiállapotba kerülünk, hogy már nem sok vidámság marad az életünkben, inkább a feszültség, a kritikai él vagy akár a bántó szándék marad bennünk fölényben. Ennek sok oka lehet (túlzott stressz, kimerültség, lelki elhanyagoltság, önbizalomhiány, kudarc, elismerés hiánya stb.).
Mit tehetünk ilyenkor első lépésként? Bach-virágeszenciát is választhatunk, ami segíthet – az egyébként egészséges emberi-érzelmi hullámvölgyön felülkerekedni. Persze az érzelmi állapot okának feltárása szerintem nem maradhat el, ha valóban változást szeretnénk az életünkben, de addig is ha valahol meg akarjuk fogni a dolgot, próbáljuk ki az eszenciákat!

Most azokat vettem sorra, amelyek az irónia, szarkazmus vagy cinikusság kapcsán jutottak eszembe. Hogy mi a különbség ezek fogalmak között, azt érdekes lehet tisztázni. Mindhárom esetben nyers, szókimondó, sőt, egyenesen bántó megfogalmazásokról beszélhetünk.

🙃 Irónia:

 • Az irónia olyan közlésmód, amelyet nem szabad szó szerint értenünk. A közlő nem a saját véleményét mondja, hanem annak az ellenkezőjét, vagy másvalakiét, anélkül, hogy ezt jelezné.
  Az irónia által keltett gúnyos hatás általában szelíd és jóindulatú.
 • Eszköze lehet a szokásostól eltérő kontextus (szövegösszefüggés), kiejtés vagy más, akár nem verbális gesztus is, pl.: egy bizonyos tartalmat más hanghordozással közlünk, tehát a tartalmat felülírja a közlés módja.
  Írásban gyakran idézőjel használatával valósul meg.
 • Például: Megköszöntem a “figyelmes” fogadtatást.
 • Az irónia szó ógörög eredetű, „színlelt szerénykedés, tettetés, kertelés, tudatlanságot színlelő kérdezgetés” jelentésű.

😈 Szarkazmus:

 • A szarkazmust gyakran összekeverik az iróniával. Az irónia azt jelenti, hogy a szöveg szó szerinti értelme és a tényleges, a beszélő szándéka szerinti értelme ellentétes; a szarkazmus pedig azt, hogy a beszélő szándéka valakinek vagy valaminek a gúnyolása, mely vicctől, humortól mentesen. A szarkazmus epés, bántó, maró gúny. Nem fedi el a humort, hiszen a szarkasztikus személy egyetlen célja nem más, mint valakinek, vagy valaminek a kigúnyolása, hogy nevetségessé tegyen vagy megbántson valakit.
 • A szarkazmust, mivel jellemzően a hanghordozásra támaszkodik, gyakran nehéz észrevenni az írott szövegben, és így rendszeresen félreértik.
 • Példa a szarkazmusra a “Feleségül ne vegyelek?” kérdés, amivel rendszerint arra céloznak, hogy valaki túlságosan nagy, nehezen megvalósítható dolgot kér, vagy a “Te melyik bolygóról jöttél?”, ami arra utal, hogy valaki egyáltalán nincs képben a dolgokkal.
 • A szarkazmus szintén görög eredetű szó, a szarx (hús) szóból eredeztethető, majd ebből keletkezett a szarkaszmosz (gúnyolódás), aminek konkrét jelentése: “húsába marni”.

• Ha azt vesszük észre, hogy túlzott kritikai éllel (be)szólunk, ha mindenről úgy érezzük, „ellenünk” van, személyesre vesszük és ezért támadunk vissza gúnyosan, érdemes kipróbálnunk a BEEH (BÜKK) eszenciát! Ha azt vesszük észre, hogy nagyon kritikusan vagyunk, arrogánsak, szubjektíven és nagyon szűk látókörűen ítélkezünk, akkor használjuk ezt az eszenciát! Az eszencia segíthet, hogy a szűk látókörű kritika toleranciává válhasson.

• Van olyan lelkiállapot, amikor a kelleténél jobban rátelepszünk szeretteinkre (vagy akár kollégákra), kotnyeleskedünk, felügyeljük a dolgokat, megjegyzéseket és javaslatokat teszünk – aztán már esetleg kritizálunk is –, amiket ha nem fogadnak el, rosszul esik nekünk. Ez ugyanaz a lelkiállapot a bach-virágok rendszerében, mint amikor „rivális” kollégák találkoznak, látszólag kedvesen üdvözölve egymást, de közben folyton azt mérlegelik, ki szebb, sikeresebb, népszerűbb stb. Ilyenkor jusson eszünkbe a CHICORY (MEZEI KATÁNG) eszencia! Az eszencia segíthet abban, hogy önzetlenül adhassunk, ne várjunk hálát.

Sértődékenység, tagadás, gyűlölet, fájdalmas megbántottság, irígység, kárörvendés – ezek jellemzőek a negatív HOLLY (MAGYAL) állapotra. Ha gyakran érezzük, hogy mindenki ellenünk van, ha lekicsinylünk másokat magunkban vagy leszóljuk őket, akkor próbáljuk ki ez az eszenciát! Segíthet feloldani a bennünk égő düh erejét, kialakulhat pozitív közösségi érzés és közelebb kerülhetünk a belső harmónia érzéséhez.

😒 Cinizmus:

 • Ha cinikus emberről van szó, a legtöbb embernek Doctor House biztosan eszébe jut, a cinizmus ugyanis a részvétet nem tanúsító viselkedés, a cinikus ember pedig gúnyos, közönyös és nem tiszteli az értékeket sem. Megvetés, leértékelés, megvető magatartás, a másik lenézése. Olyan gondolkodásmód vagy megnyilvánulás, amikor egy személy (vagy csoport) a másik személy (vagy csoport) értékeit, tetteit, tulajdonságait csalódottság, félelem vagy gonoszság miatt lealacsonyítja.
  A cinikusokat gyakran kiábrándultnak, hitevesztettnek gondolják, és a szót néha ebben az értelemben is használják.
 • Ha például valaki látja, hogy az egyik osztálytársa segít egy megtámadott másiknak, és ezt azzal kommentálja, hogy „na de majd nézd meg, hogy mit kér cserébe”, akkor cinikus megjegyzést tett.
  Ha valaki egy történést az emberek erényével, kedvességével magyaráz, a másik fél pedig csak mosolyog, akkor az illető arcán cinikus mosoly van, ami azt jelzi, hogy nem hisz ebben a magyarázatban.
 • Latinból ered a cinikus – cynicus szó, jelentése: cinikus, morgó, acsargó.

• Ha azt vesszük észre, hogy a körülmények áldozatának érezzük magunkat vagy becsapottnak, ha megkeserdettek vagyunk az élettel szemben, akkor a WILLOW (FŰZ) eszencia lehet a segítségünkre! Ha megpróbáljuk aláásni mások jó hangulatát vagy optimizmusát, ha gyakran vagyunk ünneprontók; amikor belső elégedetlenségből mérgező és szemrehányó gondolataink vannak és állapotunkért alapvetően a külvilág felelős, gondolkozzunk el ezen eszencia kipróbálásán! Az eszencia segíthet konstruktívan gondolkozni, kezünkbe venni a sorsunkat.

 

Több eszenciáról is lehetne írni a fenti témakör kapcsán, most csak a legmarkánsabbakat vettem számba. Sok-sok érzelmi árnyalata és oka lehet a fenti gúnyos vagy megkeseredett lelkiállapotoknak – ezeknek mind más eszencia felel meg. A bejegyzés célja csak a figyelem felkeltése volt, hogy a mindennapokban is tudnak segíteni a bach-virágeszenciák.
A fenti jellemzők fő forrása: Mechthild Scheffer: Az eredeti bach-virágterápia c. könyve, Gyógyforrás Kiadó, 2016 c. könyve ill a lexiq.hu honlap.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre
https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.
Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.
És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.
Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.