Hogyan működik a Bach-virágeszenciák rendszere és mi van, ha úgy érzem, nem hat megfelelően?


Amikor a Bach-virágeszenciák rendszerének alkalmazásába belekezdünk, érdemes tudnunk, hogy ezek nem gyógyszerek és nem csodaszerek. Nem fájdalomcsillapító vagy gyógynövény, hanem olyan eszköz, amely egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer.

A Bach-virágeszenciák lényege a doktor saját szavaival:

„A Bach-virágok által semmi olyan nem kerülhet belénk, ami eleve nem volt ott, csak bennünk ébred fel az öngyógyító erő, ami a negatív gondolatokat pozitív irányba tereli úgy, hogy közben meghagyja a tanulás lehetőségét, tehát nem elnyomja a problémát, hanem segítve a megértését, elfogadását és elengedését.”

– Dr. Edward Bach

Tehát:

  • a kedélyállapotunk nagyban befolyásolja testi jóllétünket is – erről több könyvben is olvashatunk, amik a nagyközönségnek íródtak orvosok által (pl: Máté Gábor: A test lázadása – Ismerd meg a stresszbetegségeket, Libri Könyvkiadó, 2011; Joachim Bauer: A testünk nem felejt – Kapcsolataink és életmódunk hatásai génjeink és idegrendszerünk működése, Ursus Libris Kiadó, 2018; Suzanne O’Sullivan: Rejtélyes betegségek – Hogyan okoz az elme testi tüneteket? , HVG Kiadó, 2017 stb.)
  • a Bach-virágeszenciák rendszere és tudatosságunk segítségével felelősséget vállalva önmagunkért, nem lenyomjuk a tüneteket (ezt nem is várhatjuk el, hogy szüntessék meg a fájdalmat, a cél nem lehet a fájldalom elnyomása), hanem annak a kedélyállapotnak a módosítása, amelynek tünete lehet a test jelzése is pl. fájdalom formájában.

Ezért érdemes e rendszert választóknak figyelniük önmagukat:

  • mi változik őbennük?
  • mi változik a hozzáállásukban emberekhez, helyzetekhez és eseményekhez?
  • mi változik a reakcióinkban?
  • milyen változások mennek végbe az érzelmeinkben?
  • mi változott a testünkben?

Változást szeretnénk, ezért választhatunk olyan önsegítő módszereket és eszközöket az orvosi kezelések és javallatok mellé, hogy elősegítsük a tartós változást éltünkben. De ha nem figyeljük, mi történik, akkor nem is tudunk visszajelzést adni, hol tartunk, mi az, ami működik és min lehetne javítani még.

 

Ha úgy érezzük, nem hatnak a Bach-virágeszenciák, gondolkozzunk el az alábbiakon:

  1. KEVÉS – nem napi minimum 4×4 cseppet alkalmaztunk, amit Bach doktor állapított meg (Dr. Edward Bach: Virágterápia – válogatott tanulmányok,Filosz-Humán Bt., Budapest 2006) , mint minimális napi adag.
  2. TAKARÉKOS – van, aki elteszi a cseppeket “rossz időkre”, nem használja el a teljes üveget. De ezek nem jolly jokerek, mint egy fájdalomcsillapító, nem univerzálisak. A keveréküveget egyedi esetre készítjük, csak egy embernek csak arra az élethelyzetre. Ha változik az élethelyzet, már valószínű, hogy más eszencia kombinációra lesz szükség.
  3. TÜRELEM – a változás lassú és fokozatos. Vannak, akiknél gyorsabb, másoknál kevésbé. Egy keveréküveg 2-3 hétre elegendő, alkalmazzuk, monitorozzuk magunkat és a reakciónak, változásokat és utána gondoljuk végig, segített-e és miben?
  4. HIÁNY – az is előfordulhat, hogy nem mondtuk el az összes vagy a fő problémánkat, nem voltunk őszinték önmagunkkal. Ha elfelejtünk érzéseket, tüneteket, reakciókat, akkor nem biztos, hogy azok változni fognak, hiszen az eszenciákat ezen tények ismeretében és nem hiányban érdemes kiválasztani.
  5. ELEMZÉS – vizsgáljuk meg, mi történt velünk az eszenciák alkalmazása óta azon problémák esetén, amikre kiválasztottuk őket – ha azóta jelentős változások voltak az életünkben, akkor ezt vegyük figyelembe (ezek nem álltak fenn a kiválasztáskor)! Változott-e viselkedésünk és reakciónk? Mi változik bennük? Mi változott a hozzáállásukban emberekhez, helyzetekhez és eseményekhez? Milyen változások mentek végbe az érzelmeinkben és közérzetünkben?

 

Én rendíthetetlenül hiszek a Bach-virágeszenciákban. Közel tíz éves ismerem és használom, nap mint nap. Érdemes tenni egy próbát! 😉

Ha tájékozódni szeretnél az eszenciák rendszeréről, a következő könyveket tudom javasolni:

“Szakirodalmat” csak olyat tudok javasolni, ami szerintem hiteles, ami valóban Dr. Bach eredeti tanait követi, nem keverve semmi ezotériát a dologba: ez Edward Bach doktor eredeti írásainak gyűjteménye, a filozófiája és az eszenciák lényege olvasható az összegyűjtött és lefordított írásokban röviden:
Az alkalmazást egy olyan tanfolyamon lehet és javaslom elsajátítani, amit olyan oktató tart, akit a a Dr. Edward Bach Alapítvány akkreditált, mely alapítvány Bach doktor munkájának tiszteletben tartása és fenntartása mellett kötelezte el magát arra, hogy Bach doktor kérésének megfelelően viszik tovább a munkásságát, fenntartják Bach doktor rendszerének egyszerűségét, teljességét valamint időtlenségét és terjesztjük az általa megalkotott virágeszencia rendszerről szóló üzenetét. Én is ilyen tanfolyamon tanultam és végeztem el mind a 3 szintű képzést, mely elérhető.
Kereskedelemben kapható olyan könyv, amit az alapítvány “jóvá hagyott”, egy van a hazai piacon ismereteim szerint – és ez konkrétumokat, használatban segítő leírásokat is tartalmaz:

 

Testünk betegsége nem más, mint lelkünk és szellemünk között kialakult diszharmónia végeredménye[1]

„…a tökéletes gyógyuláshoz nemcsak anyagi módszerek szükségesek – s ezek közül is mindig az ismert legjobbat kell választani -, hanem nekünk is teljes erőfeszítéssel kell az adott hiba kijavításán fáradoznunk.[2]

 

[1]Dr. Edward Bach: Gyógyítsd tenmagad, 1931. (Negyedik fejezet) – magyar fordításban megjelent: Dr. Edward Bach: Virágterápia válogatott tanulmányok, Filosz Kiadó, Budapest, 2006 – 152. oldal
[2]Dr. Edward Bach: Szabadítsd fel tenmagad, 1932. (Kilencedik fejezet) – magyar fordításban megjelent: Dr. Edward Bach: Virágterápia válogatott tanulmányok, Filosz Kiadó, Budapest, 2006 – 112. oldal

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.