Múlt és honvágy témaköre a Honeysuckle (Jerikói lonc) Bach-virág eszencián keresztül

Honeysuckle / Jerikói lonc eszencia

„Azoknak, akik a múltban, régen elveszett barátok, boldog pillanatok emlékeiben élnek, vagy be nem teljesült ábrándokat kergetnek, s nem hiszik el, hogy lehetnek még olyan boldogok, mint amilyenek a régi szép időkben voltak.” – Dr. Edward Bach így ír az általa megalkotott Honeysuckle (Jerikói lonc) eszenciáról 1936-ban
(Dr. Edward Bach: Virágterápia – válogatott tanulmányok,Filosz-Humán Bt., Budapest 2006, 36.o.)

 

Halottak napja. Virágba borulnak a temetők, mécsesek és emberek mindenhol. Csak azok nincsenek ott, akikre most emlékezünk. Gondolataink a múltba révednek szeretteinkhez, barátainkhoz és emlékeinkhez. Sajnáljuk az elmulasztott pillanatokat és lehetőségeket. Van, amit másként csinálnánk, ha még lehet… mert az idő kerekét visszaforgatni, nem tudjuk. Ilyenkor a múlt színesebbnek, intenzívebbnek és valóságosabbnak tűnhet számunkra, mint a jelen. Ebben a lelkiállapotban segíthet nekünk a Jerikói lonc, avagy a Honeysuckle Bach-virágeszencia.

De nem csak ilyenkor, halottak napján vagy egy szerettünk elvesztésekor lehet szükségünk erre az eszenciára. Azoknak a gyerekeknek is segít, akik szomorúak, ha a nagymamával maradnak (vagy honvágyuk van a nyaralás alatt): Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban lehetnek éppúgy, mint maga a nagymama is, amikor nosztalgiával gondol vissza arra a időre, amikor ő hatéves volt.

Aki gondolataiban a múltban él és nem a jelenben, az a jelen minden cselekedetével és gondolatával csak a múltat idézi fel, hogy visszatérjen abba a valóságba, ahogyan valaha volt- ez a Honeysuckle / Jerikói lonc eszencia lényege. Az eszencia pozitív hatása lehet az, hogy segít nekünk a múltból való tanulásban és visszaemlékezésben anélkül, hogy újra kellene élnünk azt. A lényeg, hogy a jelenbe fejlődhessünk és örömünket leljük jelenünkben, a mai napban. A Honeysuckle / Jerikói lonc nem arról szól, hogy felejtsük el az akkor történt eseményeket – legyen az megítélésünk szerint jó vagy rossz -, hanem az, hogy a múltunkat gyümölcsöző módon használhassuk fel, amely intenzívebb örömöt és tudatosságot hozhat a jelen pillanatba.

 

Összehasonlítás

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Walnut (Dió) – Ezek a Bach-virágeszenciák hasonlóak abban az értelemben, hogy mindkettő lehetséges pozitív hatásai a jelenre való összpontosításhoz kapcsolódnak. A különbség az, hogy a Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban egyáltalán nem próbálunk „itt és most” lenni: az agyunk a múltba és az emlékeinkbe van zárva, és hajlamosak vagyunk arra, hogy bennük ragadjunk. Walnut (Dió) állapotban – vagy amikor ezt az eszenciát érdemes választanunk az az, amikor – sokkal inkább „jelen vagyunk” abban, hogy megpróbálunk változtatni, előre lépni és alkalmazkodni (mi magunk is); ha a régi gondolkodási vagy cselekvési szokások vissza is tartanak minket.

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Clematis (Erdei iszalag) – Hasonló különbség van a Honeysuckle (Jerikói lonc) és a Clematis (Erdei iszalag) között. Mindkettő negatív állapotában nem vagyunk „jelen”. A különbség az, hogy a Clematis (Erdei iszalag) állapotban alternatív valóságokba repülünk (a “hogyan lehetett volna”) vagy a jövő fantáziáiba (milyen lehet a holnap). A Clematis (Erdei iszalag) állapotban nem a múltban vagyunk (nem azon töprengünk, mi volt); de a Honeysuckle (Jerikói lonc) állapotban igen.

Honeysuckle (Jerikói lonc) / Star of Bethlehem (Ernyős madártej) – Egy másik kedélyállapot, amely néha a múlt függvénye, a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) állapot. Ha a múltban valamilyen traumát vagy sokkot éltünk át, akkor érezhetjük, hogy az elmúlt történések továbbra is rezonálnak velünk a jelenben: befolyásolják jelenlegi kedélyállapotunkat. Bár a legfontosabb különbség az, hogy hol élünk. A múltban? – átmenni az eseményen, átélni azt, érezni, ahogyan akkor éreztük magunkat? – ez a Honeysuckle (Jerikói lonc).
Vagy a jelenben élünk, a mai napra összpontosítunk, de még mindig idegesek és zavartak vagyunk egy múltbeli trauma miatt? – ez a Star of Bethlehem (Ernyős madártej).

Természetesen ezek apró különbségek és ha mindkét állapot jelen van, akkor mindkét eszenciát belekeverhetjük keveréküvegünkbe, ha jónak látjuk.

Magának a bejegyzésnek és egyes bekezdéseinek forrása: The Bach Centre hírlevelének fordítása, 2018.07.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.
A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.
A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.