A gázlángozásról (fordítás)


Az alábbi cikket Gary M. Douglas a Access Consciousness™ alapítója ajánlotta. Fogadjátok szeretettel a fordítását tőlem, hátha mások számára is felismeréseket hoz.

A gázlángozás 11 jele egy kapcsolatban – Stephanie A. Sarkis Ph.D

A gázlángozás a hatalom megszerzésére használt manipulációs taktika – érzelmi bántalmazás. És túl jól működik.

FŐBB PONTOK

  • A “gaslighting / gázlángozás” kifejezés a “Gázláng” című filmből származik, amelyben egy férfi manipulálja feleségét, és azt gondolja, hogy a nő elveszti az eszét.
  • A gázlángozás az agymosás lassú formája, amely arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze a valóságát.
  • A tipikus gázlángozás technikái közé tartozik a bizonyítékok letagadása, a másokra való kivetítés és a nyilvánvaló hazugságok.

A gázlángozás egy olyan taktika, amelyben egy személy vagy szervezet, hogy nagyobb hatalmat szerezzen, megkérdőjelezi az áldozat valóságát. Sokkal jobban működik, mint gondolnád. Bárki lehet fogékony a gázlángozásra, ez a bántalmazók, diktátorok, nárcisztikusok és kultuszvezetők gyakori technikája. Lassú folyamat, így az áldozat nem veszi észre, mekkora agymosáson esett át. Például a Gázláng (1944) című filmben egy férfi annyira manipulálja a feleségét, hogy az azt hiszi, hogy eszét vesztette.

A könyvemben részletesen leírom, hogyan használják a gázlángozók általában a következő technikákat:

(Stephanie A. Sarkis Ph.D.: Gázlángozás: Ismerje fel a manipulatív és érzelmileg bántalmazó embereket – és szabaduljon meg címmel)

  1. Kirívó hazugságot mondanak.

Tudod, hogy ez egy nyílt hazugság. Mégis egyenes arccal mondják ezt a hazugságot. Miért tesik ezt ilyen nyilvánvalóan? Mert precedenst teremtenek. Ha egyszer egy hatalmas hazugságot mondanak neked, akkor nem leszel biztos abban, hogy igaz-e bármi, amit mondanak. A cél, hogy bizonytalanul és befolyásolhatóan tartson téged.

  1. Tagadják, hogy valaha is mondták volna azt, amire pedig van bizonyítékod.

Tudod, hogy azt mondták, hogy csinálnak valamit; tudod, hogy hallottad. De ők tagadják. Ez arra késztet téged, hogy megkérdőjelezd a valóságodat – talán soha nem is mondták ezt. És minél többet csinálják ezt, annál inkább megkérdőjelezed a saját valóságodat, és elkezded elfogadni az övékét.

  1. Fegyverként használják ellened azt, ami közel áll hozzád és kedves neked.

Tudják, hogy mennyire fontosak neked a gyerekeid, és azt tudják, mennyire fontos számodra az identitásod. Tehát ezek lehetnek az első dologok, amiket megtámadnak. Ha vannak gyerekeid, azt mondják neked, hogy nem kellett volna gyereket vállalnod. Azt fogják mondani, hogy értékes ember lehetnél, ha nem lenne ennyire hosszú a negatív tulajdonságaid listája. A lényed alapjait támadják meg.

  1. Ahogy telik az idő, egyre jobban kifárasztanak.

Ez az egyik legalattomosabb dolog a gázlángozással kapcsolatban, hogy fokozatosan, idővel történik. Egy kis hazugság itt, egy kis hazugság ott, olykor-olykor egy pofátlan megjegyzés… és aztán elkezd felpörögni. Még a legokosabb, leginkább öntudatos embereket is magával ragadhatja a gázlángozás – ennyire hatékony. Ez olyan, mint a “béka a lábosban” hasonlat: a hőt lassan tekerik fel, így a béka soha nem veszi észre, mi történik vele és megfőzik.

  1. A tetteik nem egyeznek a szavaikkal.

Amikor gázlángozó személlyel vagy szervezettel találkozol, inkább azt nézd, hogy mit csinál, és ne azt, hogy mit mond! Amit mondanak, az nem jelent semmit; ez csak beszéd. Az a kérdés, hogy mit csinálnak.

  1. Alkalmanként pozitív megerősítéseket dobnak be, hogy összezavarjanak.

Ez a személy vagy szervezet, aki lelkileg megcsonkít téged, és azt mondja, hogy értéktelen vagy, most megdicsér valamiért, amit tettél. Ez további nyugtalanságérzetet ad. Azt gondolod: “Nos, talán nem is olyan rosszak.” De igen. Ez csak egy gondosan kiszámított kísérlet arra, hogy bizonytalanságban tartson – és ismét megkérdőjelezd a valóságodat. Nézd meg azt is, miért dicsért meg: valószínűleg ez a gázlángozó érdekeit szolgálta…

  1. Tudják, hogy a zavarodottság gyengíti az embereket.

A gázlángozók tudják, hogy az emberek szeretik a stabilitást és ami normális. Céljuk, hogy ezt gyökerestül kitépjék, és állandóan mindent megkérdőjelezzenek. Az emberek természetes hajlama az, hogy azokra a személyekre vagy szervezetre figyelnek, akik segítenek stabilabbnak érezni magukat – és ezek pont gázlángozók.

  1. Vetítenek, hazudnak.

Ők a drogfogyasztók vagy csalók, mégis folyamatosan téged vádolnak ezzel. Ez olyan gyakran történik, hogy védekezésbe kell menned, ami elvonja a figyelmed a gázlángozó viselkedésétől.

  1. Megpróbálják ellened hangolni az embereket.

A gázlángozók mesterei a manipulációnak, és megtalálják azokat az embereket, akikről tudják, hogy őket fogják támogatni, bármi is történjék, és ezeket az embereket ellened használják fel. Ilyen megjegyzéseket tesznek például: “Ő tudja, hogy nincs igazad” vagy “Tudja, hogy te is haszontalan vagy.” Ne feledd, ez nem jelenti azt, hogy ezek az emberek valóban ezt mondták! A gázlángozó egy notórius hazudozó. Amikor a gázlángozó ezt a taktikát alkalmazza, ettől úgy érzed, hogy nem tudod, kiben bízz vagy kihez fordulhatsz bizalommal – és ez egyenesen a gázlángozóhoz terel vissza téged. És pontosan ezt akarják: az elszigeteltséged nagyobb irányítást biztosít számukra.

  1. Azt mondják neked vagy másoknak, hogy őrült vagy.

Ez a gázlángozó egyik leghatékonyabb eszköze. A gázlángozó tudja, ha mások megkérdőjelezik a józan eszed, akkor nem fogják elhinni azt, ha azt mondod nekik, hogy a gázlángozó személy sértő vagy ellenőrizhetetlen. Ez egy mesteri technika.

  1. Azt mondják neked, hogy mindenki más hazudik.

Azzal, hogy azt mondják neked, hogy mindenki más (a családod, a média stb.) hazug, ez ismét megkérdőjelezik a valóságodat. Soha nem ismertél olyan vakmerő embert, aki ezt meg merné tenni (hogy azt hazudja, hogy mindenki más hazudik), szóval biztos igazat mond, nem? Nem. Ez egy manipulációs technika. Ez arra készteti az embereket, hogy a gázlángozóhpz forduljanak a „helyes” információkért – amik egyáltalán nem helyes információk.

 

Minél jobban ismered ezeket a technikákat, annál gyorsabban azonosíthatod őket, és elkerülheted, hogy a gázlángozó csapdájába ess.”

(További információért lásd a szerző további angol nyelvű cikkét: Tudják-e a gázgyújtók, hogy mit csinálnak?

FŐBB PONTOK a köv. cikkből:

  • Vannak, akik gázlángozók másokkal, akik tisztában vannak tetteikkel, és még javítani is szeretnék technikáikat.
  • Az a gázlángozók, aki nincs tisztában a tetteivel, fenntartja a viselkedését, mert minden alkalommal valamiféle számára jutalmat kap vagy előnyhöz jut általa.
  • A gyermekkori élmények, az irányítás vágya vagy a személyiségzavar gyakori okok, amelyek miatt az ember gázlángozhat másokkal.”

A cikk fordítása nem az Access Consciousness™ hivatalos fordítása, hanem az enyém. Célom, hogy akiknek problémát okoz az angol nyelv, ők is elolvashassák.

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely a különböző önismereti,  önsegítő és más módszerek több, mint 22 éve tartó használatán alapul.
A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.