Alvásodat segíthetik a Bach-virágeszenciák is + tippek


Amikor nem alszunk jól, az rányomhatja bélyegét a nappalainkra is. Ha csak átmenti zavarról van szó, próbálkozhatsz Bach-virágeszenciákkal is, ahogyan én is tettem és az alábbiakban összefoglalom, mely eszenciák használatakor mit tapasztaltam.

Olive (Oliva) – a kimerültségre, ami a fizikai megterhelés után lép fel vagy akár mentális kifáradáskor is segíthet. Jobb lehet saját tapasztalatom szerint, mint a kávé. Az eszencia olyan intelligensen működik (már vagy százszor tapasztaltam), hogy ha dolgom van, segít tartani a tempót és teljesíteni. Ám ha a szervezet már kimerülőben van, az első adandó alkalommal, amikor megtehettem, segített elaludni, még ha ez 5 perc is volt a buszon vagy a kanapén, de segített, hogy erőre kapjak. Ez a kis alvás nem tette tönkre az esti elalvást sem. Az eszencia saját tapasztalatom szerint az ébrenlétet intenzívebbé teheti, az alvást segít mélyebbé tenni tapasztalatom szerint. Én imádom!

És nem csak nekünk segíthet, de tapasztalatom szerint a gyerekeknek is. Ha fáradt a szervezetük, segíthet az eszencia elaludni – hogy ne este tízig ugráljon a gyerek az ágyon, hogy fáradt agytekervényeit oxigénhez juttassa – mert ugye aludt az oviban délután például vagy esős nap miatt egész nap csak a lakásban lehetett. Az alvási ciklus mélyebb és így pihentetőbb lehet az eszencia által nekik is, így az ébrenlétek is intenzívebbek lehetnek. A gyerkőc is jobban érzi magát, ha kipihent – hát még mi, ha nincs a szokásos nyűgösködés és túlélési üzemmód. 😊 Én sokszor használtam az eszenciát, mert bár aludtak az oviban, mégis a késői lefekvés (bár óraszámban kijött az alvásmennyiség) fáradt keléshez vezetett. Így napközben is adagoltuk kulacsból az eszenciát és így este hamarabb elaludtak maguktól a délutáni pihenő ellenére is és a reggeli ébredés is határozottan könnyebb volt!

De nem csak így segített nekünk az eszencia. Hasznos volt szellemi kimerültség esetén is, amikor viszgaidőszakban “agyilag” voltam fáradt vagy a karantén lelkileg viselte meg az embert, akkor is javított az alvásomon – nem is tudom, mihez kezdtem volna akkor nélküle!

Sokszor tapasztaltam, hogy május vége felé, amikor lassan a tanévnek is vége van – nem csak az iskolában, de az óvodában is – bizony fáradtak a gyerekek (és a pedagógusok is). Ilyenkor jött jól az Olive (Oliva) eszencia, hogy felöltse a szellemileg és fizikailag kimerült gyerekeimet. Ezt tapasztalatból mondom, mert a meleg vagy a jó idő ellenére is megbetegedtek sokszor év végére – a fáradtságtól, nem a baciktól 🙂
Én így cselekedtem: tegyünk 2 cseppet reggel a teába vagy kakaóba, majd 4 cseppet a kulacsába, amit napközben magával visz. Vacsihoz is mehet 2 csepp, majd lefekvés előtt egy ujjnyi vízbe 2 csepp, hogy mélyebben aludhasson – ezt érdemes a fogmosástól azért 10-20 perccel előbb vagy később adni. És működött! Nincs szünet előtti időszak, amikor elő nem venném ezt az eszenciát!

És van még egy csodás hatása számomra ennek az eszenciának: sajnos a (hasmenéses) fertőzés a felnőtteket sem kíméli olykor-olykor, erős hasi görcsökkel stb. Sajnos rettenetesen legyengíti a szervezetemet ez a fajta fertőzés. Amikor először jutott eszembe az eszencia erre a helyzetre, már egy hét is eltelt, mikor még mindig gyenge voltam. Mit lehet ilyenkor tenni, tanakodtam, amikor eszembe jutott, hogy az Olive (Oliva) eszencia erre is kiváló: segíthet a szervezetnek regenerálni önmagát! Hát persze, rögtön ki is próbáltam – mert hát a Bach-virágosnál ott vannak az eszenciák, eddig miért is nem jutott eszembe?! És láss csodát, estére már sokkal jobban lettem és másnap reggelre elmúlt a gyengeség minden tünete (ájulás érzet, erős izzadás, izomgyengeség, szapora szívverés)! – persze nem azt mondom, hogy ne menj orvoshoz, ez az én döntésem volt!

 

De vannak más eszenciák is, amiket már használtam saját alvásproblémáimra:

Hornbeam (Gyertyán) – az ember, ha negatív Hornbeam (Gyertyán) hangulatba kerül, nehezére esik elvégezni a teendőket, úgymond hétfő reggeli hangulatba kerül. Elfárad már a gondolattól is, hogy aznap mi mindent kell megcsinálnia, ezért magára húzza inkább a takarót még 5 percre vagy iszik még egy kávét… halogat. Folyton kibúvókat kereshetünk ilyenkor, ha egy feladatnak neki kellene kezdeni. De ez egészen odáig is fajulhat, hogy szellemi és fizikai fáradtságot érez, állandó energiahiánnyal küzd és fáradtabban ébred, mint ahogy elaludt így a mindennapi dolgok és feladatok is túl nehéznek tűnnek számára.

Személyes tapasztalatom, hogy az eszenciától a fej kitisztul és rálelhetünk a megfelelő egyensúlyra az aktivitás és passzivitás között. Nincs szükségünk több halogatásra, mert visszatérhet a munkában, életben való öröm és képesek leszünk ellazulni is a nekünk megfelelő arányban. Ismét lesz erőnk a mindennapok „darálójához”, nem halogatod a teendőket tovább, mert visz a lendület újra. Így az alvásunk is más minőségű lehet, ha a lelki “teher” nem nyomaszt tovább.

 

White chestnut (Fehérvirágú vadgesztenye) – ha azért nem tudunk aludni, mert nem tud leállni az elme, folyton gondolkozik, elmélkedik valami, agyal és tele van visszaérő gondolatokkal, amikor pedig épp aludni szeretnénk, segíthet ez az eszencia. Vagy egy másik vonatkozása az eszenciának: „Szállj le erről a témáról!” „Váltsunk témát!” „Kattanj már le erről a témáról!” Ismerős szófordulatok akkor, amikor nem tudunk elszakadni egy témától és folyton csak ezen „rugózunk”. Gondolataink folyton vissza-visszatérnek egy gondolat vagy esemény köré. Azt forgatjuk magunkban, hogy mit mondott a főnök, hogy halad az építkezés, milyen véleményt mondott a gyereke tanára a gyerkőc teljesítményéről vagy milyen szörnyűségről olvastunk éppen. Nem a sztori a lényeg, hanem az, hogy másra sem tudunk gondolni. Mit tehetünk ilyenkor? Megpróbálhatjuk szándékosan kiverni a fejünkből vagy elterelni a gondolatainkat. De mi van, ha nem sikerül? És nem is tudunk elalulni sem tőle…

Elménk lecsendesítésére lehet alkalmas a White Chestnut (Fehér virágú vadgesztenye) eszencia. Érdemes kipróbálni, számtalanszor használtam már és képedtem el gyors hatásán! Amikor a gondolatvonatot nem tudod megállítani, állandó a bla-bla a fejedben 🤪🥴🤯, gondolj erre az eszenciára és próbáld ki, hogy segít-e! nekem bevált, a gondolatvonat végre leállt!

 

Aspen (Rezgőnyár) – ha rossz, nyomasztó álmok miatt nem alszol jól vagy a gyerkőcnek vannak rémálmai, esetleg próbáljátok ki ezt az eszenciát. Mi is használtuk sokszor, nekünk bevált!  Amikor ezt az eszenciát adtam nekik a rémálmok hamarosan maguktól megszűntek!

 

Rock water (Forrásvíz) – azoknak javaslom, akik ragaszkodom az elalváshoz kapcsolódó nézeteikhez, szokásaikhoz: idő (el kellene aludnom, nem aludta 8 órát), az ágy milyensége, szellőztetés nélkül nem tud elaludni vagy csak sötétben stb. vagy ha a rituáléból, megszokásból kizökkentik, akkor már nem is alszik jól. Itt a hangsúly a mindig ugyanúgyon és ugyanakkoron van. Ha ez gondot okoz, akkor ez az eszencia tapasztalatom szerint segíthet rugalmasabban kezelni a korábban merev szokásokat. Hogy ne az határozza meg, hogy el tudunk-e aludni, hogy a takaró be van-e gyűrve a matrac alá vagy sem…🙂

Walnut (Dió) – és ha már új, szokatlan stb., akkor a Dió eszencia is segíthet az új helyzetekben: utazás, nagymamánál alvás – vagy ő jön hozzánk 🙂, buszon vagy kocsiban alvás, új ágyidőeltolódás stb. És sokszor használtam ezt az eszenciát, hogy az új helyzeteket könnyebben viseljük – akár mi felnőttek, akár a gyerekek, akár a vendég, aki hozzánk jön. A Rock water (Forrásvíz) eszenciával – ha azt érzed, ez is jól jönne -, próbáld ki! Nekünk határozottan bevált!

 

Rescue® – és a jól bevált általános “elsősegély” csepp. Amikor prompt szükségem van segítségre, és nincs egyedi eszencia vagy keveréküveg nálam, akkor ott van Bach doktor egyetlen előre összeállított, 5 eszenciát tartalmazó keveréke, a RESCUE® Remedy (Elsősegély csepp). Ez mindig segít lecsendesíteni az elménket és harmonizálni az érzéseinket (nekem és a gyerekeimnek is), hogy megnyugodjunk. A Rescue® gyakorlatilag számomra az érzelmi kiegyensúlyozottságot és a jó hangulat megőrzését és megteremtését szolgálja, sokszor segített a visszaalvásban is például: egy kis pohár víz az ágy mellett, benne 4 csepp Rescue® és ha nem megy az alvás, bele-bele kortyolgatok…

 

Alvásnál nem csak mennyiség számít, hanem a minőség is, hiszen alvásunk minősége befolyásolja ébrenlétünket. Problémák esetén a segítség a nappali fáradtság és alvási nehézségek esetén a napi rutinban és egészséges életmódban is keresendőek lehetnek – ami természetesen nem helyettesíti az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői vizsgálatot, tanácsadást vagy terápiát!

Ám addig is – egyeztetve a már megkezdett esetleges terápiák orvosaival és szakembereivel – íme pár tipp az alvásminőség javítására (ha problémád van ezzel), hátha megtalálod azt, ami a legjobban működik. A tippek forrása ez az angol cikk, melyet lefordítottam és pár saját tippel egészítettem ki: https://www.helpguide.org/articles/sleep/getting-better-sleep.htm

 

Tipp 1. a jobb alvásért: Támogasd a szervezet természetes ritmusát

Először próbálj szinkronba kerülni a szervezeted természetes alvás-ébrenlét ciklusával. Tapasztald ki, mi az, ami neked a legjobban beválik: korai fekvés vagy esetleg épp a későbbi? Korai kelés vagy esetleg a délutáni bóbiskolás?

Természetesen ehhez is idő kell, hogy a belső órád beálljon, adj magadnak időt e szokásrend kialakítására!

 • Próbálj meg elaludni és felkelni ugyanabban az időben minden nap.  Ez segít beállítani a szervezet belső óráját, és optimalizálja a minőségi alvás. Válassz egy időpontot a lefekvésre, amikor általában fáradtnak érzed magadat úgy, hogy nem forgolódsz az ágyban, hanem hamar elalszol. Ha kialudtad magadat, akkor természetesen, önmagadtól fogsz felébredni anélkül, hogy ébresztene az óra álmodból. Ha ébresztőórára van szükséged, akkor lehet, hogy érdemesebb lehet korábban lefeküdni.
 • Igyekezz tartani az alvásciklusodat hétvégén is. Minél jobban eltér a hétvégi / hétköznapi alvásrended, annál kellemetlenebb időeltolódás-szerű tünetek tapasztalhatsz – ez nem törvényszerű. Ha szeretnél bepótolni egy késő esti ébrenlétet, akkor esetleg választhatod a délutáni alvást a reggeli plusz alvás helyett – de ezt természetesen te fogod érezni, hogy megfelelő megoldás-e számodra. Ez lehetővé teszi, hogy pótold a kiesett alvást a természetes alvás-ébrenlét ritmus zavarása nélkül.
 • Szundikálás. A szundikálás egy jó módja annak, hogy pótoljuk olyan hiányzókieséseket az alvásunkból, mint a nehéz elalvás vagy éjjeli megébredés. Ám a hosszú szundikálás is ronthat hosszútávon a helyzeten, érdemes korlátoznod őket 15-20 percben a kora délutáni órákban.
 • Küzdelem vacsora a utáni álmossággal. Ha elkap álomkór vacsora után, ne ülj le a kanapéra, hanem inkább valami enyhén stimuláló tevékenységet válassz, mint például a mosogatás. Ha engedsz a álmosságnak, akkor elképzelhető, hogy felébredsz később az éjszaka, és nehezebben tudsz visszaaludni.

 

Tipp 2. a jobb alvásért: Irányítsd a fény

A melatonin egy természetes hormon, amely segít szabályozni az alvási-ébrenléti ciklusát. Az agy több melatonint termel, amikor sötét van (segít elaludni) és kevesebbet, ha fény vesz körül. Azonban a modern élet is megváltoztathatja a szervezet melatonin termelését és általa az alvás-ébrenlét ritmusát.

Napközben:

 • Élvezd a ragyogó napsütést reggel! Minél több időt tudsz a napon tölteni, annál jobb. Már a kávét vagy a reggelit is egy napos ablaknál érdemes elkölteni. A arcodat érő fény is segíthet felébredni.
 • Töltsön több időt a szabadban napközben! Legyenek szüneteid, melyeket kint, a napfényben töltesz! Esetleg végezz nyújtó gyakorlatokat, légző gyakorlatokat vagy csak séta a kutyával a nap folyamán, ha lehet.
 • Engedj annyi természetes fény bejutni otthonodba vagy munkaterületedre, amennyi csak lehetséges. Húzzuk el a függönyöket és fel a redőnyöket a nap folyamán, és megpróbálj meg minél közelebb enni napközben a természetes fényhez.
 • Ha szükséges, használj természetes fényt szimuláló fényforrásokat. Ez szimulálja a napfény és különösen hasznos lehet a rövid téli napokon.

Éjszaka:

 • Kerüld a világos képernyőt 1-2 órán belül a lefekvés előtt. A kék fény, amit a telefon, táblagép, számítógép vagy TV kibocsát, különösen zavaró lehet. Hatásainak minimalizálására alkalmas lehet az eszközök használatának csökkentése vagy kisebb képernyők használata, a fényerő szabályozása, vagy a fény-megváltoztató szoftverek, például a képernyőszűrés használata mobilon vagy tableten (olvasó mód).
 • Késő esti televíziózás kerülése. Nem csak tv vagy kijelző fénye lehet hatással a melatonin termelésre, de olyan műsorokat vagy tartalmakat nézhetünk, amik inkább felzaklatnak, mintsem lenyugtatnak. Sok más lehetőség van helyette a pihenésre, pl. próbáld ki a zenehallgatást vagy hangoskönyveket – sötétben.
 • Amikor itt az ideje aludni, győződj meg róla, hogy a szoba sötét. Használj tetszésed szerinti vastagságú sötétítőfüggönyt vagy árnyékolót, redőnyt, hogy blokkold az ablakokon beszűrődő fényt (amennyire neked komfortos), vagy kipróbálhatsz egy alvómaszkot is. Vedd figyelembe, hogy az elektronikai eszközök is bocsánatan ki fényt stad by módban vagy akár az ébresztő órád is.
 • Minimális fényt használj, ha felkelsz az éjszaka folyamán. Ha kell egy kis fényt, hogy biztonságosan mozogni tudj, használ halvány éjjeli fényt a folyosón vagy a fürdőszobában, esetleg egy kis zseblámpát. Ez megkönnyíti számodra, hogy könnyebben vissza tudj aludni.

 

Tipp 3. a jobb alvásért: Rendszeres testmozgás

A rendszeres sportolóknak általában jobban alszanak, és úgy érzik, kevésbé álmosak napközben. A rendszeres testmozgás is javíthat az álmatlanság tünetein, növelheti az időt, amit mélyalvásban töltesz.

 • A könnyű, mindössze 10 perces séta egy nap is javítja az alvás minőségét – szabadlevegőn.
 • Esetleg több hónapig is eltarthat, mire megtapasztalod a rendszeres testmozgás, alvást segítő hatását. Légy türelemmel!
 • Megpróbálkozhatsz napközben olyan keleti mozgásformákkal is, melyek segítik a testedben áramló energiák harmonizálását, mint a tai csi, csikung, waitankung csikung, jóga vagy a meridián torna. Ezeket se elalvás előtt végezd!

A testgyakorlás idejére vonatkozó tanácsok

A testmozgás felgyorsítja az anyagcserét, emeli a testhőmérsékletet, és serkenti a hormonok, mint például a kortizol termelését. Ez nem probléma, ha az edzés reggel vagy délután van, de ha túl közel van a lefekvéshez, ez zavarhatja az alvást. Persze vannak esti sportolók, akiknek kín a reggeli mozgás, de kísérletezz, mikor és milyen mozgás segíti és nem akadályozza az alvásodat! Általánosan elmondható, hogy:

 • Próbáld meg befejezni közepesen intenzív edzést legalább három órával lefekvés előtt.
 • Ha továbbra is tapasztalsz alvási nehézségeket, tedd az edzést még korábbra.
 • Relaxáló, kis hatású gyakorlatok, mint a jóga vagy a gyengéd nyújtással este segítheti az alvást.

 

Tipp 4. a jobb alvásért: Figyelj arra, hogy mit eszel és iszol

A nappali étkezési szokások szerepet játszanak az alvás minőségében is, különösen az egy órával lefekvés előtt elfogyasztott ételek esetében. Általános tanács, hogy:

 • Korlátozd a koffeint. A koffein okozhat alvási problémák akár 10-12 órán fogyasztása után is! Nézd meg, mikor van az az utolsó időpont, amikor a távé, tea vagy koffein tartalmú italok nem befolyásolják az alvásodat!
 • Kerüld a nagy étkezések éjjel. Próbáld ki, hogy a vacsoraidőt korábbra teszed, és kerüld a nehéz, energiában gazdag élelmiszerek két órával lefekvés előtt. Fűszeres vagy savas ételek okozhatnak gyomorproblémák és gyomorégés, ami szintén zavarhatja az alvásodat. Kísérletezz!
 • Kerüld az alkoholt lefekvés előtt. Bár az alkohol segítheti a kikapcsolódást, de zavarhatja az alvást ciklust.
 • Ne igyon túl sok folyadékot este. A napközben elmaradt folyadékot lehetőleg ne este próbáld pótolni, mert esetleg gyakori fürdőszoba kiruccanásokat eredményezhet egész éjjel.

Éjszakai snack “altatóként”

Egyeseknek egy könnyű snack lefekvés előtt segítheti az alvást. Másoknál a lefekvés előtti étkezés emésztési problémákat okozhat és nehezebben alszanak el vagy nyugtalanabbak éjszaka. Ha szükséged van egy esti snackre, próbáld meg ezeket:

 • Fél pulyka szendvics
 • Egy kis tál teljes kiőrlésű, alacsony cukortartalmú gabona
 • Granola tej vagy joghurt
 • Egy banán.

 

Tipp 5. a jobb alvásért: Nyugodj le és csendesítsd el a gondolataidat

A feszültség, aggodalom és harag, melyet napközben átélünk megakadályozhatja, hogy jól aludj.

 • Ha a szorongás vagy krónikus aggodalom uralják gondolataidat éjjel, tegyél meg mindent, hogy megtörd azt szokást, és az élet pozitív oldalát lásd. Még bárányokat számolni is jobb, mint aggódni lefekvéskor.
 • Ha feszült vagy a munka, a család, vagy az iskolai miatt, akkor szükség lehet segítségre a stressz kezelésében. Tanuld meg, hogyan lehet kezelni a stresszt hatékony módon, és fenntartani a nyugodt, pozitív szemléletet, hogy jobban tudj aludni éjszaka.
 • Minél több impulzus ér napközben, minél zsúfoltabb a napod, annál nehezebb lehet lassítani és kikapcsolódjon éjjel. A nap folyamán sokan túlterhelik az agyunkat az állandóan megszakított feladatokkal: hogy ellenőrizzék a telefont, e-maileket vagy a szociális médiát. Próbáld félretenni, csoportosítani meghatározott alkalmakra ezeket a dolgokat, és egy időben csak egy feladatra koncentrálni. Így estére az agy nem ahhoz lesz hozzászokva, hogy újabb stimulációt keressen, így képes lehetsz a lazításra.

Relaxációs technikák a jobb alvásért

Relaxációs technikák alkalmazása lefekvés előtt nagyszerű módja lehet annak, hogy leállítsd a „gondolatvonat” zakatolását és megnyugodjon az elméd, így készítve elő az alvást. Próbáld ki:

 • Mély légzés. Hunyd be a szemed, és mélyen, lassan lélegezz be az orrodon és fújd ki lassan a szádon. Minden lélegzetvétel legyen még mélyebb, mint az előző.
 • Progresszív izomlazítás. Kezdd a lábujjak, feszíts meg minden izmot olyan szorosan, ahogy csak lehet, majd teljesen lazítsd el. Végezd ezt el tested egészére a fejed búbjáig. Vagy fordítva a Silva-féle agykontroll alapgyakorlattal. Ez egyébként cd-n is megvásárolható, így nem internet függő, hogy hallgasd és nincsenek benne reklámok sem. 
 • Gondolatban járj be egy békés, nyugodt helyet. Csukd be a szemed, és képzelj el egy helyet, mely megnyugtató és békés.

 

A lefekvés rituálék segíthetnek ellazulni

A kisgyermekeknél is javasolják, hogy alakítsunk ki egy esti rituálét, melyet ha betartunk, megtanulja a gyermek, hogy alvás következik. Te is kialakíthatsz egy ilyet úgy, ahogy neked megfelelő. Csak ügyelj a sorrendre és egy idő után kondicionálódhatsz arra, hogy a rituálé sor végén el is tudj aludni könnyedén.

Létrehozhatsz egy “listát” is pihentető esti rituálékkal (ha nem tudsz elaludni), melyek segíthetnek lazítani elalvás előtt. Például:

 • Olvass könyvet vagy magazint lágy fény mellett,
 • Vegyél egy meleg fürdőt,
 • Hallgass lágy zenét vagy természeti hangokat (tenger, eső, delfinek stb.), esetleg meditációkat
 • Hallgass könyveket hangoskönyként,
 • egy csepp levendula illóolaj is segíthet, de ezzel vigyázz, mert az erős illat zavaró is lehet! Csak egy csepp valahová a szobába pl. egy szárított levendulás textilzacskóra (ha annak már nincs illata),
 • húzd be a függönyöket, hogy csak annyi fény jöjjön be, hogy ki tudj menni a mosdóba, ha kell

 

Tipp 6. a jobb alvásért: Javíts környezeteden, ahol alszol!

A békés esti rutin kialakítása és alkalmazása határozottan jelzi az agy számára, hogy itt az ideje, hogy lenyugodjon és engedje el a napi stresszt. Néha még kisebb változások a környezetben is nagy különbséget jelentenek az alvás minőségében.

Tartsd a szobát sötéten, hűvösen és csendesen

 • Igyekezz kizárni a zajokat. Ha nem tudod elkerülni vagy megszüntetni a zajt, amit a szomszédok, közlekedés, vagy más emberek a háztartásban keltenek, próbáld elfedni azt egy ventilátor vagy zene hangjával. Esetleg a füldugók is segíthetnek.
 • Tartsd a szobát hűvösebben. A legtöbb ember akkor alszik a legjobban, ha egy kissé hűvösebb a szoba (mintegy 22-18 °C – de ezt neked kell érezned, mi a komfortos számodra és ügyelj arra, hogy meg ne fázz!). Fontos a megfelelő szellőztetés is. Egy hálószoba ha túl meleg vagy túl hideg, az zavarhatja a minőségi alvást.
 • Győződj meg róla, hogy az ágy kényelmes. Az ágyad legyen kényelmes és elegendőan nagy. Ha gyakran ébredsz fájó derékkal vagy nyakkal, akkor lehet érdemes kísérletezni a különböző keménységi szintű matracokkal (most már nagyon sokféle kapható a piacon), párnákkal és ágynemű, huzat anyagokkal.
 • Az ágyat csak alvásra használd. Ha tévézel az ágyból vagy a számítógépet az ágyban használod, az agy összefüggésbe hozza a hálószobát ezen tevékenységekkel. Ha csak alvára használod, könnyebbé válhat az elalvás.

 

Tipp 7. a jobb alvásért: hogyan aludj vissza

Az normális, ha felébredsz egy rövid időre az éjszaka folyamán, de ha gondjaid vannak a visszaalvással, a következő tippek segíthetnek:

 • Nyugodj meg. Próbáld meg nem az sulykolni magadba, hogy képtelen vagy újra elaludni, mert az így kiváltott stressz csak arra ösztönzi a testedet, hogy ébren maradjon. Hogy nyugodt maradj, végezz légzőgyakorlatokat: vegyél egy mély lélegzetet, majd lélegezz lassan ki, miközben azt mondod vagy gondolatban mondod ki, hogy “Ó.” Vegyél még egy mély lélegzetet, és ismételd meg.
 • A pihenés a cél, nem az alvás. Ha nehezedre esik visszaaludni, próbálj meg egy relaxációs technikát, mint a vizualizáció, az akaratlagos izomlazítás, vagy a meditáció, amely lehet anélkül csinálni, hogy kikelj az ágyból. Annak ellenére, hogy ez nem helyettesíti az alvást, a pihenés is segít megfiatalítani a testet.
 • Csendes, nem élénkítő aktivitást válassz. Ha már ébren vagy több mint 15 perce, akkor ha kikelsz az ágyból csendes, ne élénkítő tevékenységet válassz, mint például könyv olvasása. Tartsa a fényeket halványan, ne használj erős világítást és képernyőt se, hogy jelezd a testednek, még nincs itt az ideje felébredni.
 • Aggódás és agyalás. Ha felébredsz éjjel és aggódsz valami miatt, készíts egy rövid feljegyzést papírra, és halaszd el így az aggódást a következő napra, amikor könnyebb lesz megoldani. Hasonlóképpen, ha egy jó ötlet tart ébren, jegyezd fel papírra, így jobban esik vissza aludni tudván, hogy holnap sokkal hatékonyabban megoldod, miután egy jót pihentél éjszaka.

A nem kielégítő alvás néhány nem mindennapi oka az Informeden megjelent cikk alapján lehet még:

 • Állat az ágyban
 • Alkoholfogyasztás lefekvés előtt
 • Nem felismert reflux-betegség
 • Gyógyszerek, vitaminok, gyógyfüvek
 • Fájdalom
 • Kimerültség

 

Továbbra is rosszul alszol?

Ha mindezek ellenére is fennál az alvászavar vagy még mindig nyugtalanít bármelyik az alábbi tünetek közül, akkor keress fel szakembert, orvost a problémáddal! A fenti tippek nem helyettesítik a szakszerű ellátást! A következő tünetekről javaslom, beszélj legalább háziorvosoddal:

 • Tartós nappali álmosság vagy fáradtság
 • Hangos horkolás kíséretében légzési apnoé áll fent
 • Elalvási vagy átalvási nehézség
 • Az alvás nem pihentető
 • Gyakori reggeli fejfájás
 • Bizsergés érzése a lábakban vagy a karokban éjjel.

 

Az álmatlanság

Van olyan kórkép, melyet insomniának (alvásképtelenség) hívnak. Ez egy komoly probléma és orvosi, szakszerű segítséget igényel. Ilyenkor órákig is küzdhetsz, hogy elaludj, nem számít, mennyire fáradt vagy. Van hogy felébredsz az éjszaka közepén, és ébren fekszel, aggódva figyelte az órát? ne tétlenkedj, keress fel egy orvost és mellette esetleg egy természetgyógyászt.  Ez egy angol nyelvű cikk arról az oldalról, ahonnan az alvástippeket fordítottam, hogy mit tehetünk, hogy véget vessünk az álmatlanságnak .

 

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

A Bach-virágeszenciák egyszerűen csak abban segítenek, hogy megtaláljuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait. Az eszenciák támogatnak bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket.

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.