Döntéseinket támogató Bach-virágeszenciák: Cerato / Scleranthus / Wild Oat

Cerato /Scleranthus/Wild oat

Választás, döntés. Nem mindig egyszerű. Vannak életbevágó nagy horderejű döntések (költözés, hitel, iskola választás, előléptetés, kiküldetés, házasság, gyerek, műtét stb.) és vannak kisebb, de annál bosszantóbb döntési helyzetek is. Ezeket kezelhetjük dilemmaként, kérhetünk tanácsot vagy tipródhatunk két alternatíva között – vagy lehetünk mások befolyása alatt. Ezek azok a tényezők, amik segítenek megakadt döntési helyzetben segítő Bach-virágeszenciát választani nekünk!

 

Amikor nem tudjuk, melyik legyen a kettő közül a befutó, legyen szó bármilyen alternatíváról (cipő, ruha, süti, ebéd, játék film stb.), amikor ez a választás két alternatíva közül gondot okoz, akkor is segíthetnek a Bach-virágeszenciák. Legyen ez eseti segítség vagy rendszeresen probléma. A Scleranthus (Egynyári szikárka) eszencia szedésekor erősödhet az önbizalmunk és visszatérhet gyors döntőképességünk. Kiegyensúlyozottságot és nyugalmat érzhetünk a korábbi frusztráció helyett, amit a döntéshelyzet és annak feloldatatlansága okozott bennünk. Ha szedjük az eszenciát, képesek lehetünk hamar dűlőre jutni két dolog közüli választás, döntés esetén és így csökkenthetjük a stresszt, amit a hezitálás okozott. Én magam is tapasztaltam ezen eszencia jótékony hatását nem csak magamon, de családomon is!

 

Ha valaha is megkérdeztél valakit: “Mit tenne, ha a helyzetemben lenne?” vagy “Szerinted a helyes dolgot csinálom?”, akkor negatív Cerato (Kékgyökér) állapotban voltál. Ilyenkor az ember kérdezget másokat, a véleményüket kérni, hogy így kapjon külső megerősítést. Bár a szívében tudja, hogy mit akar, de szüksége van valakire, aki megerősíti, hogy helyes döntést hozott. Gyakran előfordul, hogy elbizonytalanodunk önmagunkban, de előfordul, hogy néhányan többször bizonytalanodnak el. A Bach-virág rendszere szerint a Cerato (Kékgyökér) “típusok” azok, akiknek a belső hangja túl csendes ahhoz, hogy meghallják vagy segíthessék magunkat döntéseikben. Folyamatosan másoktól várnak megerősítést, amit pozitív Cerato állapotban saját belső bölcsességük nyújtana – de jelen negatív Cerato állapotban nem hallanak meg.

A Cerato (Kékgyökér) eszencia segíthet meghallani és bízni intuíciónkban, ösztöneinkben vagy belső hangunkban. Könnyebben hozhatunk döntéseket, mert tudásunkat előhívni is gyorsabb lehet az eszencia segítségével.

 

A Wild Oat (Erdei rozsnok) segíthet nekünk, amikor nem vagyunk biztosak, hogy milyen módon menjünk tovább az életbe. Nem látjuk, hogy megtalálnánk azt a dolgot, ami elégedettséget ad. Gyakran ebben az állapotban sok mindent kipróbálunk – különböző foglalkozásokat, kedvteléseket, akár különböző vallásokat és filozófiákat is – anélkül, hogy megtalálnánk azt a irányt, amely a teljességhez, elégedettséghez vezet. Az embernek ebben az állapotban rengeteg vágya, elképzelése és álma van, amit még meg akar valósítani. Hiába tehetséges és sikeres, úgy érzi, hogy az élet elsuhan mellette, mert nem érzi, hogy mely döntése jön tiszta szívből és maradéktalanul lénye legmélyéről. “Az ambíciói erősek” – mondja dr. Bach: ezek nem olyan emberek, akik elégedettek azzal, hogy szürke, hétköznapi életet éljenek. Valódi értéket akarnak teremteni, vagy értéket akarnak képviselni. A problémájuk az, hogy nem tudják, pontosan mi is ez – és a céltudatosság ill. a pontos cél hiánya miatt félelmet és boldogtalanságot éreznek. Úgy érzik, hogy elpazarolják életüket és tehetségüket.

A Wild Oat (Erdei rozsnok) eszencia segíthet abban, hogy kapcsolatba léphessünk az intuícióval és a belső céltudatosságunkkal, segítve minket abban, hogy jobban megérthessük az életünket, és megtegyük az ahhoz szükséges lépéseket, hogy megvalósítsuk álmainkat. Sokat segíthet az eszencia, amikor válságban vagyunk, mert már amit eddig csináltunk, nem elégít ki, ám nem tudjuk, merre is menjünk, mi is a mi utunk, életfeladatunk.

 

A Wild Oat (Erdei rozsnok) és a Scleranthus (Egynyári szikárka) állapotok összehasonlítása*:

A Scleranthus (Egynyári szikárka) állapotban maga a cél nem kétséges, de el kell döntenünk, hogyan érhetjünk el. Például biztosak vagyunk abban, hogy a házasság számunkra működik. De ki legyen a partnere ebben?? – ez a Scleranthusra (Egynyári szikárka) jellemző probléma lenne: korlátozott számú lehetőség közül választhatunk és ez számunkra gondolt okozna. A Wild Oat (Erdei rozsnok) állapotban a cél és az irány kevésbé definiált. Például tudjuk, hogy teljes értékű életet kívánunk élni. De ez mit jelent: hogy házasodni szeretnénk vagy egyedül élni? Váltsunk karriert a teljes élethez? Vagy változtassunk vallási meggyőződésünkön is? Sokkal nehezebb a Wild Oat (Erdei rozsnok) államban meghatározni a lehetőségeket, mivel célunk nem egyértelmű.

Néha hajlamosak általánosítani a Scleranthus (Egynyári szikárka) és a Wild Oat (Erdei rozsnok) állapot leírásakor. A Wild Oat (Erdei rozsnok) állapotot jellemezik az élet nagy dolgainak kérdése (abban vagyunk bizonytalanok), mint például a házasságkötés és a karrier kiválasztása. Scleranthus (Egynyári szikárka) állapotban a triviálisabb, mindennapik választások okoznak problémát, melyek nem meghatározóak számunkra, de mégis akadályoznak bennünket. A végén nem számít annyira, hogyan döntünk: milyen inget vegyünk fel vagy eldöntsük, mit ebédeljünk. Van ebben némi igazság (a fajsúlyos döntések és eszenciák összekapcsolásában), és minden bizonnyal triviális döntések nem okoznak gondot Wild Oat (Erdei rozsnok) számára, de az olyan komoly kérdések esetén is, mint a házasság előfordulhat a Scleranthus (Egynyári szikárka) állapot is.

Scleranthus (Egynyári szikárka) állapotban karriert kiválasztani teljesen más élmény. Természetesen ebben az állapotban is törekszünk arra, hogy “valami értelmes foglalkozásunk legyen”, de úgy érezzük, hogy vágyunk számos elfogadható módon megvalósítható. A munka és az iparág önmagukban nem olyan fontosak döntésünk során, mint hogy mennyire kellemes vagy jól fizetett az állás esetleg, hogy otthonunkhoz mennyire közel van helyileg. Először az első tűnik a legjobbnak, majd egy másik. Írónak lenni és orvosként dolgozni, mondjuk Scleranthus (Egynyári szikárka) állapotban, mindkettő egyaránt vonzónak tűnik. Mindkettő teljes mértékben kielégíti ambícióinkat. Hogyan válasszunk? Ez a negatív Scleranthus (Egynyári szikárka) állapot.

 

A Cerato és hasonló eszenciák közötti különbségek**:

Mindkét eszenciára, a Ceratora (Kékgyökér) és Scleranthusra (Egynyári szikárka) is jellemző a kétség és zavarodottság. A különbség a két gyógyír között teljesen világos. A Bach-virágeszenciák rendszere szerint a Cerato emberek dönthetnek – de kételkednek döntésükben. A Scleranthus emberek számára küzdelem, hogy egyáltalán döntést hozzanak. Amikor választunk, valószínűleg tudjuk, hogy döntési problémánk oka a határozatlanság vagy a meggyőződés hiányában rejlik. Azok számára, akik másokat is segíteni akarnak (konzulensek), nehezebb megkülönböztetni őket. A kulcs a megfeleő eszencia kiválasztásához lehet, hogy a személy viselkedésében rejlik. A Scleranthus emberek hajlamosak a saját elméjükben vitázni (önmagukban folytatott érvekkel és ellenérvekkel), és ritkán beszélnek másokkal. Ha beszélnek róla, akkor hangosan felkiáltanak, nem pedig aktívan keresnek tanácsot. A Cerato emberek azonban kérdeznek – ez az egyik árulkodó jel – és gyakran kérdezik ugyanazt a kérdést több embertől, mielőtt végül így vagy úgy döntenének.

A Larch (Vörösfenyő) egy másik eszencia, amelyet gyakran összekevernek a Cerato-val -, de a különbség ismét meglehetősen egyszerű. A Larch eszencia azoknak az embereknek lehet segítség, akiknek nincs képességeiknek megfelelő önbizalma. A Cerato emberekkel a probléma nem az, hogy képesek-e a feladat elvégzésére vagy sem. Ehelyett a kérdés egy döntésről szól: arról, hogy a megvalósítani kívánt feladat a helyes-e, vagy hogy a megfelelő módon járnak-e el. Lehetnek a lehető legbiztonságosabb ember a világon képességeiket tekintve.

Egy másik eszencia, amellyel összekeverhető a Cerato egyes aspektusaival, a Walnut (Dió). A Walnutot (Dió) és a Ceratot (Kékgyökér) is befolyásolják mások elképzelései, és félre is vezethetik őket. De az alapvető különbség az, hogy a Cerato emberek ezt szó szerint kérik. A Walnut (Dió) emberek nem kérdeznek másokat – a vélemények kérés nélkül érkeznek hozzájuk, és úgy érzik, hogy félreértettek valamit vagy elterelték őket eredeti terveiktől.

 

 

Forrás:
*The Bach Centre hírlevele 2016.04.

**The Bach Centre hírlevele 2017.01.

Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyve – Gyógyforrás Kiadó 2016.

Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító és más orvosságok c. könyvének 1941. végleges kiadás

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.

A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.