Bach-virágeszenciák a 3Sz “Szuper Szülőség Szindrómában” szenvedőknek

Bach-virágterápia szülőknek

A szuperanyák hajlamosabbak a depresszióra – derül ki két kutatásból is American Sociological Assotiationnél (kutatás vezető: Katrina Leupp, a washintoni egyetem szociológia szakos hallgatója) és hasonló megállapításra jutottak az Akron Egyetem és a Penn State University kutatói is.

„Bár a dolgozó anyukáknál kisebb a depresszió kockázata, mint az otthon maradottaknál, de ha az anya azt hiszi, hogy száz százalékban kell teljesíteni otthon és a munkahelyen is, akkor nagyobb a depresszió veszélye.” Katrina Leupp 1600 édesanya válaszát elemezte kutatásában, akik között volt dolgozó és otthon maradó is. Fiatal nőként kérdőívet töltöttek ki a résztvevők a munka és az anyaság összeegyeztethetőségről, majd 40 éves korukban megmérték a depresszió szintjét náluk. Bár a kutatás a várható eredményt hozta (az otthon maradóknál magasabb volt a depressziós tünet), az is kitűnt, hogy „nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a dolgozó édesanyák, akik azt gondolták, hogy a karrier és a gyereknevelés minden gond nélkül összeegyeztethető, mint realistább társaik.”

„Azok az anyák, akik fel voltak készülve a nehézségekre a két szerep egyidejű ellátásával kapcsolatban, sokkal könnyebben elfogadták, hogy nem tudnak minkét színtéren tökéletesen teljesíteni. Ezzel szemben bűntudatot, kudarcot éreztek azok, akik arra számítottak, hogy könnyű szerrel megoldják a helyzetet mindkét szerepben tökéletesen helyt állva, de ez nem így alakult. Náluk gyakoribbak voltak a depresszió tünetei.” – összegzi az informed cikke.

Sokan járunk hasonló cipőben szülők, legyünk apák vagy anyák, mindegy. A minden fronton maximális teljesítmény ördögi jelszava zakatol a fejünkben, amimkor még ráhúzunk tíz percet a munkára, amikor nem tudunk este a filmre koncentrálni és mégiscsak felcsapjuk a laptopot, hogy megválaszoljunk egy e-mailt vagy befizessük a csekket. És még az ágyból is felkelünk, ha a gyerek másnapi úszócucca nincs odakészítve reggelre és ez épp éjjel jut eszünkbe… Mert sok a teendő és nem szeretnénk sehol sem sokkal alább adni – mint 150% 😊

Sokat gondolkodtam azon, miért van ez így. Annyi elektromos kütyünk van, ami segít… és éppen ezek által (mobil, net stb.) elérhetővé is váltunk a nap minden percében és ömlenek az információk telefonon, mélen, viberen, messengeren, smsben és szóban. Napi 24 órában. Mindegy, hogy gép előtt dolgozunk vagy sem. A munkaidő így nem 8-9 óra, hanem több. És ha megálljt kell parancsolni, mert hát az ember mégis csak fizikai lény, nem cyber entitás, akkor nehéz kikapcsolni és valóban az étkezésre, a gyerekre vagy ne adj’ isten, magunkra figyelni és kikapcsolni az agyunkat a sok gondolattal és feladattal együtt.

Nézzük, hogyan hívhatjuk (ahogy én hívtam és számolok be saját tapasztalataimról is egyben) segítségül a Bach-virágeszenciákat ezekben a vég nélküli mindennapokban:

Rock water (Forrásvíz) – ez az eszencia abban segíthet nekünk, hogy rugalmasabbak legyünk. Képesek lehetünk álatla rigid szokásrendszerünkön lazítani és eltérni a régi berögzött és eddig általunk kívánatosnak tartott viselkedésünktől, napirendünktől. Mert mi van, ha ma 5 perccel később kanyarodunk ki az utca végén? Tényleg olyan naaagy késében vagyunk?

Crab apple (Vadalma) – az eszencia hatását így összegzi Mechthild Scheffer könyvében*: „a kényszeres rendszeretettől a belső rendig”. Ezen eszencia segíthet eltérnünk a patika tisztaság állandó igényétől úgy, hogy közben nem kupiban és piszokban élünk, de nem is pattanunk fel az ebéd mellől egy kósza porcica láttán. És azért ez nagy segítség lehet, amikor haza érve az ember csak azt veszi észre lépten nyomon, mennyi mindent kéne még csinálnia: jaj, a kertkaput is meg kéne már olajozni, a levelek… le kéne mosni a kapcsolókat… jaj, még elől vannak a nyári cipők!… poros az ablakpárkány is…. stb. Ilyenkor nem a jelenben vagyunk megint, máshol járunk és nem arra figyelünk, hogy mit is mesél a suliról a gyerek vagy milyen jó is az, hogy hozzánk bújik a párunk vagy esetleg milyen lelkesen üdvözöl a háziállatunk minden egyes nap.

Vervain (Vasfű) – ha annyira komolyan veszed a feladataidat a különböző szerepeidben, hogy közben elfelejted élvezni az életet, ebben ez az eszencia segíthet. Nem simán lelkes anya vagy, a legjobb akarsz lenni: gyereknevelési könyvek, elsősegély tanfolyam, szmk, magad varrod a ruhákat, bio kaja, semmi gyógyszer….A Vervain negatív állapotában olyan belső kényszer, szinte (!) megszállottság lobog bennünk egy-egy eszme iránt, hogy Don Quijote módra harcolunk akár az oltások ellen, akár a bio kaja vagy vegyszermentes mosószerek mellett… mindegy. De akkor hol marad a saját életünk, ha ezt is túlzásba visszük és éjjel is a netet bújjuk vagy posztolunk róla? Nem azt mondom, add fel, csak hogy az eszencia segíthet megtalálni az egyensúlyt az eszméid és a saját életed élvezete között – ahogy én is többször tapasztaltam.

Aspen (Rezgőnyár) – ha megmagyarázhatatlan félelmeink vannak, ez az eszencia lehet a segítőnk. Nem is tudjuk, pontosan mitől is félünk, mert azért semmitől sem annyira, hogy rettegjünk, de mégis ott az állandó bizonytalanság önmagunkban, hogy a szerepeinkben mennyire vagyunk „jók” és hogyan is fogunk majd megküzdeni a jövőben felmerülő dolgokkal. Nem tudjuk megfogalmazni, de ott az a kellemetlen érzés a gyomorban, ha az ovikezdésre, a hónapi végi értekezletre gondolunk vagy arra, hogy a sok különórára hogy is jut majd el a gyerek… és akkor a nyári szünetbe bele sem merünk gondolni! Ezekben az esetekben segített nekem ez az eszencia.

Cerato (Kékgyökér) – akkor hívhatod segítségül, ha a döntések, választások nehézséget okoznak. Sokkal egyszerűbb megkérdezni másokat, ők hogy csinálták – biztosan lesz, akinek van valami jó tippje (csak bejöjjön 😊 ). Negatív Cerato (Kékgyökér) állapotban az ember kérdezget másokat, a véleményüket kéri, hogy így kapjon külső megerősítést. Bár a szívében tudja, hogy mit akar, de szüksége van valakire, aki megerősíti, hogy helyes döntést hozott.

Olive (Oliva) – a kimerültségen segíthet, ami a fizikai megterhelés után lép fel vagy akár mentális kifáradáskor is segíthet. Jobb, mint a kávé vagy az altató szerény tapasztalatom szerint! Az eszencia olyan intelligensen működik (már vagy százszor tapasztaltam): ha dolgom van, segít tartani a tempót és teljesíteni. Ám ha a szervezet már kimerülőben van, az első adandó alkalommal, amikor megtehettem, elaltatott. Ha ez 5 perc is, de segített, hogy erőre kapjak újból. Az ébrenlétet intenzívebbé teheti, az alvást mélyebbé. Imádom!

Elm (Szil) – ha úgy érzed, túl sok teher nyomja a válladat: zűrös reggelek, háztartás, határidők, különórák, csekkek, szülinapok, családi események stb, akkor gondolj erre az eszenciára. Eddig is ment, de most „még a nyakadba kaptad ezt a klassz konferenciát/kirándulás szervezést/költözést is! Kész, nem megy!!”- na, most vedd elő az Elm (Szil) eszenciát – szerintem! Majdnem olyan, mint egy lesz…om tabletta számomra: „Ennyi minden? Oké, nekiállok és meglátom, mi minden fér bele. Ja, ez elmaradt? Tulajdonképpen holnap reggel is van még időm megcsinálni.” Tehát nem leszel felelőtlen, de fölösleges stresszeket sem vállalsz magadra: csinálod, nem aggódsz és pánikolsz. Aztán lesz, ami lesz – és valószínűleg jobb lesz a végeredmény, mert nem az aggódásra pazaroltál temérdek energiát. Nekem ezt adta ez az eszencia.

És hogy a fent említett bűntudatot, kudarcot is enyhítsük, van két klassz eszencia:

Pine (Erdei fenyő) – eszencia, ami a lelkiismeret témakörét is érinti. Segíthet enyhíteni az érzést, hogy hibásak, érdemtelenek vagyunk és leértékeljük magunkat. Ha azon kapd magadat, hogy ilyeneket mondasz: „Soha nem bocsátom meg magamnak…” „Tudom, hogy az én hibám, hogy a gyerek…” ne habozz, vedd elő az eszenciát és ha van kedved, próbáld ki! Ebből a kedélyállapotból nem tudsz a jövőre koncentrálni. Visszafognak az érdemtelenség és bűnösség érzései. Ha ebből az állapotból működsz, a múltat akarod helyre hozni. De mi lenne, ha egy teljesen új mát és holnapot teremtenél? Lépj ki e lehúzó érzésből és légy nyitott és lelkes (lelkiismeret-furdalással ez nem megy)!

Gentian (Tárnics) – eszencia enyhítheti a kudarc érzését. Az egy dolog, hogy ha nem sikerül valami, akkor le vagyunk lombozva. De mikor leszünk képesek újra kilépni innen? Mikor fogunk ismét nekiállni az életnek: élni és nem duzzogni 😊 A Gentian (Tárnics) segíthet abban, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kudarc érzése. Ne hagyjuk ott a gyereket az angol szavak mellett, amit elvileg már „tud”…. első dühünkben és csalódottságunkban… Az eszencia segíthet, hogy az akadályokat vagy „csapásokat” próbatételként fogjuk fel és segít, hogy újra kezdjük vagy újabb lendületet kapjunk és ismét nekigyürkőzzünk. Megerősíthet bennünket és csökkentheti kishitűségünket és csalódottságunkat. Segíthet, hogy hinni tudjunk a változásban és az egyetemes gondviselésben, a dolgok jobbá fordulásának lehetőségében.

*Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia c. könyve – Gyógyforrás Kiadó 2016.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.

A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.