Ha kudarc után elbátortalanodsz vagy dühödben átmenetileg feladod – Gentian (Tárnics) eszencia


Ha a kudarc szót halljuk, akkor valami komoly dolog jut az eszünkbe, pedig egy egyszerű hétköznapi dolog, mint például amikor nem sikerül valami, akkor is ezt az érzést éljük át: a kudarcot. Ha nem sikerül egy süti, egy dolgozat, nem tudtuk megvenni a cipőt, amelyre annyira vágytunk vagy valamit megjavítani. Bármi legyen is az ok, valami meghatározható dolog történt, melynek következtében kialakult ez a kedélyállapot. Ott hagyjuk első dühünkben és csalódottságunkban azt, ami miatt így érzünk… de azért később csak nekiállunk, hogy befejezzük vagy kijavítsuk. Na, ebben az esetben segíthet a Gentian (Tárnics) eszencia, hogy az első rossz érzés mihamarabb elmúlhasson és ne várjunk egy hetet, mielőtt újra pl. állás után nézünk egy rosszul sikerült interjú után.

A fent említett néhány eset tipikus olyan helyzet, melyben segítségünkre lehet a Gentian (Tárnics) eszencia. A velünk történtekre bennünk születik meg válaszreakcióként a kudarc érzése, az elégedetlenség és csalódottság. Ebben az állapotban nem adjuk fel, de gondolkozunk ezen; és a csüggedtség és kudarc érzése még akkor is megmarad, miután összeszedjük magunkat és újrakezdünk.

Gondolhatunk akkor is ez eszenciára, ha a gyerkőc egy-egy rossz dolgozat vagy felelés miatt nem akar suliba menni. Vagy ha a házi feladat megírásakor a leckét már az első öt percben félredobja, hogy „ez neki nem meeeeegy!”. Számára még a legkisebb akadály is leküzdhetetlennek tűnik, mit például betűk összeolvasása vagy a műveletek helyes sorrendjének megállapítása. Vagy jusson eszünkbe, ha a kisgyermek félredobja dühösen a kockát, mert az építménye leomlott vagy összegyűri a rajzot, mert nem sikerül megfelelő formát rajzolnia.

 

Mechtild Scheffer* szerint akiknek gyakran van szüksége a Gentian (Tárnics) eszenciára, azok „szívesen hinnének a pozitívumban, de nem tudnak. Számukra a pohár soha nem félig tele, hanem mindig félig üres.” … „Azt hiszi, mindent intellektuálisan, az értelmen keresztül kell megoldania. Elemez, töpreng, kérdezősködik, és a szakadatlan gondolkodás eredménye többnyire lehangoló.” „Két szélsőségesen negatív Gentian-állapot:
– a „hivatásos” pesszimista, aki egyfajta belső elégtétellel nyugtázza, milyen rosszul állnak a dolgok körülötte és a világban.
– És az örök kételkedő, aki nem igazán érzi jól magát addig, amíg nem támadnak valamiféle gondjai.”

 

A Gentian (Tárnics) eszencia segíthet bennünket abban, hogy bátrabbnak érezhessük magunkat és a lehető legoptimistábban tekintsünk az előttünk álló feladatokra esetlege megpróbáltatásokra. Segítségével az akadályokat vagy csapásokat próbatételként foghatjuk fel és segíthet, hogy újra kezdjük vagy újabb lendületet kaphassunk és ismét nekigyürkőzhessünk. Megerősíthet bennünket és csökkentheti kishitűségünket és csalódottság érzésünket. Segíthet, hogy hinni tudjunk a változásban és az egyetemes gondviselésben, a dolgok jobbá fordulásának lehetőségében.

 

Van egy másik eszencia is a Gentian (Tárnics) mellett, ami szintén az elkeseredés, a csüggedés és reménytelenség állapotában segít, ez a Gorse (Sülzanót). Mivel hasonló a kedélyállapot és mindkét eszencia egy ismert okból fellépő érzéseket enyhítheti, ám annak mélysége a különbség: néha nehéz eldönteni, melyik is lenne most a megfelelő. A Gorse (Sülzanót) állapot mélyebb, mint a Gentian (Tárnics), melyben bátorításra lehet szükségünk, hogy megpróbáljuk újra. Ebben az állapotban a kétségeink ellenére folytathatjuk. A Gorse (Sülzanót) állapotban azonban annyira letörve érezzünk magunkat, hogy teljesen lemondunk még a reményről is. Ha bátorítanak is, hogy folytassuk, általában azt válaszoljuk erre, hogy az erőfeszítésünk szerintünk valójában reménytelen és kötelességük kudarcot vallani.

Forrás:
The Bach Centre hírlevele 2017.02. saját kiegészítésekkel
*Mechtil Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia; Gyógyforrás Kiadó, Budapest, 2016

Vegyük figyelembe, hogy Mechthild Scheffer nézetei nem követik Dr. Bach eredeti tanait, elveit és tanításait.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében.

A weboldalamon, a Facebook oldalamon leírt és videókban, konzultációkon alkalmazott módszerek nem diagnosztizálnak és nem gyógyítanak. Nem kezelek betegségeket, tüneteket, nem gyógyítok, ilyen jellegű problémákkal megfelelő orvoshoz, szakorvoshoz kell fordulni. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt. Az összes szolgáltatás, amit nyújtok és információ, amit adok, általános oktatási és szórakoztatási célt szolgál, és nem alkalmas semmilyen betegség vagy egészségügyi probléma gyógyításra vagy kezelésére.

A kép termék megjelentést tartalmaz, de az csak illusztráció.