Hogyan segíthetik a bach-virágeszenciák a veszteség feldolgozásának folyamatát?


Elengedés. Elengedni olyasmit lehet, amiről tudjuk, hogy hordozzuk. Dr. Sarungi Emőke, a Gyászfeldolgozás Módszer Magyarország vezetője videójában jól összefoglalja, mit is érzünk, amikor átéljünk az élet hozta változásokat, amik (nézőpontja válogatja, hogy kicsi vagy nagy traumák de) biztosan érezhető változásokat hoznak az életünkben. A gyász szó ne tévesszen meg minket: a gyász egyfajta elengedés is, a múlt elengedése.
A rövid videó jól összefoglalja, hogy rengeteg olyan dolog van az életünkben, amik érzelmi traumát okozhatnak. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk és sokkos állapotra annak következtében. A kisebb dolgok is épp elég fájdalmasak tudnak lenni főleg, ha észre sem vesszük őket. Csak valami rossz érzés marad utánuk… nem is értjük, mi ez.
Ha tudatosul bennünk, hogy mi is az, ami zavar és sikerül megértenünk, hogy ez miért is fájdalmas számunkra (vagy zavaró, ki milyen intenzíven éli ezeket meg), akkor hamarabb sikerül elengednünk az adott dolgot.
Ha ezeket a szőnyeg alá söpörjük, akkor ahogy Dr. Sarungi Emőke mondja: “Ha ezek a fel nem dolgozott veszteségek, mint egy ilyen energiavesztő háttérprogram futnak úgy, hogy be sem azonosítjuk őket, akkor szükségszerű és törvényszerű, hogy ha nem is emlékszünk rá, halmozódnak és egyszer csak beszakad a jég, túlcsurran a pohár és egyszerre elkezdünk mindent gyászolni. … Egy aktuális veszteség bemozdít minden előzőt.”
Hiába számítunk rá, hogy bármikor elmehet közülünk valaki, akit szeretünk, mégsem olyan, mint hittük, amikor bekövetkezik. Először nem is biztos, hogy felfogjuk, mi történt, de az idő megmutatja… akár akarjuk, akár nem. És nekünk, akik maradtak, a hiány az, ami olyan fájdalmas.
A veszteség érzését semmi nem gyógyíthatja be azonnal, nincs rá pirula. De lehetséges a szenvedés csökkentése, ahogy megtapasztaltam. Ha bármikor elsírhatjuk magunkat a mindennapjaink során vagy annyira letörtek vagyunk, hogy semminek sem tudunk örülni, nem is akarunk semmit se csinálni, akkor érdemes segítséget kérni. A fájdalom létezésének elismerése nem gyengeség, sőt! Ha vannak, akik számítanak ránk, akkor még inkább fontos segítenünk magunknak feldolgozni a történteket.
Ebben lehetnek segítségünkre a Bach-virágeszenciák*, amit én magam is megtapasztaltam már többször – többször, mint szerettem volna.
 1. A Honeysuckle (Jerikói lonc) a múlt elengedését segítheti, a nosztalgiát csökkentheti. A múltnak a jelenben nincs helye olyan mértékben, mint amikor naponta sokszor vagy esetleg mindenről eszünkbe jut a szeretett személy, akit elvesztettünk. Nem az emlékeink törlődnek (nem is ez a cél), hanem lehetségesség válik a mostban lennünk, amikor kell. Nem felejtjük el őket, egyszerűen csak lehetségessé válik a mindennapok megélése úgy, hogy a fájdalmat akkor engedjük előtörni, amikor annak helye és ideje lesz a mindennapokban. Bármikor emlékez hetünk, ha akarunk és képesek vagyunk rá.
  Az eszencia segítségével „visszatérhetünk a jelenbe” azáltal, hogy a múlt eseményei ritkábban jönnek vissza a jelen pillanatai közé. Így válhat lehetővé a jelen és az új befogadása a múlton való kesergés helyett.
 2. A Walnut (Dió) bach-virágeszencia segíthet feldolgozni az életünkben bekövetkezett változásokat, melyek szenvedést okoznak. Az eszencia segíthet könnyebben alkalmazkodnunk a megváltozott helyzethez. Bővebben a Dió eszenciáról itt olvashatsz.Ha egy kolléga vagy ismerős haláláról hallunk, akkor is megviselnek minket az események. Bár nincs olyan mértékű személyes érintettségünk, mégis erőt vehet rajtunk a szomorúság. Ha megviselnek minket a történtek, akkor is használhatjuk a Walnut (Dió) eszenciát.
 3. A távozás okozta megrázkódtatást a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) eszencia segítheti feldolgozni. A halál olyan traumatikus élmény, mely mindenkit megvisel. Késleltetett sokk esetén is érdemes kipróbálnunk, mely jóval az esemény után jelentkezhet (Joachim Bauer is ír egy ilyen érdekes esetről egyik könyvében: egy autóbaleset kései hatásáról.) Az eszencia segíthet enyhíteni a megrázkodtatás élményét, mely rövid és hosszútávon is kihathat ez ember stabilitására. Segíthet az eszencia finoman energetikailag oldani az megrázkódtatás hatását bennünk.
 4. A szeretett személy hiánya annyira elviselhetetlen lehet, hogy szinte lehetetlennek érezzük feldolgozni azt. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a Sweet chestnut (Szelídgesztenye) eszenciát, amikor a kétségbeesés és a reményvesztettség érzése a elviselhetetlenné válik.
 5. Cherry Plum (Cseresznyeszilva) eszencia enyhítheti azon lelkiállapotokat, amikor attól félünk, olyasmit teszünk, amit “épp ésszel és idegállapotban” nem tennénk – lehet ez akár egy hangos zokogás, ha ez szokatlan lenne tőlünk. Volt olyan eset, amikor a szünni nem akaró sírást egynhítette egy szerettünk elvesztésekor. Az eszencia segíthet a kontroll elvesztésének félelmének érzését feloldani, vagy támogathatja a már az éppen elvesztett ellenőrzést újra helyreállítani. Segítségével nyitottabbak lehetünk az érzelmek befogadására és megfelelő módon való kifejezése, valamint támogathatja az önkontroll helyreállítását.
 6. Az Aspen (Rezgőnyár) segíthet, ha szorongunk: nem tudjuk, hogyan tovább a történtek után, mi lesz velünk, mi vár ránk… mik a teendők… A fellépő nyomasztó érzések feldolgozását segtíheti az eszencia.
 7. Ha erős ez a szorongás érzés, nem is tudjuk, mit kéne csinálnuk, szinte le vagyunk dermedve a történtektől, akkor a Rock rose (Molyhos napvirág) lehet segítségünkre oldani ezt a sokkos állapotot.
 8. Mimulus (Bohócvirág) eszencia a megnevezhető, konkrét félelmek esetén jó választás( ill. az ideges hajlamú embereknek is segítségére lehet, akiknek alaptermészete a félénkség, a bizalmatlanság, pl.: korábbi tapasztalataink miatt félősebbek, visszahúzódóbbak vagyunk másoktól; ha érzékenyebbek vagyunk, mint a többiek: kevesebb zajt, fényt, éltelt, hideget vagy tevékenységet szeretnénk – úgy is fogalmazhatunk, hogy túlérzékenyen reagálunk a környezeti jelenségekre; félelem a sötétségtől vagy egyedülléttől korábbi ijesztő események miatt; félelem a pl. kutyától, tűztől stb. korábbi rossz tapasztalatunk miatt stb.).
  A Mimulus / Bohócvirág bach-virágeszencia mindennapos dolgoktól való félelmeink esetén adhat támogatást, melyeket konkrét, megnevezhető dolgok: ki intézi a temetést, a papírokat (félünk bemenni ügyintézni), félünk a költségektől stb.
  Az eszencia segítségével az a világnézet, hogy az élet veszélyes, elkezdhet megváltozni.
 9. Willow (Fűz) eszencia segíthet, amikor az ember keserű és megbántott, mindennek csak a sötét oldalát látja.
  Pl: elhagytak minket (akár végleg, meghalt valaki); lelkileg vagy testileg bántottak; csalódtunk valamiben (új munkahely) vagy valakiben (főnök, barát, család).
  A negatív fűz lelkiállapotban az emberek elmerülnek az önsajnálatban és meggyőződésükké válhat, hogy a világ ellenük van, minden balul sül el az életünkben. Fortyog bennük a folyamatos megbántottság és ebben saját szerepüket nem látjuk.
  Az eszencia segíthet enyhíteni a keserűséget és a pesszimizmust felválthatja az optimizmus. Oldódhat bennünk az áldozatiság és megbántottság érzése. Képessé válhatunk befogadni mások segítségét. Továbbá az eszencia segíthet feloldani magunkban a sértettség és önsajnálat érzését, hogy ismét meglássuk a lehetőségeket arra, hogy változtathatnánk az életünkön. Átlépünk az érzelmek által létrehozott korlátokon, amik elzárnak attól a tetterőtől, hogy kézbe vegyük a sorunkat és változtassunk.
Amennyiben ezek a hangulatok fennálnak, ezekkel az eszenciákkal kezdeném egy haláleset utáni bach-virágeszencia keveréküveg elkészítését, Persze vannak más eszenciák is, amik ha relevánsak, akkor alkalmazhatjuk.
Rescue® Bach doktor egyetlen, előre összeállított bach-virágeszencia keveréke. A Rescue® Remedy (Elsősegély csepp) megnyugtathatja az elmét és stabilizálhatja az érzelmeinket. Valódi vészhelyzeteknél is áldásos lehet, amikor eluralkodik rajtunk a félelem és a rettegés. Segíthet lenyugodni, kezelni a stresszes helyzeteket. Normalizálja érzelmi állapotunkat, így segítve minket a mindennapokban.
Pl.: baleset, nagyfokú idegesség, lámpaláz, hiszti, koncentráció átmeneti hiánya, egyes alvásproblémák, akut félelmek (pl. fogorvos) stb.
A veszteség érzését semmi nem gyógyíthatja be csak úgy, mint egy fájdalom csökkentő pirula, ám lehetséges a szenvedés csökkentése. Ha a sírás ott lebeg a mindennapjaink során állandóan vagy annyira letörtek vagyunk, hogy semminek sem tudunk örülni, érdemes segítséget kérni. Ez nem tiszteletlenség, hanem egy nehéz élethelyzettel való szembenézés. A fájdalom létezésének elismerése nem gyengeség, sőt. Ha vannak, akik számítanak ránk, akkor még inkább fontos segítenünk magunknak feldolgozni a történteket.
*A bejegyzéshez segítséget nyújtott Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciaák, Titkok nélkül sorozat kötete, Scolar Kiadó, 2008., mely könyvet Bach doktor örökségét gondozó The Bach Centre is lekorálta.
A bach-virágeszenciák használatával lehetőségünk adódik érzéseink, érzelmeink, hangulataink és (leleki)állapotunk tudatosításra, feldolgozásra és elengedésre. Számos más módszer is létezik erre (pl.: az Access Bars® vagy Thetahealing technika is). Bármelyik is működjön nekünk a lényeg, hogy beválik, hogy alkalmazzuk! Életünk napjai telnek, de nem mindegy, hogy hogyan éljük meg őket!
“Néha a legkisebb lépés is több, mint a semmi.” – James Norbury író

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.