Miért érzem magam rosszul? Milyen bach-virágeszenciák segíthetnek? – 1. rész: AKTUALITÁSOK


Miért érzem magam rosszul? Sokszor kérdezik ezt tőlem és azt tapasztalom, hogy ha elkezdjük átbeszélni a dolgokat, hamar rájövünk, hogy komplex, sokösszetevős lehet a dolog, melyek egyesével talán nem nagy dolgok, de így összeadódva már elérik azt a kritikus tömeget, ami észrevehető és a mindennapokat is megnehezítő hangulatot eredményez.

  1. bennünk lévő belső tényezők: milyen érzései és gondolatai vannak aktuálisan, mi változik most vagy változott a közelmúltban? Munkahely váltás, új konfliktus, betegség stb.
  2. bennünk lévő külső tényezők: mi történik a szeretteivel éppen és ez hogyan érinti? Sokszor van, hogy vannak olyan történések, amik lehet, hogy nincsenek is hatással a mi életünkre konkrétan, de megérintenek, megviselnek minket. Lehet ez rokon, barát, de akár idegen is, akire felnézünk, kedvelünk vagy csak egy olyan tragédia híre, aminek hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. A lényeg, ahogyan mi reagálunk, amit ez bennünk kivált.
  3. bennünk lévő múltbéli tényezők: Az előzőből sokszor szokta adni magát valami olyan esemény, trauma, ami még mindig élénken él bennünk, nem dolgoztuk fel, mert közel van időben vagy jelentős volt. Van, hogy ez egyértelmű (elérzékenyülünk), de nem mindig. Itt segít a köv. pont:
  4. bennünk lévő régóta velünk lévő tényezők: ráláthatunk olyan mintákra (ezek általában a múltban kezdődnek), amiket ha feltárunk és megváltoztatunk, akkor csökkenthetjük azon tényezők sorát, melyek együttes hatására már jelentősen befolyásolja a kedvünket.
    Itt nem csak mintákat találhatunk, de olyan gyermekkori álmokat, vágyakat, amiket nem sikerült elérni és ami miatt még mindig szenvedünk vagy bántjuk magunkat.
  5. kapcsolati tényezők: hát ebből aztán van éppen elég azt hiszem (párkapcsolat, szülő-gyermek kapcsolat a saját gyerekkel vagy a szüleinkkel, rokoni és baráti, stb.). És ezek rejthetnek aktuális helyzetet, konfliktust, ami konkrét, ám sokszor ha ezt elkezdjük boncolgatni, akkor rájöhet a szakavatott szem, hogy vannak „fedő sztorik”, amik alatt régebbi sérelmek vannak ill. sokszor ha elkezdjük megváltoztatni a saját hozzáállásunkat és végre nem a kollektív tudatból működünk, akkor sok problémának ítélt dolog magától elkezd megváltozni. De ehhez tudatosság, őszinteség és sebezhetőség kell az elköteleződésünk mellé.
  6. külső tényezők: a környezetünkben lévő dolgok, történések ránk gyakorolt hatását érdemes megnézni (szomszéd, munkatárs, főnök, stb.).
  7. külső, tágabb környezeti tényezők: lehet ez aktuálisan olyan időszak az évben, amit nehezen viselünk, mert mondjuk nincs napfény vagy épp nagyon meleg van és ettől szenvedünk.
  8. külső, globális tényezők: na, ebből aztán most kijutott nekünk az elmúlt 4 évben csőstül. Eddig is volt globális felmelegedés és háborúk, terrortámadások, reformok, de a pandémia most egyedülálló esemény volt világunkban – soha előtte ilyen gyorsan nem változtak a dolgok. Új orvosi megoldások, aztán egy újabb, a közelünkben lévő háború, törvényi változások, elképesztő áremelekedés… Soroljam még?

És ezt végig olvasva szerintem mindenkinek gyúltak kis fények a fejében, hogy mi igaz rá, hogyan. És ha most összeszámolod a kis fényeket észreveheted, hogy ez több, mint 2-3- fényecske. Szóval kérdés-e még, hogy mitől vagyunk rosszul?

Vagy inkább az, mit tehetek?

Gyakori, hogy ezért jönnek el hozzám az emberek, mert bizony nem mindig könnyű meglátni az erdőt a sok fától 😊 Amikor kérdéseket teszek fel, hogy elkezdjük kibogozni a dolgokat, hamar rájövünk, hogy komplex, gyakran sokösszetevős lehet a dolog. Vannak fő és hangsúlyos problémák, ám nem elhanyagolható a sok kis porszem, ami porcicává összeállva végül megakasztja életünk gépezetét. Ezek egyesével talán nem nagy dolgok, de így összeadódva már elérik azt a kritikus tömeget, ami észrevehető és a mindennapokat is megnehezítő hangulatot eredményez ha rárakódnak az aktuálisan zavaró dolgokra.

Nézzük, mit tudunk kezdeni a bach-virágeszenciákkal egyes aktuális eseményekkel?

Mi mehet végbe aktuálisan a világunkban, amiktől „túlcsordulunk” érzelmileg és átbillenünk egy olyan hangulatba, ahol már nem komfortos vagy még ennél is kellemetlenebb?

  • Egyszerre túl sok dolog szakad a nyakunkba. Lehet ez plusz munka, határideje egy pályázatnak vagy hivatalos ügyintézésnek, egy váratlan esemény kapcsán több feladatunk lesz stb. Hogy érezzük ilyenkor magunkat?
    Amit eddig tudtunk csinálni, most hirtelen túl sokká válik és úgy érezzük, hogy nem megy tovább: „felelősséggel túlterheltek” leszünk, úgy érezzük.
    Feladataink meghaladják erőnket pillanatnyilag. És van, hogy egy kisebb plusz dolog miatt érzünk így.
    Előfordulhat, hogy múló kétségünk támad, hogy megfelelőek, alkalmasak vagyunk-e egy feladatra. (Múló, mert alapvetően eddig is ment, képesek vagyunk rá és alkalmasak, de per pillanat, ez túl sok számunkra.)
    Már nem tudjuk, hol fogjunk neki a munkának, pillanatnyi kétségbeesés is eluralkodhat rajtunk.

    Ilyenkor segíthet az Elm / Szil bach-virágeszencia. Segítségével ismét visszatalálhatunk a felelősségteljes és rátermett önmagunkhoz, akik mindig is vagyunk. Számomra kicsit olyan volt, amikor használtam, mint a „Lesz@#om tabletta”: képes voltam érzékelni a határaimat és nem akartam minden áron mind ma elvégezni. Mérlegeltem, mi fér ma bele, mi sürgős és mi ér rá és tudatosan priorizáltam és választottam.

    Pl.: év- vagy hónapzárás, kampánymunkák, ünnepek, nagyobb életesemények feladatai, új munkakör stb.

  • Történhetnek hirtelen változások az életünkben, amiktől szenvedünk. Ilyenkor a változás ténye maga már egy komoly probléma számunkra. Lehetnek ezek a változások az élet velejárói is, egy életszakasz jellemző átalakulása, a körülmények egy hirtelen változása vagy testi átalakulás is, mindegy. A lényeg, hogy szenvedünk tőle, nagy bizonytalansággal és stresszel járhat.

    Ilyenkor lehet segítségünkre a Walnut / Dió bach-virágeszencia. Segítségével sikerülhet könnyedebben viselnünk a változást (mely lehet akár külső, akár belső vagy esetleg testi változás is). Könnyedebben vághatunk bele az új dolgokba ill. az eszencia tapasztalatom szerint segíthet a külső hatások ránk gyakorolt hatásának mérséklésében – azaz hogyan érintenek azok engem.

    Pl.: költözés, munkaváltás, várandósság, nyugdíj, kamaszkor, fogzás, iskolakezdés vagy váltás, válás stb.

  • Vannak olyan aktuális témák, amik az életünkben olyan mértékben vonják el a figyelmünket, hogy segítségre lehet szükségünk, hogy ismét a jelenre koncentráljunk a jövő helyett. Vagy épp szuper, hogy „álmodozunk”, csak azokat a terveket meg is kéne valósítani. Helyette szórakozottak vagyunk, figyelmetlenek, ábrándozunk. Esetleg eluralkodhat a káosz a környezetünkön, mert gondolataink a jövőbe szólítanak a jelen helyett – vagy kifut a leves, mert nem figyelünk… Vagy mondjuk nem emlékszünk a részletekre, mert kihagyott a figyelmünk beszélgetések közben.

    Ilyenkor lehet a Clematis / Erdei iszalag bach-virágeszencia az a plusz, mely segíthet a jelenbe hozni figyelmünket, koncentrálni. Észlelésünk élesebbé válhat, az álmainkat könnyebben valósíthatjuk meg, egyre többet képesek lehetünk jelen lenni az életünkben, hogy cselekedhessünk is, ne csak az ideák világában építkezzünk.

    Pl.: szerelmesek leszünk, új termék vagy folyamat kidolgozása, lakástervezés, babavárás, vizsgázás, családi események vagy épp munkahelyi aktuális dolgok, melyek beszűrődnek a mindennapokba stb.

  • És nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg Bach doktor egyetlen, előre összeállított bach-virágeszencia keverékéről sem, a Rescue® Remedyről sem! A Rescue (Elsősegély csepp) az bach-virágeszenciákból készült keverék, mely megnyugtathatja az elmét és stabilizálhatja az érzelmeinket. Valódi vészhelyzeteknél is áldásos lehet, amikor eluralkodik rajtunk a félelem és a rettegés. Segíthet lenyugodni, kezelni a stresszes helyzeteket. Normalizálja érzelmi állapotunkat, így segítve minket a mindennapokban.
    pl.: baleset, nagyfokú idegesség, lámpaláz, hiszti, koncentráció átmeneti hiánya, egyes alvásproblémák, akut félelmek (pl. fogorvos) stb.
    Kiválóan alkalmas a Bach-virágeszenciák rendszere kiegészítésére is, amikor arra lenne szükség, hogy az esetlegesen felmerülő átmeneti mélyponton segítsen átkelnünk.
    További részletek a Rescue®ról:
    http://www.vasaseszter.hu/eredeti-bach-virag/rescue-remedy/

Sok másik eszenciát is kiválaszthattam volna a mindennapok témáihoz a 38 eszenciából, ezeket vettem most elő példakánt hogy láthassunk, igen sok lehetőségünk van, hogy a mindennapokat könnyedebbé és örömtelibbé tegyük. Az öröm természetes állapotunk, még ha nem is tudunk róla… 😉 Miért is ne tehetnénk érte?

Illetve az eszenciák által a stressz is csökkenthető, melynek káros hatásairól nem tudok elég szót szólni és kiemelni, ennyire is fontos lenne tennünk ellene. Itt van egy korábbi posztom erről pl.: https://www.facebook.com/photo/?fbid=594415802685848&set=a.463157959144967
de többet is fogok még írni erről a témáról.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescue®ból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.