Miért érzem magam rosszul? Milyen bach-virágeszenciák segíthetnek? – 2. rész: ÉLETHELYZET


Miért érzem magam rosszul? – említettem meg a kérdést korábbi blog bejegyzésemben. Itt elkezdtem kifejteni e gyakran komplex, sokösszetevős dolog azon részét, amikor hangsúlyos/aktuális problémák merülnek fel az életünkben.

Ám van, amikor épp „nincs semmi extra”, de maga az élethelyzet, amiben vagyunk már ad egy „alap feszültséget”, stresszt okoz, csak már annyira régóta fennáll, hogy már csak legyintünk rá, figyelembe sem vesszük. Ám ez sem elhanyagolható, mert a sok probléma (stresszor) összeállva végül megakasztja életünk gépezetét.

Milyen élethelyzetből adódó problémáink lehetnek, melyektől érzelmileg átbillenünk egy olyan hangulatba, ahol már nem komfortos vagy még ennél is kellemetlenebb? Milyen bach-virágeszenciákat használhatunk ilyenkor?

(A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.)

Élethelyzet, mely stresszt okozhat (és amit általában el is felejtünk):

 • költözés, építkezés (és mindig vannak dobozok, amik évekkel később tűnnek csak el és kerül helyére a tartalmuk)
 • új munkahely, munkakör (van, hogy nem sikerül akár egy év elteltével sem beilleszkednünk)
 • gyerekeknél bölcsi, ovi, iskola, középiskola, egyetem elkezdéseerről külön bejegyzésben olvashatsz itt
 • vizsga (vizsgára készülés időszaka)
 • válás (gyerekeket is megviselheti érzelmileg) vagy akár összeköltözés
 • nyugdíjazás
 • gyász (egyáltalán nem biztos, hogy valóban megtörténik a gyász feldolgozása csak attól, hogy telik az idő) – ezzel kapcsolatban ajánlom dr. Sarungi Emőke, a Gyászfeldolgozás Módszer Magyarország vezetőjének rövid videóját.
  Illetve ide kapcsolódó eszenciákról Facebook bejegyzésemben is olvashatsz vagy a Rescue alkalmazásáról ebben a helyzetben.
 • változások az életünkben, amik „fájdalmasak” (baleset, testi folyamatok kamasz vagy idősebb korban, csalódás , elválás egy kedvelt személytől, állattól, helytől, tárgyól stb.) és ennek késő vagy meg nem történő feldolgozása
 • szeretteink ápolása (betegség esetén akár)
 • egyedül maradunk olyan feladatokkal, amik időnk nagy részét lekötik és nincs időnk a töltődésre stb.

 

Csak pár eszenciát emelnék most itt ki, amiket javasolnék, mert több esetben is segíthetnek. A legjobb azonban az lenne, ha végzett konzulenssel beszélnénk meg, pontosan az elérhető 38 eszenciából mit is lenne jó most választani. Mi konzulensek mélyebb képet kaptunk az egyes eszenciákról így egyei problémára egyedi keveréküveget tudunk javasolni.

 

De nézzük, általánosságban egy pár bach-virágeszenciát, ami segítségünkre lehet!

 • Walnut / Dió bach-virágeszenciát érdemes megpróbálnunk, ha szenvedünk egy új vagy relatív új helyzettől és/vagy életünk jelentősebb érzelmi, szellemi vagy akár fizikai fordulópontjain.
  Pl.: elhúzódó építkezés, új megterhelő munkakörünkbe nehezen szokunk be vagy a kollégákat nehezen szokjuk meg, gyerekek nejezen illeszkednek be egy közösségbe, egy baleset után nehezen viseljük testünk nem megszokott működését vagy akár pl. szokásaink megváltoztatásától (összeköltözés, kisállat beszerzése, diéta, dohányzásról való leszokás) stb. 

  Ilyenkor segítségünkre lehet a Walnut / Dió bach-virágeszencia. Segítségével sikerülhet meglátnunk a nehézségeken túl a változás pozitív aspektusait is (akár külső, akár belső vagy esetleg testi változás esetében is). Az eszencia tapasztalatom szerint segíthet a külső hatások ránk gyakorolt hatásának mérséklésében – azaz hogyan érintenek azok engem. Amikor alkalmazkodnunk kell a változáshoz, az eszencia segíthet, hogy az átmenetet könnyebben viseljük. Támogathat bennünket a változásban és továbblépésben. Dr. Bach ezt az eszenciát a „nagy döntések” névvel is illette: életünk gyökeres változásainál lehet segítő társunk.

 • Red chestnut / Vörös virágú vadgesztenye a félelem egy különleges formájának enyhítésében segíthet: aggódás.
  Pl.: állandóan aggódunk másokért akiket ápolunk akár hosszabb, akár rövidebb távon. De aggódhatunk azokért is, akiket szeretünk és akik most nehéz élethelyzetet élnek meg a mi nézőpontunk szerint! (nem biztos, hogy ők is így érzik) – pl.: beszoktatós gyerekért, külföldi ösztöndíjat kapott gyermekünkért vagy válófélben lévő „gyerekekért”, de akkor is hosszasan aggódhatunk, ha külföldre költöznek az unokák vagy egyetemre mennek stb.

  Másokért való túlzott aggódás és idegeskedés következtében kerülhetünk olyan állapotba, ami hosszútávon kimeríti szervezetünket és ne adj’isten testi tünetekben is megmutatkozhat aggódásunk (pl.: magas vérnyomás). E témában ajánlom Dr. Sári Erzsébet belgyógyász szakorvos, akupunktőr, homeopata, természetgyógyász és sok más előadását, igen tanulságos!
  A Red chestnut / Vörös virágú vadgesztenye bach-virágeszencia segíthet, hogy megtaláljuk az arany középutat szeretteink és mások féltése illetve elengedése között, hogy a maguk útját járhassák. Képesek lehetünk megbízni abban, hogy ők és az élet biztonságos illetve a felmerülő problémákat is képesek maguk megoldani. Ha esetleg valakivel túl szoros a kapcsolatunk és szeretnénk leválni róluk, akkor is érdemes egy próbát tenni ezzel az eszenciával!
 • Olive / Oliva eszencia a fizikai és/vagy mentális kimerültség esetén mindig kiváló segítőm volt!
  Pl.: megélhetjük ezt a kimerülést akár fizikailag akár/és mentálisan, szellemileg is, amikor ápolunk valakit akár csak pár hétig vagy évek óta; amikor az új munkahelyen nehezen szokunk be – vagy a gyerek az iskolába; ez építkezés is lehet rendkívül kimerítő mentálisan is vagy ha mi magunk is dolgozunk, akkor fizikailag is; de egy sporteseményre vagy vizsgára való felkészülésnél is nagy segítségünkre lehet az eszencia. 

  Az Olive /Oliva bach-virágeszencia segíthet feltöltődni, amikor elfogyott az energiánk (fizikailag), akár a szellemi (tanulás) vagy lelki (érzelmileg megterhelő helyzetek) energiánk is. Amikor testileg és/vagy pszichésen is sokat szenvedtünk és annyira kimerülhetünk, hogy úgy érezzük, képtelenek vagyunk a további erőfeszítésekre. Mélységes fárdtság és megnövekedett alvásigény jelentkezhet.
  Az eszencia segíthet új erőre kapni, segíthet úgy érezni, hogy meg tudunk birkózni a stresszel és a túlterheltséggel, közben pedig megtanulhatjuk, hogyan tiszteljük testünk jelzéseit, amikor túlterheljük testileg vagy akár mentálisan. Megtanulhatjuk nem túlzásba vinni a dolgokat.

 • Sweet chestnut / Szelídgesztenye bach-virágeszencia jusson eszünkbe, amikor azt érezzük, képtelenek vagyunk megbirkózni fájdalmunkkal, tűrőképességünk határán vagyunk.
  Pl.: érezhetjük magunkat ennyire elkeseredve akkor, amikor gyászolunk vagy egy szerettünk szenvedését látjuk (lehet ez egy bántalmazó párkapcsolat vagy egy kedvenc öregkori leépülése) 

  Sweet chestnut / Szelídgesztenye bach-virágeszencia abban segíthet, hogy megtalálhassuk az utat az érzelmi harmónia felé, mely állapotból kiindulva könnyebben viseljük az élet dolgait. Az eszencia támogathat bennünket abban, hogy a külvilágból érkező hatásokra ill. ennek hatására bennünk kialakuló kedélyállapotokra pozitív/konstruktív módon reagáljunk. Így leszünk képesek arra, hogy változtassunk, feldolgozzunk vagy megfelelően kezeljünk eseményeket, embereket vagy helyzeteket, amik mély levertséget, kétségbeesést, vagy lelki gyötrelmet okoznak. A Sweet chestnut (Szelídgesztenye) hangulat az érzés, amikor már fáj annyira, hogy képesek lehetünk egy fájdalmas döntés meghozására: egy szakításra, egy felmondásra, egy elvesztett szerettünk elengedésére stb.
  Ha valamilyen olyan élmény ért, ami nagyon megvisel, feltétlenül kérd szakember, szakorvos segítségét! A Bach-virágeszenciákat kiegészítésként tudod használni – érdemes erről egyeztetned segítőddel/orvosoddal.

 • Rescue® Bach doktor egyetlen, előre összeállított bach-virágeszencia keveréke. A Rescue® Remedy (Elsősegély csepp) megnyugtathatja az elmét és stabilizálhatja az érzelmeinket. Valódi vészhelyzeteknél is áldásos lehet, amikor eluralkodik rajtunk a félelem és a rettegés. Segíthet lenyugodni, kezelni a stresszes helyzeteket. Normalizálja érzelmi állapotunkat, így segítve minket a mindennapokban.
  Pl.: baleset, nagyfokú idegesség, lámpaláz, hiszti, koncentráció átmeneti hiánya, egyes alvásproblémák, akut félelmek (pl. fogorvos) stb.
  További részletek a Rescue®ról:
  http://www.vasaseszter.hu/eredeti-bach-virag/rescue-remedy/

Sok másik eszenciát is kiválaszthattam volna a mindennapok témáihoz a 38 eszenciából, ezeket vettem most elő példaként, hogy láthassunk, igen sok lehetőségünk van, hogy a mindennapokat könnyedebbé és örömtelibbé tegyük. Az öröm természetes állapotunk, még ha nem is tudunk róla… 😉 Miért is ne tehetnénk érte?

Illetve az eszenciák által a stressz is csökkenthető, melynek káros hatásairól nem tudok elég szót szólni és kiemelni, ennyire is fontos lenne tennünk ellene. Itt van egy korábbi Facebook posztom erről pl.: https://www.facebook.com/photo/?fbid=594415802685848&set=a.463157959144967
de többet is fogok még írni erről a témáról.

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.