A rugalmasság és a bach-virágeszenciák


Veres Mónika asztrozófus újabb előadása került elém a napokban és kihallottam a változás és az ahhoz való alkalmazkodás, rugalmasság témáját. Erről jutott eszembe több bach-virágeszencia is. Mechthild Scheffer* könyvét vettem elő és bővítettem ebben a bejegyzésben saját tapasztalatommal ill. olyan pszichológia területéről vett gondolatokkal, amik segíthetnek e témakörben nekünk.

Az új típusú pszichoterápiák (például az elfogadás és elköteleződés terápia, vagy más, mindfulness alapú terápiák) irányát inkább az határozza meg, hogy célzottan a pszichológiai rugalmasságot fejlesszék. … A pszichológiai rugalmasság az a képességünk, hogy a kellemetlen érzelmek, gondolatok, és testi érzetek ellenére kapcsolatban maradjunk a jelen pillanattal, illetve a minket körülvevő valósággal, és a viselkedésünket a jelen szituáció és az értékeink alapján szabályozzuk.” – írja Helstáb Laura pszichológus cikkében. “Ennek ellentéte a pszichológiai rugalmatlanság … központi eleme mind a negatív érzelmek előli menekülés, mind az ezeket kiváltó szituációk elkerülése.

Amikor változnak a dolgok körülöttünk vagy akár bennünk, akkor az rendkívül kényelmetlen lehet, mert azt érezhetjük, hogy elveszítjük a talaj a lábunk alól, már semmi sem a régi (amit már jól ismertünk és amiben rutinnal elnavigáltunk), nem tudjuk, mihez kezdjünk stb. és inkább elmenekülnénk. Erre jutott eszembe pár bach-virágeszencia (a teljesség igénye és anélkül, hogy egy-egy eszenciát a maga teljességében szeretnék itt ismertetni.)

Langner Lívia pszichológus cikkében 10 pontban szed össze az érzelmi rugalmasságfejlesztésében segítő 10 módszert. Az érzelmi rugalmasság „segítségével könnyebben tudunk alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez, és érzelmileg gyorsan visszanyerjük optimális állapotunkat (Gordon, 1995).” A 10 módszerből a 3. pontot – Fogadd el, hogy a változás az élet része – bach-virágeszenciákkal is meg tudjuk támogatni. Vannak eszenciák, melyek a változás elfogadását segíthetik, az ellenállást csökkenthetik bennünk az újjal szemben.

(A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.)

 • nem tud hozzászokni az új helyzethez
  HONEYSUCKLE / Jerikói lonc, (Dicsőíti a múltat, és azt szeretné, ha minden úgy lenne, mint azelőtt.  Nem tud megválni régi tárgyaktól.)
  WALNUT / Dió (ha szenvedünk az új helyzettől, ha a (bármilyen) változás nehezünkre esik)
 • alkalmazkodási probléma – nem tud másokhoz alkalmazkodni
  WILLOW / Fűz (Általában a vele történtekért mások a felelősek – és ő ennek áldozata. Magában duzzog, sértődött. Azt hiszi hiába igyekszik, a sors nem kedvez neki.)
  WATER VIOLET / Vízililiom (Zárkózott egyéniség – öntudatlanul is megnehezíti, hogy mások belépjenek privát szférájába.),
  CHESTNUT BUD/ Vadgesztenyerügy (Általában ugyanazokkal az emberekkel van nézeteltérése, ugyanazon helyzetekbe keveredik.)
  WILD OAT / Erdei rozsnok (Nem találja meg egykönnyen a helyét, mert ált. okos és „becsvágyó, de nem úszik az árral. A maga választotta irányba akarja kormányozni élete hajóját, csak sajnos még nem ismeri a kikötő nevét.”)
 • rugalmatlan – mert túlzottan ragaszkodik az elveihez –,
  ROCK WATER / Forrásvíz (Életét szigorú elveknek veti alá, nagyon magas mércét állít fel. Teljesen tökéletes akar lenni.),
  OAK / Tölgy (Minden körülmények között kötelességtudó. Megköveteli magától, hogy amibe belekezdett, azt fejezze is be. Derekasan küzd a nehézségek ellen, még ha a helyzet reménytelen is.),
 • rugalmatlan – mert dominálni akar
  VINE / Szőlő (Mindenáron érvényesíteni akarja az elképzeléseit. Mindig az övé kell hogy legyen az utolsó szó. Nincs tekintettel mások véleményére.)
  CHICORY / Mezei katáng (Mindig számíthatnak rá, folyton megjegyzéseket és javaslatokat tesz, mindent jobban tud. Jótetteit ráerőlteti másokra.)
 • rugalmatlan – mert dogmatikus
  ROCK WATER / Forrásvíz (Életét szigorú elveknek alapján éli – amximalista magával szemben.)
  VERVAIN / Vasfű (Lelkesedik egy eszméért. Missziós kényszer: pontosan tudni véli, mi jó másoknak. Maximalista – magával és másokkal is.)
  BEECH /Bükk (Mások hibáit azonnal észreveszi. Köti magát az előítéletekhez. „Belsőleg megcsontosodott”. Önmagával szemben is túl kritikus.)
 • rugalmatlan – rossz tapasztalatai miatt
  BEECH / Bükk (Túlzott kritikai hajlama elkülöníti embertársaitól. Az arroganciája mögött fel nem dolgozott sérelmek lehetnek.),
  STAR OF BETHLEHEM / Ernyős madártej (Nem tud napirendre térni egy rossz tapasztalat, esemény, sértés felett. Esetleg lassan reagál, mintha „sokkban” lenne.),
  GENTIAN / Tárnics (Általában rögtön szkeptikusan reagál, hogy elejét vegye a későbbi csalódásoknak. Minden helyzetben először a kétségeit mondja el; ő a két lábon járó kétkedés.)

Érdekesség:

 • alkalmazkodási probléma – utazási betegség
  HONEYSUCKLE / Jerikói lonc (Az utazás is valami új, a régi elhagyását jelenti, amihez ragaszkodik és ezért nehézséget okoz számára az elválás, utazás.),
  SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (ingadozó testi tünetek, rosszullét hajón, repülőn vagy autóban)
 • alkalmazkodási probléma – időjárási frontok
  SCLERANTHUS / Egynyári szikárka (lásd. fentebb.),
  WALNUT / Dió, (ha a változást nehezen viseljük – akár testi értelemben is),
  HORNBEAM / Gyertyán (Érzékeny emberek beszámolói alapján az eszenciától „a fej kitisztul, az észlelés felélénkül”. Bágyadtság esetén. Zúg a feje a sok ingertől.)

 

Olvasva a fentieket, látható, hogy egy-egy mondat nem elég ahhoz, hogy eszenciát válasszunk. Érdemes mélyebbre menni, megkeresni az érzéseket, amik a feladás vagy kitartás hiánya mögött rejlenek.

 

*A bejegyzés fő forrása: Mechthild Scheffer: Az eredeti bach-virágterápia c. könyve, Gyógyforrás Kiadó, 2016

 

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

 

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.