Miért érzem magam rosszul? Milyen bach-virágeszenciák segíthetnek? – 4. rész: A VILÁGBAN TÖRTÉNŐ ESEMÉNYEK


Készítettem egy bejegyzést február 12-én arról a sokszor felmerülő kérdésről konzultációk során, hogy miért érzem magam rosszul. A bejegyzésben részleteztem a „rosszul érzem magam” sok összetevője közül pár hangsúlyos/aktuális problémát, amik épp jelen lehetnek az életünkben. Azután febr. 19-i bejegyzésben vettem sorra azokat az élethelyzeteket, amikben lehetünk régebb óta és amik már adnak egy „alap feszültséget”, stresszt, csak már annyira régóta fennállnak, hogy észre sem vesszük őket és amit okoznak bennünk. A sorozat harmadik részeként február 26-án írtam arról, hogy lehetnek olyan régi események, amik traumatikusak vagy sokkolóak voltak és akár hisszük, akár nem, még mindig hatással vannak ránk.

Amikor azt érezzük, hogy zaklatottak vagyunk, egyszerűen nem érezzük jól magunkat, olyan zavaros minden vagy nem vagyunk harmóniában, nem vagyunk nyugodtak és még sorolhatnám a kifejezéseket, akkor a fenti összetevők mellett, ami az általános diszkomfort érzetet okozzák, szerepel még egy nagyobb, tágabb tényező is, ami hat ránk: a világban történő események. Mikre gondolok pontosan? Például:

  • nemrégiben lezajlott világ méretű járvány – ami utoljára ilyen méretekben az első világháború után a spanyol nátha esetében volt tapasztalható. A spanyolnátha a 20. század legpusztítóbb járványainak egyike volt, amit egy madárinfluenza-vírus, méghozzá az A típusú H1N1 változata okozta. 1918-1919 között a fertőzés mintegy 21 millió, más becslések szerint 27-50 millió áldozatot követelt a világon.*
  • az új eljárások alapján készített vakcinákról terjedő eltérő információk és azok hitelességének kérdései is okoztak számunkra bizonytalanságot, mi a „helyes” választás,
  • a háborús helyzet alakulása a szomszédos országban ill. a nagyhatalmak érintettsége is sok félelmet hozott be az életünkbe =nem volt olyan régen a második világháború, amiről még elsőkézből lehetnek családi történeteink). E témában már írtam egy korábbi Facebook posztot.
  • gyors törvényi változások,
  • hiperinfláció és soroljam?

Hiába nincs ezekre hatásunk, nem tudjuk befolyásolni, megjavítani, tehát akár el is engedhetnénk, de ezek mind befolyásolják a mindennapjainkat több áttételen át és direkt módon is. Erről több cikk is született, amiket olvashatunk a világhálón, pl.: Házipatika, MTA, Unicef és más hivatalos fórumok.

*Forrsá: https://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyoln%C3%A1tha

 

Milyen bach-virágeszenciákat használhatunk, amikor aggódunk, félünk vagy akár a kontroll mind nagyobb elvesztésének érzése akár dühöt hoz fel bennünk?

(A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására.)

Csak pár eszenciát emelnék most itt ki, amiket javasolnék, mert több esetben is segíthetnek. A legjobb azonban az lenne, ha végzett konzulenssel beszélnénk meg, pontosan az elérhető 38 eszenciából mit is lenne jó most választani. Mi konzulensek mélyebb képet kaptunk az egyes eszenciákról így egyei problémára egyedi keveréküveget tudunk javasolni.

 

Nézzünk általánosságban egy pár bach-virágeszenciát, ami segítségünkre lehet*:

  • Aspen /Rezgőnyár segíthet, amikor úgy érezzük, hogy félünk, de nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mitől.
    Néha magunk sem tudjuk, mi az oka a félelemnek vagy a hirtelen ránk törő aggodalomnak. Lehetnek zaklatott álmaink is, akár rémálmaink – többször tapasztaltam gyerekeknél, hogy ezeken a problémákon is segített az eszencia. Akkor is jusson eszünkbe, ha olyan érzésünk van, hogy valami rossz fog történni, csak nem tudjuk megfogalmazni, hogy pontosan mi vagy vannak dolgok, amire olyan félelmetes rágondolni, mert el sem tudja képzelni az ember, milyen lesz belőle, mivé válhat…
    Az Aspen (Rezgőnyár) eszencia segíthet csökkenteni a megmagyarázhatatlan, homályos félelmek okozta tüneteket, így növelheti az önmagunkba vetett hitet. Dr. Bach szerint ráébreszthet minket nagyszerű belső énünkre, “melynek erejével legyőzhetünk minden félelmet, aggodalmat…”. Az Aspen segíthet bátorsággal feltöltődni, hogy képesek legyünk szembenézni az ismeretlennel.
    Egy korábbi Facebook poszt ezen eszencia néhány különös jellemzőjéről.

 

  • Mimulus / Bohócvirág bach-virágeszencia a megnevezhető, konkrét, meghatározott félelmek esetén lehet segítségünkre ill. az ideges hajlamú embereknek is segítségére lehet, akiknek alaptermészete a félénkség, a bizalmatlanság. Rájuk jellemző a „félősség”, ők idegesebbek és visszahúzódóbbak, mint a többiek, nem kedvelik a közösséget.
    A Mimulus / Bohócvirág bach-virágeszenciára mindennapos dolgoktól való félelmeink esetén gondoljunk, melyeket konkrét, megnevezhető dolgok.
    Az eszencia segíthet abban, hogy túlléphessünk félelmeinken vagy megbirkózhassunk velük. Ha ez a félelem eluralkodik rajtunk, akkor az egész életet nyomasztó teherként éljük meg. Gondoljunk a gyerekekre, akik számára sok minden ijesztő, hiszen nem értik, nem látják a megoldást rá. Egy felnőtt tudja, hogy ha történik valami, akkor mit tehet, hogy az megváltozzon (sok választása van: kérhet segítséget, ő maga megcsinálhatja, fizethet a megoldásért, elmehet, még több információt gyűjt az adott dologról a megoldáshoz stb.). Egy kisgyermek számára a megoldás a szülő: benne bízik. A felnőtt már képes bízni önmagában.
    Az eszencia segíthet felismerni, hogy a félelem általában szellemi jelenség és megtanulhatunk bánni vele. Elkezdhetjük érezni, hogy meg tudjuk állni a helyünket és ha a félelem szülte összeszűkült tudat képes továbblépni a félelmen, akkora lehetőségek tere is kitágul.
    Az eszencia segítségével az a világnézet, hogy az élet veszélyes, elkezdhet megváltozni.

 

  • Walnut / Dió bach-virágeszenciát érdemes megpróbálnunk, ha szenvedünk egy új vagy relatív új helyzettől, változástól és/vagy életünk jelentősebb érzelmi, szellemi vagy akár fizikai fordulópontjain.
    Ilyenkor segítségünkre lehet a Walnut / Dió bach-virágeszencia, melynek alkalmazásával sikerülhet meglátnunk a nehézségeken túl a változás pozitív aspektusait is (akár külső, akár belső vagy esetleg testi változás esetében is). Az eszencia tapasztalatom szerint segíthet a külső hatások ránk gyakorolt hatásának mérséklésében – azaz hogyan érintenek azok engem. Amikor alkalmazkodnunk kell a változáshoz, az eszencia segíthet, hogy az átmenetet (legyen ez időben bármilyen hosszú is) könnyebben viseljük. Támogathat bennünket a változásban és továbblépésben.

 

  • Holly / Magyal bach-virágeszencia a kifejezett (nem elfojtott) harag, düh vagy akár féltékenység esetén lehet tárunk a változásban.
    A minket körülvevő helyzet a világban az elmúlt pár év alatt olyan sokat változott, ami másoknak ennyi változás egész életükre jutott ki. Ilyen intenzív változások esetén a kontrollvesztés és a biztonság hiányának érzése okozhat bennünk feszültséget és ez megnyilvánulhat harag formájában is. Ekkor a Holly (Magyal) eszencia segíthet, ha gyanakodunk vagy mérgesek vagyunk vagy akár rosszindulatúak is lehetünk. Az is előfordulhat, hogy esetleg bántani akarjuk az általunk hibáztatott embereket, hogy visszaadjuk azt, amit kaptunk.
    Gondoljunk az eszenciára akkor is, amikor a gyermekek féltékenyek a(z új) kistestvérre, vagy egy sikeresebb testvérre, osztálytársra az iskolában vagy a játékokban. Néhány felnőtt is lehet irigységgel teli, mert mások megvalósítják azt, amire ők vágytak volna.
    A Holly (Magyal) eszencia hatására olyan változások állhatnak be, hogy képesek lehetünk viszonzás elvárása nélkül adni, szeretetteljesebbek, toleránsabbak és boldogabbak lehetünk. Képesek lehetünk elfogadni a helyüket a világban, képesek lehetünk örülni a sikernek, mások sikerének és megértéssel és toleranciával viselhetjük az élet történéseit. Felülkerekedhetünk a féltékenységen és gyanakváson.
    A harag, méreg kapcsán végzett érdekes kísérletről írtam korábban egy bejegyzést a Facebookon.

 

  • Rescue® Bach doktor egyetlen, előre összeállított bach-virágeszencia keveréke. A Rescue® Remedy (Elsősegély csepp) megnyugtathatja az elmét és stabilizálhatja az érzelmeinket. Valódi vészhelyzeteknél is áldásos lehet, amikor eluralkodik rajtunk a félelem és a rettegés. Segíthet lenyugodni, kezelni a stresszes helyzeteket. Normalizálja érzelmi állapotunkat, így segítve minket a mindennapokban.
    Pl.: baleset, nagyfokú idegesség, lámpaláz, hiszti, koncentráció átmeneti hiánya, egyes alvásproblémák, akut félelmek (pl. fogorvos) stb.
    További részletek a Rescue®ról:
    http://www.vasaseszter.hu/eredeti-bach-virag/rescue-remedy/

*A bejegyzéshez segítséget nyújtott Jeremy Harwood: Bach-virágeszenciák, Titkok nélkül sorozat kötete, Scolar Kiadó, 2008., mely könyvet Bach doktor örökségét gondozó The Bach Centre is lekorálta.

Sok másik eszenciát is kiválaszthattam volna a mindennapok témáihoz a 38 eszenciából, ezeket vettem most elő példaként, hogy láthassunk, igen sok lehetőségünk van, hogy a mindennapokat könnyedebbé és örömtelibbé tegyük. Az öröm természetes állapotunk, még ha nem is tudunk róla… 😉 Miért is ne tehetnék érte?

Illetve az eszenciák által a stressz is csökkenthető, melynek káros hatásairól nem tudok elég szót szólni és kiemelni, ennyire is fontos lenne tennünk ellene. Van egy korábbi posztom erről.

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.