A Walnut (dió) bach-virágeszenciáról – „Az egyetlen állandó a változás maga.” (Herakleitosz)


Van egy szerintem szuper eszencia, amit sok esetben javasolok és használok én magam is. Miért? Mert a bach-virágeszenciák rendszere segíthet a negatív kedélyállapotból átbillenni pozitívba. Természetes segítség, ha a hangulatunkon szeretnénk javítani és így az élethelyzet okozta stresszünket szeretnénk enyhíteni.
Ahogy S. O’Sullivan neurológus, a pszichoszomatikus betegségek szakértője írja Rejtélyes betegségek – Hogyan okoz az elme testi tüneteket? c. könyvében:
Gyakran a negatív érzelmeket fizikai tünetekkel helyettesítik…” az emberek. Ha túlságosan fájdalmas a trauma vagy az ember képtelen konfrontálódni a lelki stressz-szel (valós vagy vélt konfliktus, trauma stb. esetén), akkor a test fizikai tünetekkel válaszol az érzelmileg megterhelő helyzetre. „A két leggyakoribb pszichoszomatikus tünet a kimerültség és a fájdalom.”
Tapasztalatom alapján a bach-virágeszenciákkal módunkban áll, hogy segítsünk oldani a negatív, feszült ideg- és érzelmi állapotokat – de semmiképpen nem kihagyva az orvosi segítségkérést, amennyiben (testi vagy lelki) betegség gyanúja áll fenn. A rendszer nem egészíti ki a hagyományos orvoslást sem. Ez egy önsegítő, és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer.

VÁLOZÁS OKOZTA SZENVEDÉS

A Walnut (Dió) eszencia, segíthet nekünk, ha új élethelyzetbe kerülünk, változás áll be életünkben, annak bármely területén és ez nehézséget okoz nekünk és/vagy életünk jelentősebb érzelmi, szellemi vagy akár fizikai fordulópontjain lehet támogatónk ez az eszencia. Ilyen élethelyzet lehet, mely stresszt okozhat (és amit általában el is felejtünk), pl.:

  • költözés,
  • elhúzódó építkezés/felújítás (és mindig vannak dobozok, amik évekkel később tűnnek csak el és kerül helyére a tartalmuk),
  • új munkahely, munkakör (van, hogy nem sikerül akár egy év elteltével sem beilleszkednünk), amelybe nehezen szokunk be vagy a kollégákat nehezen szokjuk meg,
  • várandósság és szülés – csecsemőkor (A fáma szerint vannak olyan kórházak Angliában, ahol a megszületett gyermek kutacsára Walnut (Dió) eszenciát csepegtetnek, hogy könnyebben vészelje át ezt a hatalmas változást az életében. Én nagy sikerrel alkalmaztam saját gyermekeim körében életünk során (csecsemő, kisgyermek és kamasz korban is), hiszen egy baba folyton változik: egyik nap még csak fekszik, aztán már mocorog, majd átfordul stb. Jönnek a fogacskák, erősödnek az izmok. Mindezt átélni segített nekünk stressz nélkül a Walnut (Dió) eszencia, tapasztaltam!)
  • gyerekeknél bölcsi, ovi, iskola, középiskola, egyetem elkezdése – erről külön bejegyzésben olvashatsz 
  • gyerekek nehezen illeszkednek be egy közösségbe (pl, nyári táborba vagy nyaraláskor a nagyszülőknél – ilyenkor a Honeysuckle eszencia is segtíhet) vagy szoknak meg egy új tagot, oktatót stb.,
  • vizsga (vizsgára készülés időszaka) – itt olvashatsz pár tippet vizsgázáshoz,
  • nyaralás (van, akinek a sok új helyszín és körülmény nehézséget okoz),
  • válás (gyerekeket is megviselheti érzelmileg) vagy akár összeköltözés,
  • egy baleset után nehezen viseljük testünk nem megszokott működését,
  • nyugdíjazás,
  • gyász (egyáltalán nem biztos, hogy valóban megtörténik a gyász feldolgozása csak attól, hogy telik az idő). Itt jegyezném meg, hogy a távozás okozta megrázkódtatást a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) bach-virágeszencia issegítheti feldolgozni. A gyásszal kapcsolatban ajánlom dr. Sarungi Emőke, a Gyászfeldolgozás Módszer Magyarország vezetőjének rövid videóját,
  • változások az életünkben, amik „fájdalmasak” (baleset, csalódás elválás egy kedvelt személytől, állattól, helytől, tárgyól stb.) és ennek késő vagy meg nem történt feldolgozása,
  • testi folyamatok kamasz vagy idősebb korban, várandósság esetén, fogyókúra,
  • szeretteink ápolása (betegség esetén akár),
  • egyedül maradunk olyan feladatokkal, amik időnk nagy részét lekötik és nincs időnk a töltődésre,
  • szokásaink megváltoztatásától is feszültek lehetünk (összeköltözés, kisállat beszerzése, diéta, dohányzásról való leszokás stb. )
  • és vannak, akik időjárási frontok esetén is javasolják az eszencia kipróbálását (Mechthild Scheffer könyvében).
A Walnut (Dió) eszencia megkönnyítheti az átmenetet,és továbblépést. Segítségével könnyebb lehet / könnyedségünk lehet az új helyzettel, az alkalmazkodással – legyen szó költözésről, nyaralásról (kisállatoknál is alkalmazható!), új munkahelyről, válásról, iskola vagy óvoda kezdésről akár. A fókuszunkat a veszteségek helyett a nyereségekre terelheti, így támogatva meg a folyamatot bennünk.
Segíthet nem a múltba nézni, hanem a jövőbe és megerősödhet a hitünk és bizalmunk, hogy az új helyzet jót is hozhat. Új perspektívából láthatjuk a dolgokat, feltárulhatnak előttünk e helyzet pozitív aspektusai is. Az “elvesztettem valamit” hangulatból segíthet átkerülni abba, hogy észre tudjuk venni mindazt, amit nyerünk az új helyzettel.

RÉGI MINTÁK ELENGEDÉSE

A Walnut (Dió) eszenci segíthet elengedni a régi mintákat, beidegződést és élvezni az új helyzetet, de hozzájárulhat, hogy függetleníthessük magunkat környezetünk befolyása alól is.
„Azok számára, akik az életükkel kapcsolatos határozott elgondolással és ambícióval bírnak, de ritkán hajlamosak arra, hogy mások elfordítsák őket saját ideáiktól, céljaiktól, és mások kemény véleménye, meggyőződése vagy érzelme szerint cselekedjenek.
A dió szere biztonságot ad és védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben.”
– Dr. Edward Bach: A tizenkét gyógyító és más orvosságok, 1941
Megkerestem ezt az idézetet Dr. Bach könyvében, mert egy vendégem kizárólag Walnut (Dió) eszenciát kezdet szedni és érdekes fejleményekről számolt be.
Az illető kedves ismerősöm, aki sok dolgon szeretett volna változtatni az életében. Hogy a kívánt változásokat megsegítse, a bach-eszenciákat is kipróbálta az önsegítő módszerek sorában. A Walnut (Dió) eszenciát nem csak önmagán szerette volna alkalmazni, hanem a családon, hogy megkönnyítse a változás időszakát (mely jellemző volt az adott élethelyzetükre) mindenkinek. Ám úgy érezte, ő is kipróbálja. Hát a hatás nem maradt el! 😊
Arról számolt be, hogy élete számos szereplőjével szemben meghúzta határait. Amit régóta nem mondott ki, de zavarta, mert olyan segítői szerepbe került, ami túl sok plusz feladatot rótt rá. A saját élete építésére nem maradt sem ideje, sem energiája. A teendők listája nap mint nap végtelen volt és ő csak loholt a teendők után, melyek jó része mások feladta lett volna. Valahol egyre jobban eltolódott a hangsúly a saját életében mások felé.
Ám amikor a Dió bach-virágeszenciát használta, egyszer csak azon kapta magát, hogy megmondja kerek perec, hogy ha valami plusz segítség vagy feladat megterheli őt, amit másoktól vesz át. Persze ez először meglepte környezetét, de nem tört ki háború „egy fronton sem”. Sőt, bizonyos kapcsolatok rendeződtek is. Sikerült kikerülnie mások befolyása alól, amit korábban önként vállalt, hogy önmaga „szerencséjének kovácsa” lehessen, élni kezdhesse saját életét, ahogy számára is megfelelő és komfortos.
Ezért szeretem az eszenciákat! Akik érzékenyek és éberek, azok mindig látják a változást viselkedésükben hatásukra! Nem vérmes agresszorokká és akarnokokká válunk általuk, hanem egyensúlyba billenünk. Szélsőséges állapotokból az origónkba kerülünk. Semmit nem hoznak ki a cseppek, amik eleve nincsenek bennünk.
Mechthild Scheffer: Az eredeti bach-virágterápia c. könyvében találtam ismét egy érdekes mondatot az eszenciával kapcsolatban:
“Vannak olyan szálak, amik „mágikusan” is a múlthoz kötnek. Ilyen lehet egy rendezetlen párkapcsolat, egy be nem váltott ígéret, egy korábbi hivatali eskü stb. Ezért nevez Bach doktor a Walnutot a „varázslat megtörőjének” (Spellbreaker), mert ez a virág segít a „varázsige feloldásában”.”

BEFOLYÁS / HATÁS CSÖKKENTÉSE

Olyan embereknek is segíthet, akik túlságosan beleélik magukat mások állapotába, élethelyzetébe (lehetnek ezek családtagok, barátok, munkatársak, de segítő szakmában dolgozók is – ahogy én magam is megtapasztaltam az eszencia jótékony hatását). De hívhatjuk segítségül akkor is, ha azt látjuk, minket, párunkat vagy gyerekünket erősen befolyásolják barátaik és ez nem igazán az az irány, amerre valóban szeretnénk/szeretnének menni.
A dió, mint a gyümölcs, segít egyfajta ” mentális héjat” képezni körénk, ami megvéd minket a külső hatásoktól. Terapeutáknak, segítőknek különösen ajánlom!

A Bach-virágeszenciák rendszere, mely 1936 óta létezik, nem gyógyszer, nem kezel betegségeket, tüneteket és nem gyógyít! Nem helyettesíti a hagyományos, nyugati vagy alternatív orvoslást! A módszer alapját képző negatív és pozitív érzelmek az egészséges ember egészséges mértékű érzelmeit jelölik, nem irányul ugyanezen érzések pszichés vagy pszichoszomatikus zavarra utaló mértékének diagnosztizálására, gyógyítására vagy ezen tevékenység támogatására. Alkalmazása saját felelősségünkre, szabad akaratunkból történik. Bár a Bach-virágeszenciák rendszerének megalkotója orvos volt és tapasztalatai egy része gyógyulásról szólnak, maga a módszer és rendszer semmiképpen nem alkalmas kezelni vagy diagnosztizálni semmilyen fizikai vagy mentális betegséget vagy tünetet. “Bach doktor rendszere egy önsegítő és az önmagát felfedezni kívánó ember útját támogató módszer, mely 38 virágeszenciából áll és a kiválasztáshoz és alkalmazáshoz egyszerű és könnyen megérthető megközelítést alkalmaz.” – forrás: The Bach Centre

https://www.bachcentre.com/new/en/

 

Írásomban saját tapasztalataimat és élményeimet foglalom össze, mely az eszenciák és más módszerek hosszan tartó használatán alapul. Jómagam az eredeti Bach-virágeszenciákat 2010. óta használom. A Bach-virágeszenciák rendszerének Bach Centre által képzett konzulense vagyok (BFRP).

Az eredeti Bach-virágeszenciákat a mai napig onnan begyűjtött növényekből, növényi részekből készítik, ahol Bach doktor az 1930-as években felfedezte őket. A gyártási metódus is ugyanaz, akárcsak a felhasznált alapanyagok. Az elkészült eszenciák üvegén Bach doktor aláírása látható a címke tetején.

Bach doktor eredeti tanai alapján képzett segítők nem használnak segédeszközöket az eszenciák kiválasztása során (nincs inga vagy kártya). Az eszenciákat beszélgetés után választják ki tudásukat használva, melyet a Bach Centre képzésén sajátítottak el. Mindig egyedi keveréküveget javasolnak, nincsenek előre összeállított keverékek. Adott problémára, adott embernek adott keveréket ajánlanak.

És persze mindennek akkor van értelme, ha akarjuk a változást. Ha igazán elkötelezettek vagyunk mellette. Fele erőbedobással nem lehet valakit felhúzni a szakadékból.

Bach doktor ajánlása a naponta minimum 4-szer 4 csepp a keveréküvegből. Az egyedi eszenciákból 2 csepp az egyszeri adag, 4 csepp a Rescueból, mindegyiket igény szerint ismételve. Ne spórolj a cseppekkel! Ne tartogasd, mert az egyedi keverék arra az adott helyzetre készült, később nem lesz jó, akkorra már másik kell! Ha nincs meg a napi 4-szeri impulzus a keveréküvegből, akkor olyan lassú lesz a változás, hogy már nem is tudjuk a cseppek vagy az idő hatott.

Legyünk nyitottak a változásra, figyeljük, mi történik az életünkben a kezelés/terápia után. Vegyük sorra, mi volt a kiinduló állapot a keverék előtt és most ezek fennálnak-e vagy hogyan változtak. Ha nem nézünk ezekre rá, akkor sokszor olyan finom a változás, hogy észre sem vesszük.

A web- és Facebook oldalamon található információk általános oktatási és szórakoztatási célt szolgálnak, nem helyettesítik az orvosi, szakorvosi vagy bármely egyéb szakértői tanácsadást. Ezen információkat valamint a konzultációkon ill. videókban elhangzottakat mindenki saját felelősségére és döntése alapján használhatja vagy alkalmazhatja saját életében. Egyik általam használt és ismertetett eszköz/módszer, rendszer ill. konzultációs sem irányul egészségügyi tevékenység folytatására, pszichoterápiás eljárásra, sem annak kiegészítésére, támogatására, bármely az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvényhatálya alá tartozó konvencionális van nem-konvencionális gyógyító eljárás folytatására. Nem tételezek fel és nem garantálok semmilyen fizikai, mentális, emocionális, spirituális és pénzügyi eredményt.
A kép/poszt termékmegjelenítést tartalmaz, mely kizárólag illusztrációként szolgál.
Köztem és a Bach-virágeszencia termék forgalmazója, gyártója között gazdasági kapcsolat nem áll fenn.